El Paóban nő a láz

Bakancslistához adom
La fievre monte a El Pao
francia-mexikói filmdráma, 100 perc, 1959

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Egy dél-amerikai katonai diktatúra börtönszigetén köztörvényesek és politikai foglyok sínylődnek együtt. A kormányzó fiatal titkára, Ramon titokban szerelmes főnöke szép feleségébe, Inesbe. Egy váratlan előléptetés következtében, úgy tűnik, végre érvényesítheti idealista elveit és elnyerheti az asszony kegyeit is. Túl későn ébred rá, hogy a diktatúra végig csak eszközül használta.
Ez volt a már halálos beteg Gérard Philipe utolsó alakítása.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Ramón Vázquez
Inés Rojas
Alejandro Gual
García hadnagy
Mariano Vargas kormányzó

Hozzászólások

Szerinted?
hjn14 2015 márc. 06. - 22:25:25
Így igaz! Egyetértek az elõttem szólóhoz.
vino-et-veritas 2015 márc. 06. - 20:01:30
Azér' talán péntek este elviselhetõ...

Amúgy az elmúlt hónapokban már adták máskor is.
sophya 2015 márc. 06. - 16:52:12
Én is gratulálok ehhez az éjszakai kezdéshez. Gondolom, hogy aki ilyenkor kezd el filmet nézni, az nem a "munkásosztály" tagja.
Nem tudom kik találják ki ezeket az abnormális mûsorkezdéseket.
olahmiki1959 2015 jan. 17. - 08:15:44
Nagyon igaz...
Ezüstliliom 2015 jan. 17. - 01:48:35 Előzmény olahmiki1959
Errõl a filmrõl az a mondás jutott az eszembe, hogy a pokolba vezetõ út is jószándékkal van kirakva.
vino-et-veritas 2015 jan. 10. - 21:33:50
Igen!
olahmiki1959 2015 jan. 10. - 15:21:10
Klasszikus remekmû, Gérard Philipe felejthetetlen alakításával, megfelelõen egzotikus háttérrel - kicsit olyan az egésznek a képi világa, mint "A félelem bére" címû, szintén hatalmas filmnek.
Legalább egyszer mindenkinek érdemes megnéznie, eléggé ritkán bukkan fel a tv kínálatában.
Nekem megvan a gyûjteményemben - bár ezt talán említenem sem kellett volna, annyira magától értetõdõ...:)))
lszl139 2011 márc. 20. - 18:17:34 Előzmény babajaga
Nekem megvan a filmgyûjteményemben.
henett 2009 márc. 05. - 00:54:08
Azonnal újra kell néznem! :)) Olyan régem láttam, hogy csak az érzés van meg... de jó hogy eszembe juttattátok! :)) Szerintem nagyon jó film. Maria Felix tényleg túljátsza magát, de lehet hogy csak azért tûnik így, mert Gérard Philipe annyira nagyszerû! :)) A sztorira csak kicsit emlékszem, arról most nem írok, ezért is kell újra néznem! :)
babajaga 2009 márc. 05. - 00:48:04
egyébként meg ezek szerint nem halt ki hazánk szellemi élete, ha két jóember ezen a filmen kap hajba egy fórumon... ;-)))
babajaga 2009 márc. 05. - 00:46:29
nincs meg valakinek ez a film magyarul? sajnos, csak spanyol szinkronnal lehet elérni, úgy meg valahogy nem az igazi...
Humpy 2008 jún. 15. - 10:27:08
A film jól mutatja, hogy a politikában nincsenek tiszta fehér, meg tiszta fekete szereplõk. (Ez Bunuel egyetlen filmjére sem jellemzõ). A szigeten, ahol egy jelentõs börtön van, sokan elpusztulnak, kivétel nélkül valami felsõbb érdek nevében. Még bikát is látunk kimúlni egy viadalon. A film másik érdekessége, hogy egyetlen halálból sem csinál drámát Nem sok ilyen filmet láttam eddig!
Gerard Philipe, Ramón Vazqeuz szerepében, nagyon hitelesen mutat be egy alapvetõen idealista titkárt, akitõl kezdetben távol áll a politikai dörzsöltség. Késõbb komoly megbizatást kap és már nem hitegetheti magát az 'ártatlansággal'. A film befejezése viszont igazán példamutató értékû: Ramón összetépi az elnök írásos utasítását, amivel hitet tesz erkölcsössége mellett. Ezzel megpecsételi poltikai karrierjét és további sorsát. Korábbi erõfeszítései, tévedéseivel együtt, így talán nem voltak hiábavalók.
offtopic
Humpy 2008 jún. 13. - 15:31:07
OFF topic - 100%: Hát igen, Te aztán szeretsz magyarázkodni, vagdalkozni, olyan vehemenciávai ami kissé érthetetlen a számomra. De tedd nyugadtan, ha ehhez van kedved. A topiktól is elkalandozhatsz, amilyen messze csak akarsz.
Csak arra próbáltam célozni, hogy ez nem minden felhasználót, köztük engem sem, érdekel. Véleményt formálni pedig hadd legyen szabad minden hozzászólónak. Aztán ezt a véleményemet is lesöpörheted, ahogy már néhányszor tetted.
Amennyiben nincs több hozzáfûznivalód a filmhez, akkor további jó napot és jó fórumozást kívánok Neked!:))
Humpy 2008 jún. 12. - 12:29:21
A kor filmezési technikáját is figyelembe véve, fordulatos élvezetes film. Egész röviden, az emberi gyarlóságról szól ez a filmje is. Poltikai és magánéletbeli elvek, poltikusok, közszereplõk, foglyok és lázadók valamint a szerelmi szálak mentén szövõdik a cselekmény. Politikai merénylet, intrikák, zsarolás, Nincs ebben semmi felemelõ, de Bunuel sosem próbálta a valóságot szépítgetni, hogy valakiknek a kedvében járjon. Mexikóban is volt emiatt problémája; volt olyan szereplõ/forgatókönyvíró aki utóbb nem járult hozzá, hogy a neve megjelenjen a stáblistán.
OFF: Egy kissé röhejes, hogy ezt a Bunuel film topikot olyan indítja, aki épphogy nézte a filmet, s ezt még ecseteli is, de ez van.:))
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu