Feri és az édes élet

Bakancslistához adom
magyar játékfilm, 90 perc, 2001

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Feri negyvennyolc éves, ebből huszonhatot a Csavargyárban nyomott le, mint betanított munkás. Munkásöntudat, munkáskórus, focimeccsek. Jó karban van, bár kissé hízásnak indult, nem kopaszodik, nagy dumás és nagy nőcsábásznak tartja magát, pedig csak a raktáros Gizikére járt rá a gyári időkben. Felesége - immár huszonhat éve - Joli, egy évvel idősebb nála. Örökké elégedetlen fejfájós asszony. Fénykorában a KÖJÁL-nál volt adminisztrátor, de leszázalékolták a cukra miatt. Hobbija a horgolás, a keresztrejtvény és a hosszú TV-sorozatok, melyeket barátnőjével, a fodrász Icuval rendszeresen kibeszélnek. Lakótelepen laknak húsz éve, másfél szoba, sörös dobozok a szekrény tetején, Supraphon lemezjátszó, Máté Péter és Hofi-lemezekkel. Mióta leállt a Csavargyár, a társadalmi kapcsolataik a szomszédaikra és a volt kollégákra korlátozódnak. Feri az MSZP-re szavazott, Joli senkire, és hét éve nem élnek házaséletet. A nagyfiúk, Géza 1991-ben odébbállt Kanadába. Rossz tanuló volt, és a Nagy Indiánkönyvön kívül csak az EDDA tudta izgalomba hozni, meg a motorok. Ágika, a kislányuk Egészségügyi Szakközépiskolába jár. Szeretne Egészségügyi Egyetemre menni, idén már másodszor felvételizik a gyógytornász szakra. Szüzességét egy miskolci tahó vette el tizenhét éves korában, egy P. Mobil buli után. Azóta néha-néha ágyba bújik valakivel, de nem igazán érti, mi ebben a jó. A gyárat, ahol Feri régen dolgozott, kezdték széthordani, úgyhogy az új tulajdonos megbízott egy őrző-védő céget, hogy mentse a menthetőt. Ez a cég alkalmazta a helyismerettel rendelkező Ferit. Három műszak, elég lehangoló meló, de a semminél jobb. Azon a bizonyos szombat reggelen, amikor Feri horgászni indult, Joli pedig éppen töltött csirkét készült sütni a házassági évfordulójukra, még nem sejtették, hogy délutántól rettenetesen meg fog változni az életük. Történetünk igazából itt kezdődik...
Bemutató dátuma: 2001. május 24. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • 32. Magyar Filmszemle

    2001
    Legjobb eredeti forgatókönyv: Győri Csilla
  • 32. Magyar Filmszemle

    2001
    Legjobb férfi alakítás: Hollósi Frigyes
  • 32. Magyar Filmszemle

    2001
    Legjobb eredeti forgatókönyv: Pálos György

Hozzászólások

Szerinted?
György Kádár 2019 jún. 01. - 15:51:58
Nézhetetlenül unalmas.
5/10
luci87 2016 júl. 01. - 10:29:47 5/10 Előzmény ultio
Nem értettem én se a végét, angolul nem tudok,mit társalogtak.Nem találta meg a fiát?,Meg azt a sok részletet nem is érzékeltem a cselekményben, amit az ismertetésben leírtak...nem kicsit kusza volt...De Hollósi frigyest csípem...:)
9/10
Inezz 2011 okt. 26. - 20:46:50 9/10
a színészek nagyon jók Hollósi Frigyes külön megjegyzendõ, és egyszerû kis filmnek tûnhet, de hát lássuk be elég élet szagú a dolog. Legtöbben ilyen kínosan és kisszerûen élnének egy lottó nyereménnyel. Szerintem beletrafáltak a készítõk:)
5/10
ultio 2010 febr. 14. - 14:51:49 5/10
háát én nem igazán értettem, mi történt a végén
nekem nem lett vége
5
7/10
idõjós1010 2010 jan. 22. - 16:13:32 7/10
Elég egyszerû kis film, de nekem bejött.