Fekete angyal

Bakancslistához adom
Wit
angol-amerikai filmdráma, 98 perc, 2001

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Erőt csak magunkból, de egymás által meríthetünk... Margaret Edson sikeres színdarabja nyomán filmre vitt megrázó emberi történet egy asszony harcáról szól. Vivian Bearing (Emma Thompson) elismert irodalomtudós asszony. Egy napon petefészekrákot diagnosztizálnak rajta. Hirtelen átértékelődik benne minden, amit valaha tett életében. A puszta tudás lényegtelennek tűnik, az egyszerű és őszinte érzelmek pedig pótolhatatlannak. Orvosa, Jason Posner (Jonathan M. Woodward) benső titkát is megosztja páciensével: Istent kereső ifjúként a hitet csak az orvoslás által tapasztalta meg. Susie (Audra McDonald) a fáradhatatlan nővér és Kelekian főorvos úr (Christopher Lloyd) pedig nem fogadnak el más eredményt, csak a gyógyulást...

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2001
    Arany Medve jelölés: Mike Nichols

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
sexykex 2022 ápr. 06. - 10:24:03 8/10
Egy nő haldoklik egy magánklinikán: 4. stádiumú rákja van, azaz menthetetlen. Ennek ellenére bevállalja a kemót, ami nagy hiba. Nem orvosra, hanem drogdílerre lenne szüksége, hogy átvészelje azt a pár hónapot. Nem egy vidám történet, de határozottan feldobja a minimalista, mégis ütős fekete humor, ami nézhetővé varázsolja a filmet. Persze Emma Thompson is remek, de nekem végig a hazai elfekvők utánozhatatlan komfortján járt az agyam.
Szabadhegyi Manci 2017 jún. 13. - 21:50:01
Rég láttam ilyen jó filmet. Nem a tucatfilmek kategóriájába tartozik, ezért csalódást okoz azoknak, akik izgalmakat várják. A beteg lassú élmúlásának, és a személyzet rutinszerû hozzáállásának mûvészi színvonalú alkotása, Emma Thompson ragyogó alakítása lenyûgözõ. Az elsõ perctõl az utolsóig lebilincselõ alkotás életrõl, halálról, szeretetrõl, az magányról Köszönöm.
Corpse Bride 2015 dec. 10. - 20:46:54
A fõhõs egy filozófia professzor, a XVII. sz-i angol költészet egyik legnagyobb szakértõje. Habozás nélkül aláírja a még kísérleti stádiumban lévõ gyógykezelésben való részvételét, amitõl gyógyulását reméli.
Ezen kívül kiderül még róla, hogy nincs rokona, se kutyája, se macskája. Összességében mindez kellõen eltávolított a hõsnõtõl. Van benne néhány erõs jelenet, de a szenvedés ilyen fajta ábrázolása nem nagyon érintett meg.
A fõszereplõ egyenesen a kamerába mondja a gondolatait, ami már a legelején is zavart, aztán ez csak egyre jobban eluralkodik. Irritáló, hogy egyetlen színész arcát premier plánban ennyi idõn át kell néznem, még akkor is ha úgy hívják: Emma Thompson.

Az orvos-beteg viszony ábrázolása mindig nagyon érdekel. Itt valami roppant steril, rideg, már-már embertelen kórházi világba csöppenünk be. Megrázó számomra mégsem volt, mivel a fõhõs egy furcsa módon elszigetelõdött lény. A beteg orvosi esetként azaz tárgyként való kezelése megrendítõ és felháborító, ebben tényleg szókimondó volt a film. Azonban megrendülésre nem késztetett, ellentétben több más alkotással, amelyekben az orvos és a beteg hús-vér emberek, és nem ilyen kubista, lecsupaszított, alig felismerhetõ emberi alakok.
9/10
toshiba321 2010 jan. 04. - 20:16:18 9/10
egyszer meg lehet nézni
Ezredess 2008 aug. 25. - 11:06:29
Kevés ilyen film van mely egyszeri megnézé után évek múltán is felvillan az ember emlékeztetében. Felejthetelen és rendkívül megrázó. De legalább már tudom hogy mit jelent a "szoporifikus" kifejezés
sixfeetunder 2008 jún. 22. - 09:27:36
Ez egy nagyon-nagyon jó film, én imádom. Nem fogok belemenni az elemzésébe, ahogy teszik néha itt emberek, de a lényeg, hogy egy nagyon megrázó, mély lélektani film és nagyon letudja ültetni az embert. Én nagyon ajánlom mindenkinek. Thompson természetesen óriási a filmben.
Remélem valamelyik csatorna észhez tér majd, aztán leadja, mert szerintem utoljára vagy hat éve adta az HBO..ha jól emlékszem. Azért, ha megvan valakinek, szépen kérem, hogy jelezze felém priviben! Köszi!