Csillogás

Bakancslistához adom
60 perc, 2008

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Három beszélgetés a halál és az újjászületés élményéről.

"Kimentem a mosdóba, hogy megnézzem, hogy ez kívülről hogy néz ki. Tehát hogy amit átélek, vajon kívülről látszik-e? Egy idegen arc nézett rám. Egy olyan arc, akit én még soha nem láttam és nem ismertem, holott csak én álltam a tükör előtt." - Nádas Péter

"Szürkés, ezüstös színbe borult az egész táj. Mint hogyha kinyitnának egy ajtót, jött egy fény, ott állt benne valaki vagy valami. És azt mondta, hogy ott van a kocsiban, akit eddig magadnak gondoltál. És mondtam, hogy de hát én itt vagyok. Azt mondja, igen, te itt vagy, de akit eddig magadnak gondoltál, az ott van. Nézd meg!" - Dobronay László

"A fényesség ahogy nőtt, úgy lettem egyre boldogabb. Olyan nagyra nőtt, mint mondjuk a Föld. Akkor valami olyanfajta boldogság öntött el, ami leírhatatlan. Tudtam, hogy ez az, amit keresek. Tudtam, hogy ez az, amit mindenki keres. Azt is tudtam, hogy innen nincs tovább: ez az eleje és a vége." - Gesztelyi Nagy Judit

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Folgore 2011 jún. 22. - 18:07:53 Előzmény nemete
A Buddhizmusról
10/10
adamnagysweetmovie 2011 márc. 01. - 15:20:59 10/10 Előzmény feeco
Szerintem a sznobság kifelé mutat, ez a film meg befelé. Egy nagy belsõ utazás, pontosabban ahány ember, annyiféle (mint ahogy az élet tapasztalása is).
Érdemes párba állítani a Van-e élet a halál elõttel, mert szerintem az életben is érdemes eljutni ezeknek a kérdéseknek a feltevéséig, különben az utóbbi filmcímre adott kérdés, a vegetatív szinten túltekintve, sajnos inkább nemleges.
1/10
feeco 2011 febr. 28. - 19:28:00 1/10
..a kép alapján úgy látom, ezúttal sem csalódunk Fliegauf Benedek mûvészetében.. sznoboknak persze kötelezõ!
nemete 2011 febr. 24. - 13:15:29
Tudja valaki milyen használati utasításról beszél a nõ?
Adae 2010 nov. 04. - 09:41:22
A halálközeli élmény és a tényleges halál között annyi a különbség, hogy a halálközeli élménynél megtörténik a visszafordulás mikor választásra kerül a lehetõség. Míg a halálnál a választás e világ elhagyásának döntését jelenti.
Hozzá teszem ha a test olyan mértékben sérül, hogy nem életképes a halál biztos, de a világunk elhagyása nem feltétlenül. Esetleg csak átmenetileg, míg újra be nem lép egy testbe a tudat.

Az, hogy valaki ilyet átél majd visszajön, egy lét tapasztalat a sok közül. Nem kell túl misztifikálni, ahogy látható azok sem teszik akik átélték. Egyszerûen csak erõs hatással van rájuk a létezés más szemszögbõl való látása.
Az, hogy ilyen megtörténhet talán sokakat megmozgat belül (nem csak azokat akik átélték, hanem akikkel kapcsolatba kerültek és hallották az élményüket).
Ez egy lehetõséget ad arra bárkinek, hogy tágabb képben szemlélhesse a világot, ne csak arról a szintrõl amiben jelenleg benne gondolja magát.
Mint mikor egy félõs kis madárfiókát az anyja repülni tanít. Elõször csak megmutatja neki hogyan kell, majd ösztönzi is õt, hogy kihasználja képességeit. Ez viszont sok próbálkozás után fog csak rendesen menni.
far vik 2010 nov. 03. - 19:01:27
Életr szóló titkokról van itt szó. Dehát, ma igazán megvan a lehetõség arra, hogy "megváltoztasd élted", mert hozzáférhetõ az INFORMÁCIÓ. Csak keveseket érdekel, és keveseknek van ereje. Ezért kell a katarzis, mert ad egy erõt, lökést, hogy elinduljunk. Aztán ha nem indulunk, szépen visszasüllyedünk...
Mert semmi nincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne jutna, sem eltitkolva, ami ki ne tudódnék és napfényre ne kerülne. Lk.8.
Rebbeka 2010 nov. 02. - 17:34:18
En inkabb halalkozeli alomnak neveznem. Az agy
9/10
csoszogi 2010 jan. 11. - 19:27:37 9/10 Előzmény euTanázia
Szerintem azt hogy egy ilyen élmény euforikus vagy nem, azt leginkább az ember személyétõl függ. Van aki minden apróságon idegeskedik, és van aki a halállal szemben is csak kivancsisagot érez.

Én úgy érzem, hogy pont ez szerint lett rendezve a három riport.

A halálközeli élmeny nagyon hasonló lehet az igazihoz, csak éppen egy ponton szétválik a kettõ.
Karagarga 2009 nov. 17. - 05:04:26
Megnéztem a filmet, meglehetõsen érdekes volt, pedig sosem érdekelt az ilyesmi. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
euTanázia 2009 nov. 08. - 06:36:14
"...egy visszahozható ember állapotát azonosnak tekinthetjük-e a tényleges halállal?"
Nyilvánvalóan nem.Aki ténylegesen meghalt,az nem tud visszajönni.

Bár úgy tûnik nem feltételezted, de ennyi eszem azért nekem is van. ;)
Akkor a gyengébbek kedvéért pontosítanám: az idézett mondatrészben nem a tényre kérdeztem rá, hanem az érzetre, amire nyilván nincs autentikus válasz, de attól még kérdés marad.
És újra felteszem: vajon a visszahozható ember halálközeli élménye azonos-e a véglegesen elhunyt ember távozó lelkének érzeteivel? Az elõzõ ugyanis valami hipnotikus /elvonatkoztatott/ állapot visszhangja, és sehol nem bizonyított, hogy a ténylegesen eltávozó ugyanazt az eufórikus állapotot éli át.
Ergó, nem biztos, hogy valami felemelõ élmény lehet meghalni!
Mélie 2009 nov. 08. - 00:34:11 Előzmény euTanázia
"...egy visszahozható ember állapotát azonosnak tekinthetjük-e a tényleges halállal?"
Nyilvánvalóan nem.Aki ténylegesen meghalt,az nem tud visszajönni.
A "halálközeli élmény" kifejezés sztem pont ezért teljesen helytálló.
Egyébként én is láttam,sztem érdemes megnézni,ha vk-t érdekel a téma(és gondolom a legtöbb embert azért igen),csak az a baj,h ha késõn adják,az ember esetleg nem tud a témához mérten eléggé figyelni,vagyis átélni,átérezni a riportokat...!:( :S
euTanázia 2009 nov. 04. - 08:57:04
A film három ember portréja, vehetjük ezt akár képzõmûvészeti értelemben is, mert képileg ennél többet nem ad.
Ami inkább érdekes az maga a téma, a halálközeli élmény, amit mindegyikõjük másképp él meg, azzal az azonossággal, hogy a testen kívüli lét valamiféle haza érkezés, a természetes állapota, bár a tér és idõ nem érzékelhetõ. A másik pedig, hogy a visszanyert élet minõségében megváltozik, ami nem egy tapasztalásból eredõ tudatosság eredménye, hanem belsõ késztetés, mintegy a kívüálló távolság tartása.
Ami számomra már kiindulásként kétséges, hogy egy visszahozható ember állapotát azonosnak tekinthetjük-e a tényleges halállal?
Érdekes és érdemes megnézni (meghallgatni), sok kérdés kavarog még utána a nézõjében.
mulao 2009 nov. 02. - 14:59:30 Előzmény frászkarika
Ha te sem láttad, felesleges lenagyoksoznod, mert én semmiféle ilyen vágyból nem írtam!
No-Thigness 2009 nov. 02. - 12:21:28
Én ott voltam LAci elõadásán és nagyon sokat kaptam Tõle azon az estén, sajnos a filmet nem láttam, de ha lesz eletõségem rá, biztosan meg fogom nézni..
Üdv Néktek
frászkarika 2009 nov. 02. - 09:13:24 Előzmény mulao
Te nagyokos! Ez nem sztori, hanem megtörtént események!!!!
ha majd "látni fogod" amirõl beszélnek, nem fogod sztorinak nevezni. Egyébként én sem láttam, csak hasonlókat, tényleg meg kell nézni!!!!!
mulao 2009 ápr. 07. - 08:14:47
Leírás alapján nem rossz,érdekes és ötletes a sztori.De ugye látni kell.Hát ugye látni,nem láttam...