Ellenséges terület

Bakancslistához adom
Behind Enemy Lines
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akciófilm, 101 perc, 2001

Értékelés:

272 szavazatból
Szerinted?

Amerikai pilóták várakoznak az Adrián egy anyahajón. A közelben háború dúl, ők mégsem mozdulhatnak. Amikor azonban egy rutin felderítő repülés során egyikük, az akcióra legéhesebb pilóta, az elfoglalt bosnyák terület fölött lefényképez valamit, elszabadul a pokol. A gépet lelövik, a katapultáló pilóták egyikét a szerbek elfogják és kivégzik. A másik elrejtőzik, és igyekszik kiképzésének megfelelően átvészelni az ellenséges területen azt az időszakot, amíg érte nem jön a mentőalakulat. De a mentőalakulat nem jön. Ám a túlélő pilóta közvetlen felettese életében először elhatározza, hogy nem engedelmeskedik a parancsnak. Magánháborúba kezd, hogy megmentse életveszélyben lévő katonatársát.
Bemutató dátuma: 2002. január 24. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
el_nino jan. 09. 13:52:02 1/10
Miután tudjuk az amcsik mennyi embert öldököltek le világszerte, mai szemmel nézve ez a film egy okádék. Az amcsik jönnek, látnak, győznek, 0/10.
buncow 2022 nov. 16. - 13:05:54 Előzmény NeomatiK
a film jó volt, amcsi hőskölteménnyel körítva, egyébként Hackman mondja, hogy "azért hajtom őket, hogy kibírják", így gondolom az állóképességgel nem lehetett gond, plusz adrenalin, de a golyózáporban senki se találja el dolog, hát jah, ettől még jó film
NeomatiK 2022 jan. 05. - 19:02:17
Spoiler:
A végén 4 harckocsi és 200 katona nem találta el az egyenes vonalban rohanó Owen Wilsont, aki a vállában a puskás genyó által kilőtt tölténnyel elszaladt a sziklaszirtig, majd vissza a lemezért, majd ismét a sziklaszirtig térdigérő hóban, ahol a helikopteren csüngő emberhez ugrott és a meglőtt karjával elkapni és kapaszkodni is tudott. Bámulatos!
Spoiler vége.

Ilyen debil filmet miért vállalt el G. Hackman és O.W.?
orgyen 2017 jan. 15. - 17:02:03 Előzmény Zee1
"....Ennek azert meg egyszer utánanézhetnél. Texas maga vvívta ki a szabadságát, és önszántából ccsatlakozott az Egyesült Államohoz. Emiatt egyedül Texas állam zászlaja lehet egy magassagban az USA zászlajával.
de ahogy elnezem, a tények téged nemigen befolyásolnak...."

Inkább TE nézz utána!
Mexico leendõ Texas területére washingtoni szervezéssel/támpgatással települtek amerikai telepesek akik miután elértek bizonyos számot az elõre meghatározott forgatókönyv szerint megtagadták az adófizetést Mexikónak, az ott lévõ mexikói lakosság semmibevételével kikiáltották az "önálló" Texas államot és azonnal kérték a felvételüket az Unioba. Hogyhogy nem azonnal megkapták a felvételt és már indult is a készenlétben lévõ USA katonaság Mexico ellen.
Ha ránézel a térképre láthatod hogy miért éppen a legdélibb területre esett a választás: mert így az északabbra fekvõ területek is az ölükbe hullottak.

Egyébként az USA terjeszkedésében vásárlás és rablóháború egyarányt elõfordult. Azt hogy melyik területet kitõl szerezták könnyû megállapítani, elég csak megnézni a helyneveket.

Ami meg az USA megalakulását illet az a franciák bosszúja volt Québec-ért.
Olyan sokba került a háború finanszírozása (megvesztegetési pénzek, fegyverek, expedíciós katonaság) hogy a francia gazdaság belerokkant. Ez lett a Nagy Francia Forradalom egyik fõ kiváltó oka. A becslés szerint kb. 1 milliárd Livre-vel terhelte meg a francia költségvetést, de vannak akik kétszer annyira takksálják. Abban viszont mindannyian egyetéstenek hogy ennek fele a három vezetõ amerikai "államférfi" zsebébe vándorolt (Washington, Jefferson, Franklin), nem véletlen az az (ebben az éveredben kiadott) amerikai felmérés, hogy mai pénzre átszámolva "minden idõk leggazdagabb amerikainak a fenti három "úriember" minõsül.
Rövid G. atya 2016 jan. 16. - 18:53:38
A szokásos amcsi szemét. És olyan életszerû.
9/10
Marianyu 2016 jan. 13. - 12:33:40 9/10
Annak ellenére, hogy nem szeretem az ilyen típusú filmeket nagyon tetszett. Owen Wilson nagyon jól játszott, G. Hackman pedig egy idotálló "jó arc" - most sem okozott csalódást.
Zee1 2015 nov. 21. - 08:24:26 Előzmény orgyen
Ennek azert meg egyszer utánanézhetnél. Texas maga vvívta ki a szabadságát, és önszántából ccsatlakozott az Egyesült Államohoz. Emiatt egyedül Texas állam zászlaja lehet egy magassagban az USA zászlajával.
de ahogy elnezem, a tények téged nemigen befolyásolnak.
1/10
offtopic
cellasto 2015 aug. 13. - 14:53:41 1/10
"Ám a túlélõ pilóta közvetlen felettese életében elõször elhatározza, hogy nem engedelmeskedik a parancsnak. Magánháborúba kezd, hogy megmentse életveszélyben lévõ katonatársát."

klisé-klisé hátán

tipikus mi vagyunk az usa hõsök szemét :)
orgyen 2014 ápr. 20. - 21:57:05 Előzmény Attrax
"...A szerbek mocskosságairól is kell ilyen film ..."

Amikor kedves nyugati "barátaink" elkövették Trianont és a többnemzetiségû Magyarország helyett megalkották a "nemzetállam" Jugoszláviát, már akkor lehetett tudni hogy ez a tákolmány csúfos és véres véget ér. A II.V.H. csak késleltette ezt a végkifejletet és mint ilyenkor lenni szokott véresebbé tette.
orgyen 2014 ápr. 20. - 21:40:57 Előzmény 0531
"...Tudod mit csináltak a szerbek te szerencsétlen ? Pl. Vukovar, Srebrenica, Szarajevo..."

Nem is tudtam hogy EZEK USA városok! Így persze érthetõ az amerikaiak "honvédelme"


Tudod hogyan szerezték meg Texas, Arizona, Új-Mexikó, Nevada államok területeit?
Hát csak úgy hogy fegyveresen behatoltak Mexikóba, majd amikor az ottani hadsereg nem átallott védekezni akkor azzal a szlogennel hogy "megtámadtak minket a mexikóiak" megindították a háborút Mexikó ellen amelynek végén hatalmas területeket vettek el. EZ volt a mexikóiak "Trianonja", azóta sem szeretik ott a jenkiket.
Az amerikaiak viszont azóta is tucatszám készítik az "Alamo"-hoz hasonló "hõsies" filmeket.
orgyen 2014 ápr. 20. - 21:31:44 Előzmény jolimadár
Így igaz!

Amikor NATO országként Mo. is küldött katonákat AFGANISZTÁNBA, (vajon miért?) a magyar TV-kben rendszeresen elhangzott a következõ mondat:
- "...hõs fiaink, akik Afganisztánban védik a magyar hazát..."
Mitõl hõs egy zsoldos, mert ugye már a 90-es évek közepétõl nincsen Mo.-n sorkatonaság csak "profi zsoldosok",
Honvédelemre csak a sorkatonaság alkalmas, a zsoldosok csak támadóháborúra használatosak, leginkább a lakosság "profi" terrorizálására,
Nem emlékszem hogy Afganisztán megtámadta volna Mo.-ot és területi követelései lennének irányunkba, de lehet hogy tévedek kérem világosítsatok fel!

Másik gyakran elõforduló, a katonai szakértõknek szegezett riporteri kérdés: "...biztonságban vannak e a katonáink az afganisztáni háborúban?"
- Mi ez a hülyeség? Hogy lenne egy katona biztonságban egy háborúban? Legfeljebb akkor ha itthon marad.
A Bibliában is benne van: "Aki fegyvert fog, fegyver által vész el". Az agresszív riporter hölgyecske alaposan el volt/van tájolódva!
Multitoxikomán 2014 ápr. 20. - 17:14:52
Hogy ez a film mekkora szar...
Sz Peter 2014 ápr. 20. - 10:27:30
Nem volt ebben semmiféle hõsiesség. Egy simán túlélni próbáló katonáról szólt.
Na meg az amerikai, szokásos "senkit nem hagyunk hátra" propagandáról.
1/10
cellasto 2014 ápr. 20. - 10:25:18 1/10 Előzmény gabroca
semennyire

újabb agymosás az amerikai"hõsökrõl"
talán ezért húzzák le,nem is ok nélkül
9/10
lotto 2014 ápr. 20. - 10:05:28 9/10
Még régen láttam többxör is, el lett találva szerintem ez a movie. Nekem a civilruhás bosnyák mesterlövész karaktere tetszett a legjobban.
7/10
gabroca 2013 dec. 27. - 21:56:03 7/10
szerintem egy jó kalandfilm, sokan lehúzták , végül is nem tudom mennyire valósághû az egész
csopi211 2013 júl. 13. - 08:37:58 Előzmény J-Pyfrom
A szobor valóban létezik.Szlovákiában van, Kassa környékén egy kis településen aminek a neve Áj (szlovákul Háj).A film egy részét itt forgatták, és a szobrot itt hagyták emlékbe a falunak. Google térképen még kép is van a szoborról.
ani7272 2013 máj. 20. - 18:32:49
Most néztük meg a filmet, jó volt. Furcsa volt O.W-ont ilyen szerepben látni :) /12é film..háát igen..
3/10
bowman 2012 dec. 28. - 23:07:48 3/10
ez a film egyszerûen tragédia. véletlenül 3-ast adtam rá. Nyálas és maximálisan irreális katonai szempontból, ami azért egy háborús filmtõl azért elvárható lenne.
J-Pyfrom 2012 dec. 28. - 22:02:18
Egyik kedvenc filmem, Owen és mindenki remekül játszott, és nem érdekel, ha vannak benne furcsa jelenetek. Ez egy film, de nagyon jól sikerült.

Az a hatalmas angyalszobor valóban létezik? Ha igen, hol van?
Összes hozzászólás