Fantomszál

Bakancslistához adom
Phantom Thread
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai dráma, 130 perc, 2017

Értékelés:

80 szavazatból
Szerinted?

A csillogó 50-es években, a háború utáni Londonban Reynold Woodcock, a híres szabó (Daniel Day-Lewis) és nővére, Cyril (Lesley Manville) a brit divatvilág központi figurái: ők öltöztetik a királyi családot, a filmsztárokat, az örökösnőket, a felső tízezer tagjait, az első bálozókat és a rutinos dámákat a Woodcock Ház sajátos stílusában. Nők jönnek és mennek Woodcock életében, akik ihletet és társaságot biztosítanak a megrögzött agglegénynek, míg össze nem találkozik egy fiatal, magabiztos nővel, Almával (Vicky Krieps), aki hamarosan az élete állandó részévé válik, mint múzsa és szerető. Reynold eddig pontosan megtervezett és mintaszerűre szabott életét szép lassan szétzilálja a szerelem...
Bemutató dátuma: 2018. február 1. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
offtopic
InteriorLulu febr. 21. 14:05:02 8/10 Előzmény tesz-vesz
Hihetetlen az a sértetten vagdalkozó ámokfutás, amit itt jó öt évvel ezelőtt letoltál, és bár jó volna hinni (tényleg), hogy azóta alapvetően visszafogottabb, és legalább minimálisan okosabb, érettebb lettél, a más filmek alatti hozzászólásaid többségébőll sajnos egyáltalán nem ez jön le. Ahogy itt, úgy máshol is igen jellemző rád a másokba való, egyértelműen provokatív célú belekötés, valamint hogy képtelen vagy kezelni a feléd irányuló kritikákat: minden ilyet halálos sértésnek fogsz fel, amiket muszáj megtorolnod, és többek közt az egészséges önértékelésed szintje is ordít a rájuk adott reakcióidból. Ösztönember vagy, aki - ha példaként tényleg csupán ezt az egy topikot nézem, csak hogy legalább valamennyire ontopic maradjak - zsigerből és agresszíven ócsárol másokat, hosszan és különös gonddal szidalmazza magát a filmet is, nagyrészt irreleváns módon érvel, négerezik és homokosozik, és aki ugyanazzal a lendülettel adja a létező legkevesebb pontot a filmre, amelyikkel profi iparosmunkának, és a főhős alakítását a kötelezőt hozónak (kettővel arrébb pedig profinak) nevezi...
Olyan színfoltja vagy a port-fórumnak, akit a többég méla undorral olvashat, már ha egyáltalán van kedve akár egy sorát is olvasni.
Rábi Rab febr. 12. 23:31:27
Jó nagy hülyeség az egész.
10/10
zsussi jan. 15. 01:05:07 10/10 Előzmény TitusLivius
Szerintem is csodálatos film, olyan aprólékosan és szuggesztíven ábrázolja a szerelem erejét, azt a titokzatos mágnes a két ember között, melyet mozifilmben ritkán látni.
Semmi beteges nincs a két ember kapcsolatában, én nem is értem, hogy melyik filmet nézték a kommentelők, egyszerűen vonzás és taszítás, a magának való önző férfit hogyan csévéli föl türelmes szerelemmel a nő. S miután rájön, hogy a férfi szerelme csak akkor izzik, ha megérzi, hogy szüksége van a nőre, ezt a nő szerelmük megőrzése érdekében már tudatosan alkalmazza. A legszebb pillanat a férfi tekintete, mely mindezért hálás.
Gyönyörű film a szerelem erejéről, a nő és a férfi lélektani mozgatórugóiról.
5/10
itsme1 jan. 01. 09:21:53 5/10
Nem jövök rá, mi tartotta fenn az érdeklődésemet két órán át, a filmnek annyira bot egyszerű a története. Két szélsőséges karakter egymásra talál, majd egy se veled, se nélküled kapcsolat alakul ki köztük, ami egy bizarr végkifejletben csúcsosodik.
Talán a színészek játéka, amit ki tudnék emelni. El tudom képzelni, hogy ez a forgatókönyv (persze megvágva) egy színpadi műben akár még tetszene is.
10/10
Huberta 2023 aug. 01. - 21:38:22 10/10
Látom, sokan nem értik a filmet, pedig olyan csodálatosan és finoman mutatja be a szerelem vonzását-taszítását, melyet filmen nagyon nehéz megjeleníteni. Adott egy agglegény, sikeres, gazdag, jóképű, és független, nők jönnek, behódolnak, szolgálják, majd mennek, amikor elkezdi a férfit idegesíteni a nő, mert eltelítődött vele. Azonban van egy nő, aki nem veti alá magát a férfi szeszélyeinek, és rájön, hogy csak úgy tudja megtartani a férfit, ha annak szüksége van őrá. Erről szól a gombás jelenet. A férfi akinek soha nem volt szüksége senkire, mindent és mindenkit pótolhatónak tartott ezidáig, elkezd kötődni, és ezáltal lobban föl benne a szerelem. (V. ö. Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége). Mikor ismét kezd eltávolodni a nőtől, akkor már a szerelmük gyógyszereként használják együtt, közösen a mérgező gombát, hogy fenntartsák a szenvedélyt, mely kapcsolatuk fantomszála.
Cirifischio 2022 febr. 16. - 11:31:34
Hát igazán DDL-ra szabták a szerepet, és ugyan nem mondhatjuk fércműnek, dacára hogy sokszor elvesztettem a fonalat az elején a párbeszédek során, és mondhatjuk megtalálta zsák a foltját egy igazán mindkét fél részéről mérgező kapcsolatban, az egyik szó szerint, haaa-haaaa, de egyrészt rémesen beteg a film (nem, nem azért mert beteg emberekről szól, hanem mert beteg módon van megcsinálva és lezárva), másrészt a végig teljesen oda nem illően klimpírozóba már belevágtam volna a szabóollót.... Pedig kedvelem az egyedi hangulatú, lassú folyású és munkájában megszállott művészekről szóló filmeket, ez nem bejövős.
5/10
Lirgyria 2020 okt. 13. - 21:57:20 5/10
Sajnos a történet rám nem hatott, nem értem, miért történt, ami történt. Az tény, hogy csodás díszletek, jelmezek, és kitűnő színészek játszottak benne, de ennek a két embernek a kapcsolata számomra semmilyen szinten nem értelmezhető.
8/10
Ildikó Nóra 2020 okt. 02. - 20:32:48 8/10
A film tetszett, a hangulata, a ruhák, a zenéje és a színészi alakítások is. Daniel Day-Lewis ezen filmben is nagyon jól játszott, jól állt neki ez a szerep.
Edmond Dantes 2020 márc. 25. - 16:40:04
Kieg.elozohoz: az ismertetoben irt "csillogo 50-es evek" Angliaban eppen hogy nem csillogtak. Sok mindent meg jegyre arusitottak, persze nem a filmbeli szalonban es nem a filmbeli kuncsaftoknak es foszereploknek.
Edmond Dantes 2020 márc. 25. - 16:36:29
Jot mulattam egyik-masik hozzaszolas 1-1 szavan: "fercmu", "elvesztettem a fonalat": ezek ebben a ruhas filmben igazan talaloak. Ennel tobb jot nem tudok osszeszedni. Hogy en is stilszeru legyek: az ollo sajnos nem volt keznel ... marmint a vago olloja, mert igy az Operencian es az elviselhetosegen is tul hosszu. Idonkent parodianak gondoltam, ugy meg valamennyire csak-csak elviselheto ... volna, ha az a volna ott nem volna. A dijakkal kitapetazott D.Day-Lewistol pedig nem tul nehez szivvel veszek bucsut.
gabeyramone 2018 nov. 25. - 12:37:41
Beteg állatság. Imádom Daniel Day Lewis színészi alakítását, a Vérző olaj nagyon alap a filmtörténelemben, de ez a témaválasztás nekem túl bizarr. Nem érdekel egy olyan kapcsolat, ahol mind a két film ilyen módon hülye.
1/10
tesz-vesz 2018 okt. 13. - 16:04:06 1/10
hogy korlátolt feminista vagy?
és hogy a cenzúra miatt csak ilyen szépen fogalmazhatok, ez is baj.

egy "működő megoldást", ami nemcsak ostoba, de törvénytelen, és erkölcstelen is, amúgy semmi baj nincsen, mert "működik". nem lehet hogy kicsit mazochista és szadista is a csaj, aki nem felsőbbrendűbb, viszont gerinctelen, hogy kitart olyan valaki mellett, aki mellett nem kellene, de "működik" ez a párkapcsolat, juj de jó!
mer' amúgy tök jó ez a kapcsolat, teljesen egészséges, kiegyensúlyozott párkapcsolat, boldog, harmonikus kapcsolat. régen a bravo magazinban is ilyen tanácsokat adtak a tyúkeszű csitriknek (!), hogyha bármi baj van a férjed, barátod mentalitásával: hát mérgezd rendszeresen! és ha egyszer kicsit belehal, hát szelávi. ilyen az élet. olyan sokatmondó ez a film, tele erkölcsi útmutatásokkal az egész társadalomnak, hogy az hi-he-tet-len! sőt! az egész családnak tud újdonságot és megfogadható tanácsokat adni. mert miért egyszerűsítenénk le a témakört a párkapcsolatra? ha pimasz a gyereked, a szomszédod, vagy a szüleid szemetek? hát itt a megoldás, főleg ha felsőbbrendű nő vagy, és ha főleg egy erősebb kannal szemben, hímnemű fehér rabszolgatartó fasiszta férfi ellen használnád.
happy end! hát ez nagyszerű! mindig is az ilyen céltudatos sokatmondó filmeket szerettem, rajongók az ilyen filmművészeti műremekekért, amik csakúgy mint Ovidius nagyszerű írásai, úgy ezek a filmek is fenn fognak maradni az örökkévalóságig. hogy segítség az emberiség fennmaradását, békében, szeretetben.
vera01 2018 okt. 10. - 12:10:00 Előzmény tesz-vesz
Csak remélni tudom, hogy ebben a filmben, színészi pályafutása lezárásaként, DDL nem a saját pszichológiai problémáit akarta bemutatni.
vera01 2018 okt. 10. - 12:05:11 Előzmény gmanarts
Igen, én szeretem, ha csiszolt egy karakter (bár Jack Nicholson Száll a kakukk fészkében pont csiszolatlanul nagyon hiteles). Itt valóban egy porfészekből jön a nő, de amikor "felemeli" a férfi, akkor rájön hogy a férfinak nagyon beteg világa van, betegebb mint a porfészek ahonnan jött. Ha a nő szereti a naponkénti megalázást és lelki terrort, akkor egészségére. Egyébként nem zabál prosztó módra: a pirítós kenyér II. Erzsébet asztalánál (legyünk stilszerűek) is serceg, ha vágják.
1/10
tesz-vesz 2018 okt. 09. - 09:57:02 1/10 Előzmény vera01
egyedül normális igen, csupán csak pásszióból mérgezi férjét, ami teljesen megszokott a félrecsúszott házasságokban.
ma reggel eszembejutott még egy film. DDJ korábbi filmje, az Ártatlanság kora. az is mennyivel jobb mint ez a film, azt végig lehet nézni, és van benne mélység! míg ez Fantomszál csak a felszínt kapargatja, pszichopata dögunalommal, céltalanul, semmitmondóan. a beteg alkotóknak volt egy ilyen gondolata, rögeszméje, hogy nekik ez a film jó lesz, oké, csak honnan vették, hogy ez másoknak is jó lesz rajtuk kívül? öncélúság, semmi más, nem ad semmit ez a film.
gmanarts 2018 szept. 18. - 10:32:47 Előzmény vera01
Jó azért ez kicsit már olyasmi belelátása részedről, aminek sok köze a karakterhez nincs szerintem. A nő egy eldugott kis porfészekben pincérnősködött, azt is ügyetlenül, amikor beállított a fehér lovag. Alpesi utazás, fényűző luxusélet, sármos partner, aki mondjuk zakkant, de ez van. Belehabarodott egy fantomba, akiről reméli, hogy egyszer valósággá válik, mert csak a fejében létezik.
Meg azért van különbség egészséges falatozás és prosztó zabálás között.
vera01 2018 júl. 22. - 17:59:41
Véleményem szerint Alma nem az a tenyeres-talpas Brünhilda, hanem az egyedül normális, a helyes ön- és világértékeléssel rendelkező személy a filmben. Épp ezért érdekes, és számomra ez logikátlan a filmben, hogy a végén belemegy DDL őrült világába.
Mert DDL továbbra sem szereti. Egy önmagának való pszichopata marad, aki a házasság után is gyűlöli az asszonyt, azért mert az egészségesen falatozik a reggelinél. Nem értem, hogy ebbe a beteg világba Alma hogy tud beleidomulni. Mert az egész történetben ez ellen küzdött. A logikai bukfenc miatt rossz film.
5/10
pihes 2018 jún. 09. - 15:16:00 5/10
Így v úgy, de mindig a nő választ, és irányít. A mondanivaló kb ennyi.
Dögunalom a film, de valami azt sugallta, nézzem végig.

5/10
4/10
Gaddemon 2018 ápr. 29. - 15:43:49 4/10
Két hülye egy pár, avagy zsák a foltját megtalálja. Nagyjából ennyi is a történet.
1/10
tesz-vesz 2018 ápr. 02. - 14:10:04 1/10 Előzmény TitusLivius
látod, és ezért is kéne megnézned a H. endet, hogy lásd milyen filmeket is csinálnak néha emberek.
Összes hozzászólás