Éden

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar-román filmdráma, 153 perc, 2020

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Egy film arról, hogy az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját maga elől. Éva allergiás a kémiai anyagokra, a légszennyezésre, a rádióhullámokra és az elektromos mezőre. Teljes elszigeteltségben kell élnie, környezetével nem érintkezhet. Akár a legapróbb figyelmetlenség is a halálát okozhatja. Kizárólag öccsével és a rajta állandóan kísérletező orvosokkal van kapcsolata. Egy napon pszichiáter érkezik, hogy kiderítse, Éva betegsége valódi vagy csak a képzeletének szüleménye. Vajon elég-e a szeretet, hogy Évát megmentse?
Bemutató dátuma: 2021. május 27. Forgalmazó: Mythberg Films

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
fabianmatyas 2022 jún. 22. - 06:31:07 10/10
Gyönyörű film az emberi lét törékenységéről. Metaforaként is fel lehet fogni, de hasonló esetek léteznek a valós életben is.
7/10
alien1976 2021 nov. 17. - 14:40:59 7/10
Ott kezdem, hogy szeretem a rendezőnőnek az eddigi filmjeit. Főleg a Páll Adrienn talált el nagyon. Így egy kicsit félve ültem le a film elé, hiszen számomra a rendezőnő magasra tette a lécet. A film lassúsága, kimértsége, óvatossága, lassú tempója az volt amit vártam. Nem kapkodott sehova, szépen lassan ismertem meg mindent. A párbeszédek közötti csipkelődések, odaszúrások nekem tetszettek. Nevetni nem nevettem rajta, de kellettek a filmbe. Jól be volt mutatva az emberi kiszolgáltatottság, ami nem csak ennél a betegségnél, hanem minden betegségnél érez az ember. Az egyedül lét, a magány, a valakibe való kapaszkodás érzékeltetettsége is jól volt. De mégis néha az egész film leült, picikét unalomba fordult, majd mikor elkezdett kimerészkedni, ott ismét lendületet kapott a film.
5/10
pihes 2021 okt. 21. - 15:37:04 5/10
Lényegében, minden kezelésre szoruló beteg, ki van szolgáltatva más embereknek. Az állapot a kilátástalanság, a magány, és a reménytelenség összességében is láttatja magát.
Nem eshet jól!

5/10
1/10
Tocky 2021 okt. 20. - 21:08:40 1/10
Ez a film szerintem pusztítóan unalmas és rossz. Felfoghatatlan, hogy miként és miért adott erre az állam pénzt??? Kb ötven percig bírtam, és lekapcsoltam. Egyszerűen nem lehet azonosulni a főszereplőkkel. Képtelenség. Pedig ez alapvető volna egy filmnél. Életem során csak kevés filmmel voltam így. Ez kiverte nálam a biztosítékot.
1/10
doremisomiso 2021 aug. 28. - 21:57:10 1/10
Szomorú, hogy nálunk még mindig "rendezői" filmek élveznek elsőséget a nézőknek szánt filmekhez képest... A téma fontos, a jelenetek szépek, de ezért még kár volt játékfilmet csinálni, ráadásul a 2.5 óra abszolút tévedés! Elég lett volna mondjuk 100 fontos kép a klímaváltozásról címmel fotókiállítást rendezni. A rendkívül nagyképű rendezőnő egyhez biztosan ért: támogatókat szerezni agymenéseihez. Nem véletlen, hogy a nézők elutasították a filmet - a nézettségről mélyen hallgat...
2/10
funfun 2021 jún. 27. - 09:17:41 2/10
Nagy várakozás után láttam, hatalmas csalódás volt. Unalmas, alig vártam, hogy a 2,5 óra véget érjen. Túlságosan telezsúfolva amolyan "mit akart mondani költő" szimbólummal. A férfi főszereplő karaktere miatt adtam 2 pontot 1 helyett, ő addig volt jó, amíg pszichiáter létére fel nem rúgta az orvosetika szabályait, többszörösen is.* A lányával való kapcsolata, annak fura "barátai", Éva és testvérének kapcsolata, szóval a sokat akarok markolni, de keveset fogok esete szerintem. Minek kellett?

*SPOILER: beleszeret a páciensébe, elviszi hozzá családtagját. SPOILER VÉGE.

Ami miatt rossz szájízzel néztem meg, közönségtalálkozón vetítés előtt a rendezőnő mondott pár mondatot és azt mondta, nyugodtan lehet nevetni a vicces jeleneteken, mert nem mindig mer a közönség nevetni, de ha egyszer valaki nevet, akkor a többiek is mernek. Hát eléggé lenézi a közönséget a rendezőnő, ha szerinte ott a csordaszellem uralkodik. Ha valaki csinál valamit, a többi birka is meri már csinálni? Én filmen otthon, moziban akkor nevetek, ha viccesnek találok valamit, nem akkor, amikor mások is nevetnek és velük nevetek, hogy lássák, én is vágom ám a poént. Ez elég szánalmas megjegyzés volt a rendezőnőtől. Amúgy nem tudtam nevetni, de a film alatt a moziban sem volt nevetgélés, úgy látszik, az ő humora és a nézők humora más szférákban mozog. És biztosíthatom a rendezőnőt, hogy én nem azért nem nevettem, mert nem mertem, hanem még az a kevéske poénka sem volt olyan, hogy az ember nevessen.

Amúgy a rendezőnő korábbi filmje, a Pál Adrienn nekem lényegesen jobban tetszett.
Fecni007fefe 2021 jún. 02. - 09:04:22 Előzmény horvathzsoltjanos@gmail.c
Játsszák a mozik.
horvathzsoltjanos@gmail.c 2020 ápr. 26. - 20:44:15
Hol lehet megnézni? Köszi! horvathzsoltjanos@gmail.com