Fekete lista

Bakancslistához adom
Feketel ista
magyar dokumentumfilm, 68 perc, 2002

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A cigányok háborús munkaszolgálata a történettudomány és a hadtudomány által eddig nagyrészt feltáratlan. A lemaradást részben a források hiánya (megsemmisített vagy nem készült dokumentumok), részben a kutatások elmaradása okozta.
Az utóbbi évtizedekig a túlélők körében - sajnos - visszaemlékezések gyűjtésére, mélyinterjúkra sem került sor, a dokumentumfilm ennek a hiánynak a pótlására is
vállalkozik.
A második világháború idején teljesített cigány munkaszolgálat történetének egy-egy szeletét mutatja be a film. A túlélők elmondják, miképpen érintette őket a kényszermunka, a hadimunka, a katonai munkaszolgálat. Ezek az eltérő köntösbe öltöztetett, de lényegileg azonos munkafajták kötelező ingyenmunkát jelentettek. Ha nem mentek, erőszakkal elhurcolták őket. Életük a fenti keretekben is a legteljesebb kiszolgáltatottság jegyében folyt.
A film számot ad egy cigány munkásszázad különös sorsáról, a bánásmódról, a benne szolgáltak túlélési esélyeiről. Megismertet a csendőrségnek a kényszerítésben betöltött szerepével is.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?