Ez a te életed

Bakancslistához adom
Die Zeit, die man Leben nennt
16 éven aluliak számára nem ajánlott osztrák-német filmdráma, 90 perc, 2008

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Megható történet egy fiatal zongoristáról, aki a világ legnagyobb zongoraművésze lehetett volna... Luca élete legfontosabb zongoraversenyén vesz részt. A siker után lemezszerződés és szerelme várja a koncertterem ajtajában. Azonban egy véletlen és végzetes baleset miatt egyik pillanatról a másikra tolószékbe kényszerül. A huszonéves művész mély depresszióba esik, e perctől fogva sem szerelme, sem szülei nem tudnak segíteni neki. Luca a klinikáról egy speciális, sérült fiatalok számára fenntartott intézetbe kerül, ahol szobatársa a nyers, életigenlő, energikus, nőfaló Roderick lesz, aki tökéletes ellentéte a finom lelkű Lucának. Azonban mégis ő az egyetlen, aki segíteni tud a művészfiún. Kapcsolatuk napról-napra szorosabbá és oldottabbá válik... Roderick megmutatja Lucának a kinti világot, amelyet élni kell, minden percben, s amely távol áll minden traumától, szomorúságtól és a művészettől is. Roderick egy idő után azonban, ahogy mélyül betegsége, feladja a harcot, s meghal. Luca elhatározza, hogy még egyszer visszatér a zongorához, a mindennapi gyakorláshoz, s még egyszer életében visszatér a színpad világához, csak azért, hogy adjon egyetlen egy koncertet barátjáért, Roderickért.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
stvnvc 2021 ápr. 22. - 16:30:01 10/10
Nagyon szép és elgondolkodtató film.
adamnagysweetmovie 2013 jan. 26. - 23:22:51 Előzmény Tibag05
Bár igazad van, stílusod lenyûgözõ...
mumoka 2012 jún. 02. - 22:22:43 Előzmény pneklara
Én azért hiszem ...és ezt érintettként írom, átélve a magam rossz és jó tapasztalatait egyaránt ..., hogy a reménykedésen túl többre is van esélye egy fogyatékkel élõ embernek is...hiszem, hogy van esélye olyan teljes élet megélésére, amelynek része a jó szakképzettség (pl. egyetemi diploma) megszerzése, a jó munkalehetõség megtalálása, a barátságok kialakítása és ami nagyon fontos egy fogyatékkal élõ ember számára is, mert nõk és férfiak is vagyunk ...van esélye a szerelem, a harmonikus párkapcsolat megélésére is ...mert egy fogyatékos ember is ugyanarra vágyik, mint egy egészséges ember ...
csineva-xx 2012 máj. 26. - 15:52:16 Előzmény pneklara
...ha látványos elmozdulás nem is következhet be, ha a fejekben nem is egykönnyen lehet rendet tenni, egyéni szinten kell elindulni: ha valaki érintett a fogyatékosság bármely válfajában, vagy ismerõsén szeretne konkrétan "segíteni", az írjon bátran, néhány lelkes - és hatékony (!) - segítõ elérhetõségét szívesen megadom, ha más módon nem találnak egymásra. Ne hõbörögjünk, kérem :)
A filmet nem láttam, csak idekukkantottam...
pneklara 2012 máj. 26. - 15:43:56
Sajnos, ha az ember belegondol egyetlen életébe, akkor szeretné azt, mint gyerekkorában: szétrombolni a várat, és kezdeni elölrõl az újjáépítést. Szebbet, jobbat. Ez játszásiból lehet, de a valóságban nem. Itt a lendület és a tehetetlenség sodor bennünket elõre, lefelé.Nem látjuk, hogy a gyerekeink, vagy az unokáink méltóbb életet élhetnek-e majd. Szerintem nem. És a borzasztó, hogy nem vagyunk döntéshelyzetben, többnyire csak tûrnünk kell, hogy ilyen-olyan intézkedéseket hoznak a fejünk fölött. És igaz, hogy ha az épkézláb emberek is munkáért könyörögnek, akkor a fogyatékkal élõk csak reménykedhetnek.
pneklara 2012 máj. 26. - 15:37:25
Köszönöm mumoka:)
Tibag05 2012 máj. 26. - 14:19:35 Előzmény Ayrton Corvus
"Az ilyen filmek nagyon eltudnak gondolkoztatni, .."

igaz! BÁR EZT (meg az eddigi összes) a MOCSKOS KORMÁNYT GONDOLKODTATNÁ EL VÉGRE!!
agella 2012 máj. 26. - 13:55:54
Kedves incogito és pneklara! Sajnos nagyon is igazatok van abban, amit a hazánkban élõ emberek életszemléletérõl írtok! Itt akinek bármilyen fogyatékossága van, az le van írva. Az talán kap valami alamizsnát, hogy éhen ne haljon, de munkát nem igazán. Pedig igen is nagyon sok értékes ember van köztük! Csak meg kéne teremteni a lehetõséget, hogy be tudják bizonyítani. Sok országban teszik lehetõvé számukra az élhetõ emberi életet. Itt, hacsak nem tehetõsek a rokonai, bizony csak vegetál, nemhogy munkát és tisztességes munkabért kapjon. Itt még az életerõs, egészséges dolgozó emberek sem kapnak tisztességes bért, és még hét bõrt nyúznak le róluk. És még jóval a nyugdíjkorhatár megélése elõtt totálisan lebetegszenek az agyonhajszoltságtól.
Én is szeretném, ha mindenki emberhez méltó életet tudna élni legyen az egészséges vagy fogyatékos. És az emberek szemlélete annyira megváltozna, hogy ne csúfolják a fogyatékosokat.
És ne az számítson valakinek aki össze tudja lopni a vagyonát, hanem az aki tisztességesen dolgozik, és törõdik a családjával és másokkal is.
mumoka 2012 máj. 26. - 11:20:21 Előzmény pneklara
Nagyon egyetértek mindkét hozzászólásoddal ... és nagyon jólesett ezt olvasni! :)
offtopic
adamnagysweetmovie 2012 máj. 25. - 22:28:34
Éljen Bon Jovi!
Pünkösdi Kató 2012 máj. 25. - 22:26:59
A tartalmat elolvastam, így meg is néztem a filmet... Bírom a portot, de már megint túllõttek a célon... Írok is nekik...
pneklara 2012 márc. 15. - 18:30:06 Előzmény oncogito
Ja, és milyen az átlag ember gondolkodása? Csak el kell egy fórumon a hozzászólásokat olvasni: mit kap pl. E. Mónika, aki nem fogyatékos, csak telt hölgy. Zsírdisznó, tehén és a többi. A másik "elõl deszka, hátul léc" Mit kap Gyõzike lánya, mert meg akar felelni egy elvárásnak, ami nem egyeztethetõ össze alkatával, s fiatalon tönkre teszi magát, mert nem lehet az, aki. Szóval amíg az embereknek nincs normális értékrendje, csak külsõségek alapján ítélkeznek könnyelmûen, akkor nem is lesz itt pozitív változás.
pneklara 2012 márc. 15. - 18:06:34 Előzmény oncogito
Azzal mélyen egyet értek, és ezt minden emberben tudatosítani kellene, hogy a most még életerõs ember egyik pillanatról a másikra lehet rokkant és kiszolgáltatott. Egy orvosi mûhiba, egy õrült autós,egy szerencsétlen esés - és az ember átkerül a másik oldalra. És ha szemérmesen agyonhallgatjuk, hogy bizony, a rokkant ember is lehet önmagának, családjának, a társadalmának hasznos tagja, akkor úgy érezheti, eljött a vég, és mások kegyelmétõl függ majd.
Azt nem mondom viszont, hogy a rokkant ember adottságai, képességei ugyanolyanok, mint egy egészségesé. Ha másokra van utalva, mert kerekesszékes, mert vak, mert siket,mert fogyatékos elméjû, nem mondhatjuk, hogy ugyanolyanok az esélyei, lehetõségei, mint egy nem fogyatékkal élõnek.Nem az értékek szerint van különbség, hanem az esélyek, lehetõségek szerint.S hogy más országok elõrébb vannak az esélyteremtésben?Ahhoz kell egyfajta nyitottság, egy demokratikus gondolkodás, egy gazdagság, egy értékrend, humánus gondolkodás. Most nem azokat az idõket éljük, hogy látványos elmozdulás következhessen be.
szekidi 2012 márc. 13. - 19:46:25 Előzmény oncogito
Most már csak azt szeretném tudni, - Te mit teszel?
dantonb 2012 márc. 12. - 23:00:12 Előzmény oncogito
Abban igaza van neki, hogy jelenleg különösen szemet szúróan tesznek a fogyatékosokra IS magasról ,ugyanúgy ahogy a hajléktalanokra is külön büntetõ törvényt hoztak ,azaz virágzik az empátia hiánya.Ahogy az egyik rókamosolyú politikus fogalmazott ,mindenki csak annyit ér ,amennyire jutott (értsd:amennyit mint pl politikusként összelopott magának)
oncogito 2012 márc. 12. - 20:53:34
Még valami.
A fogyatékosok elhanyagolása nem a gazdasági válsággal kezdõdött. Sosem volt nálunk.
Ha megnézel külföldi filmeket, vannak benne kerekesszékes, törpe növésû, sokszor nyúlszájú színészek is.
Nálunk elképzelhetõ az ilyen?
Egy bármely más munkahelyen azelõtt fogadtak valaha amputált, vagy egyéb fogyatékkal élõket szívesen?
Sosem volt elfogadott nálunk - jó lenne ebben már változás.
Még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is!
oncogito 2012 márc. 12. - 20:50:48
"erõteljes, életerõs emberek" ... mintha különbek lennének, mint a fogyatékosok. Az életerõs bárhova eljut álláskeresés ügyben, a fogyatékos nem. Pedig szellemileg talán több hasznot hozna.
De a kiválogatásnál az a szempont, hogy csini, fiatal és erõteljes, életerõs legyen.
Mintha külön kasztok lennének!
Pedig arról van szó, hogy aki ma erõteljes, életerõs, az egyik percrõl a másikra fogyatékos lehet. És akkor az eddigi gondolkodásmódja alapján ugyan miért ne adná fel? Hiszen vannak más erõteljes, életerõs emberek...
pneklara 2012 márc. 12. - 19:22:28
Sajnos nem arra haladunk, hogy a sérült emberek lehetõségeket, jogokat kapjanak. Ma már erõteljes, életerõs emberek is utcára kerülnek. Sok rokkantnyugdíjas retteg most, mert ha megvonják tõlük a státuszt, elveszítik a munkájukat, hisz a munkahely támogatott helyen foglalkoztatta õket.Egy országról sokat elmond, hogyan bánik a fogyatékkal élõkkel. Most nem azokat az idõket éljük, hogy büszkék lehessünk a humánus hozzáállásunkra.
oncogito 2012 márc. 12. - 18:17:33
Megható olvasni ezt a sok meghatódott hozzászólót.
De senkinek nem merül fel, hogy kis hazánkban semmit nem tesznek a fogyatékosokért. Az épületeknél hol van rámpa, és a járdák nem járhatók kerekes székkel a tömegközlekedésben nincs semmi segítségükre igazán.
Szép, hogy meghatódtok azon, hogy van aki nem adja fel, de segíteni azzal, hogy az õ életük és élhetõ legyen, az már más kérdés.
Hogy legyen igény arra, lehet fogyatékos, kerekesszékes színész, politikus, orvos -- vajon hányan lennének ezzel elõítélettel?
És hány szorgalmazná, hogy szükség van rájuk a mindennapi életben?
Vagy elég meghatódni azon, hogy a sok közönyös ember között van, aki mégsem adja fel?
Emberek, ébresztõ, rajtunk is múlik, hányan adják fel! Hogy van-e igényünk arra, hogy a fogyatékosokra is gondoljunk a mindennapi élet kialakításában legalább technikailag.
Ne csak könnyekre fakadjatok néhány pecre, az nem elég!!!
anybody 2011 okt. 12. - 01:00:14
Csak egyet tudok érteni. Ezt a filmet igen sok embernek látnia kellene, mert ez az életrõl, azaz az Életrõl szól. Na meg a Halálról, a Betegségrõl és a többi tényleg fontos kérdésrõl. A többi meg ennek a vonzata.
Összes hozzászólás