Emir Kusturica, a gyöngéd barbár

Bakancslistához adom
Emir Kusturica, tendre barbare
francia-angol dokumentumfilm, 51 perc, 2004

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Rendhagyó portréfilm a mai európai film fenegyerekéről, a bosnyák származású Emir Kusturicáról. A film készítői három éven keresztül követték a rendezőt koncertről koncertre (a rendező ugyanis saját zenekarával turnézik), forgatásról forgatásra, illetve fesztiválról fesztiválra, ahol részt vett. A filmben megszólalnak családtagjai, színészei, csodálói.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
gabroca 2009 ápr. 20. - 17:43:41
Kéne még csináljon olyan filmet, mint a Macskajaj. Az igazán izgi volt!
Mianserin 2009 márc. 12. - 13:39:48
Köszönöm az ismertetõt. Kíváncsian várom a filmet. (Mára ennyibõl áll a tv-nézés és ez is elkerülte volna a figyelmemet, ha nem szûrök dokumentumfilmekre...)
perry 2009 márc. 12. - 07:33:46
Kusturica egyébként Prágában tanult, s bizonyára nem hagyta érintetlenül a cseh filmvarázs, alkatához nagyon közel áll az emberek szeretetteljes megfigyelése, a tragikomikum iránti fogékonyság, a már-már melodramatikus helyzetek ha nem is groteszk, de ironikus kifordítása. A papa szolgálati úton van fõhõse hatéves, kövérkés, tetõkön járó, holdkóros, golyófejû kisfiú, az õ cseppet sem naiv, inkább gyermekien ravasz, túlérzékeny tekintetével látjuk az 1950-es év jugoszláv valóságát, ahogyan ez egy politikailag ártatlanul megjelölt család turbulens hétköznapjaiban visszaverõdik. S ha már többször játszottunk a tükörképpel: Kusturica filmje annak a tükörnek a fonákját mutatja, amelyben az ötvenes évekrõl szóló magyar filmek gyakran megvillantották saját drámánkat.
De ebben a filmben Kusturica mûvészetének másik irányát láthatjuk a zenével kapcsolatos
"szerelmét". A film tele van koncert felvételekkel és másrészt pedig egy "werk" is,
magyarul így "készült" Kusturica.:)