Fesd át a kocsidat

Bakancslistához adom
Paint Your Wagon
amerikai vígjáték, 158 perc, 1969

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Ezt a harsány western-vígjátékot Lerner és Loewe klasszikus zenéje fémjelzi, köztük olyan dallamok, mint a Mariának hívják a szelet és a Beszélek a fákhoz.
Az izmos férfiaktól zsúfolt, aranyásásból felvirágzó város története Ben és Pardner (Clint Eastwood és Lee Marvin) munkatársi és baráti kapcsolata körül összpontosul, és törékeny feleségük (Jean Seberg) körül, akin ketten osztoznak.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
peterapo 2011 okt. 16. - 12:43:07 1/10 Előzmény balazs0729
Az "aranyásó-tróger film" csak a te szóhasználatodban létezik, Kedves "Balazs0729", mint ahogy nem mûfaji meghatározás az "indiános-", "cowboyos-film" sem. Ezek bizony mind westernek.
Egy angol filmesztétát idézek, név szerint Jim Kitses-t:"A western mindenekelõtt az amerikai történelem. Az amerikai határvidék élete adja a westernfilmek miliõjét és szokásrendjét." (Forrás: Berkes Ildikó - A western)
A Fesd át a kocsid! Több szempontból is melléfogás! Lee Marvin ripacskodásba hajló játéka megbocsáthatatlan. Clint Eastwood is remek filmek után vállalta be ezt a munkát.
A „western-musical” definícióval már találkozhattunk a Rita, a vadnyugat réme c. opus esetében (Ferdinando Baldi szóra se érdemes filmje), de a Fesd át a kocsid! szereplõi nem kifejezetten dalos, pláne nem táncos színészek… Nem a legjobb kritikát kapta, az IMDb pontszáma is alacsony. (6,5 / 10, 55oo szavazat alapján )
Joshua Logan nem sok filmet rendezett, de hogy jókat is, azt igazolja a lista: 1 Golden Globe-díj, 1 Golden Globe-jelölés, 3 Oscar-jelölés. (Persze nem a Fesd át a kocsid! okán.)
Western rajongóknak NEM ajánlott. (Eredeti hanggal se!...)
A magyar szinkron csak ront a helyzeten. (szinkronrendezõ Somló Andrea)
Pardner: Clint Eastwood - Uri István
No comment!
9/10
balazs0729 2011 szept. 20. - 07:16:41 9/10
Szerintem zseniális. Óriási színészi játék, fõleg Lee Marvin, hihetetlen energiákat mozgósít, de Jean Seberg is óriási, meg Clint is természetesen. Nagyon jó a helyszínválasztás, olyan jó belesüppedõs, végigvigyorgós mozi, nagyon szeretem az ilyet, jó kikapcsolódás. És még a dalok is jól mûködtek, volt egy két olyan aminél majdnem csettintgettem:).

szóval csak ajánlani tudom. És én nem is mondanám westernnek, inkább valamiféle aranyásó-tróger film, vagy nem tudom, olyan behatárolhatatlan az egész. Lehet hogy épp ezért tetszik.