Emelkedés az égbe

Bakancslistához adom
Subida al cielo
mexikói vígjáték, 85 perc, 1952

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Luis Bunuel Mexikóban rendezett vígjátéka. Történet egy fiatalemberről, aki, miközben átutazza autóbusszal az országot, olyan emberekkel találkozik, és szituációkba kerül, amik megengedik neki, hogy megismerje a "valóság igazi oldalát".

Ezen film a születés pillanatával kezdődik, s a halál arculatával fejeződik be. Az, ami ezek között van, az út, amin semmi sem teljesen világos és nyilvánvaló. A fiatal férfi beteg édesanyjához utazik. Az utazás az élet iskolájává válik számára. Találkozik egy nővel, aki akarja a testét, egy pappal, aki akarja a lelkét, egy politikussal, kinek a hangja kell... Tanúja lesz egy kislány temetésének, akit egy kígyó mart meg, és lát egy rokkantat, akinek a fából készült végtagja elmerült a sárban.

A rendező számára jellegzetes képek, látomások és szimbolikus vonatkozásokkal teli szituációk Bunuel sajátos humorával vannak ábrázolva.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2014 szept. 13. - 21:40:08
Mozgalmas, nagyon élvezhetõ Buñuel mû. Egyrészt eseményekben gazdag, másrészt bõvelkedik utalásokban, szimbólumokban: gyermek születése/halála, csábítás (Éva az almával), örökség utáni vágy kontra szülõ iránti tisztelet. Maga a cím is érdekes: "Emelkedés az égbe/Emelkedõ a Mennyországba" egy nagyon meredek hegyi út neve, ugyanakkor direkt utalás is a végsõ boldogsághoz vezetõ igencsak rögös és veszélyekkel teli útra.

A legelejétõl élveztem. Helyszín egy mexikói falu, amelynek nincs temploma! A házassági ceremónia itt egy sajátságos helyi szokás: a menyasszony anyjától (bûn)bocsánatot kell kérnie és kapnia a kérõnek. Csak ezután kezdõdhet a vigasság, vagyis mindenki alig várja a nagy megbocsátást.

Semmiféle pap nem szerepel a filmben (az itteni ismertetõ írójának kissé elszaladt a fantáziája), viszont van az utazók között egy vérbeli politikus, akinek mulattató és szánalmas megnyilvánulásai egyaránt vannak. Elõször a sofõrnek ad tanácsokat majd utasításokat, aztán egy patakon való átkeléshez szerez egy modernnek számító traktort, végül mégis két ökörrel sikerül kirántani az elakadt buszt. Remek beszédeket tart, az emberek ezért egyszerre tisztelik és megmosolyogják. Roppant érdekes amikor szinte véletlenül belekeveredik egy kisvárosi kortes felvonulásba és az õt felismerõ helybéliek elõször meg akarják lincselni, aztán a saját támogatott jelöltjük állítja meg a feldühödött tömeget és kezet ráz politikai ellenfelével. A két ellenlábas külsõre és belsõre is teljesen azonosak.

A csábító szerepében (Lilia Prado) nagyon vonzó, és frissen házasodott fõhõsünknek (na és persze másoknak is) állandóan kelleti magát, úgyhogy a házastársi hûség megtartása folyamatos veszélynek van kitéve...

A buszsofõr (Luis Aceves Castañeda) talán a legmulatságosabb szereplõ. Szókimondó, segítõkész és az italt sem veti meg.

Nem egy szokványos vígjáték, de aki igényes kikapcsolódásra na meg hiteles 1950-es mexikói hangulatra vágyik (elbûvölõ korabeli busszal és mindenfélét cipelõ színes utazóközönséggel), az nézze meg bátran.