Datolya

Bakancslistához adom
Khorma - La Betise
82 perc, 2002

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ez a film az emberi ostobaságról szól. A Datolyának csúfolt, vörös hajú, fehér bőrű bizertei utcagyereket a vén Bou Khaleb veszi magához, aki házában egy ismeretlen szent sírját őrzi, filléres adományok ellenében a gazdag halottak lelkéért imádkozik, és szétkürtöli az utcán a gyermekáldás, az esküvők és a halálesetek hírét.

Egy homályos pillanatában Bou Khaleb végzetes hibát követ el: házasság helyett halálozást hirdet ki. Az öreg szégyenében egy odúba menekül, és végtelen zsolozsmába kezd. Datolya előtt nyitva áll az út, hogy ő legyen az új Bou Khaleb. Először is vidám kék színűre festi az ismeretlen szent sírját. Újdonsült tekintélyét kihasználva pedig valóságos üzleti forradalmat hajt végre a szakrális ágazatban. Hogy sikerét megkoronázza, Datolya fondorlatos módon eléri, hogy még a környék réme, a sísapkás Mohamed Boy is igyon az egészségére.

A radikális Datolya azonban bukásra van ítélve. Váratlanul mindenki ellene fordul. A felháborodott tömeg egy kültelki szemétlerakó dombon egy oszlophoz kötözve magára hagyja.
Bemutató dátuma: 2004. június 24.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?