Frantz

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-német történelmi dráma, 113 perc, 2016

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

1919-et írunk, az első világháború véget ért, a hatása azonban még nem múlt el nyomtalanul. A német Anna vőlegényét, Frantzot gyászolja, aki a fronton vesztette el az életét. Egy nap titokzatos férfi jelenik meg Frantz sírjánál, akit rejtélyes kapcsolat köt a halott katonához. A francia Adrian jelenléte nem csak a német kisvárosban okoz konfliktust, Frantz szüleit is felkavarja fiuk régi párizsi barátjának látogatása. Anna utánajár a két férfi ismeretségének, Franciaországba is követi a Párizsba visszatérő férfit, miközben folyamatosan viaskodik az érzéseivel is.
Bemutató dátuma: 2017. május 18. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2016
    Marcello Mastroianni-díj: Paula Beer

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
issti 2017 júl. 01. - 11:00:09 9/10
Ez egy nagyon cizellált, érett film, hasonló nézõknek. Nem akarom túldicsérni, nehogy emiatt legyen valakinek csalódás. Igazi klasszikus "lassú"mozi, komoly emberi drámákkal, mondanivalóval. Feliratosan is tökéletesen követhetõ. Lehet, hogy nem is készül hozzá szinkron a német-francia folyamatos váltakozása miatt. Komoly alkotás a mestertõl. Nagyon ajánlott!
10/10
gaalmiklos 2017 jún. 28. - 23:26:46 10/10
Nagyon érzékeny, jó film. Melegen ajánlom.
8/10
Zsomika 2017 jún. 26. - 15:20:06 8/10
Megható történet mindarról, ami mélyen emberi, és nem korhoz kötött. A száz évvel ezelõtti német és francia enteriõrök, a hangulatok, kosztümök nagyszerû hátteret adnak a tartalomnak. Mélységesen pacifista, életigenlõ alkotás. A párbeszédek, a mimika, a tekintetek egy pillanatra sem engedték lankadni a figyelmemet Tetszett!.

SPOILER
Bevallom, hogy másfajta csavart sejtettem kezdetben. Egy másfajta szerelemre gondoltam.
9/10
Edmond Dantes 2017 jún. 06. - 15:27:45 9/10
Ozont muszáj megnézni és Ozonról (be)írni is muszáj. Legújabb filmje is élvezetes, a szó minõségi értelmében tartalmasan szórakoztató. Az embernek valamiért a pár éve Arany Pálmát nyert Haneke-alkotás, A fehér szalag jut eszébe, késõbb pedig Renoir klasszikus Nagy ábrándja. Csakhogy az utóbbi filmet még egy nagy francia-német háborúskodás követte, remélhetõleg az utolsó. Ozon filmje -mint mondani szokás- jókor, jó helye(ke)n készült, noha nem kizárólag és talán nem is elsõsorban pacifista célzatú alkotás mint Renoiré volt 1937-ben, de napjainkban aktuálisabb mint bármikor a 2. világégés óta. A francia fiatalember a Frantz családjánál tett látogatása okának titkába már a film közepe táján beavatja az özvegy menyasszonyt és bennünket is, ám a rendezõ személyisége és több filmje miatt a nézõben a film végéig, sõt, utána is benne marad a kérdés: vajon tényleg a teljes igazságot láttuk-hallottuk avagy Ozon bõröndje még egy titkos rekeszt rejt? Melyik mese az igazi? Netán az, amit el sem meséltek, csupán a nézõ fantáziájára bízzák? Lekerekítetlenségében is elgondolkodtató és maradandó darab. 10/9
6/10
nnoori 2017 jún. 04. - 23:55:16 6/10 Előzmény Edit Funk
Tömény, érdekes kérdéseket boncolgató film, Niney nagyon jól játszik benne, és a német színészek is jók. Ami a végét illeti,

***SPOILER***

szerintem az utolsó jelenet azt akarja kifejezni, hogy a lány végre megbocsájtott Adrien-nek nem csak azért, amit elkövetett a múltban és amiért a bocsánatát kérte, de azért is, amit a látogatása során tapasztalt, hogy a fiú továbblépett, elõtte a jövõ, az esküvõre készülõdik stb., tehát nem törõdik már olyan élénken a múlttal.
A német kisvárosi szálakat elvarrja a levéllel, Párizsban marad, és a kiüresedett Louvre-ban az ominózus Manet-festmény elõtt kijelenti, hogy a kép az életkedvét adja vissza, végre ráébred, hogy elõtte is van jövõ, nem csak a nyomasztó múlt (halott jegyes, Adrien, német család, a gyászoló életmód folytatása), és a festmény innentõl a témája ellenére pozitív tartalmú lesz, mert a múltat elfogadva és lezárva már az elõtte álló jövõre emlékezteti.
Ráadásul ott találkozik egy Adrien-vágású francia fiúval, úgyhogy lehetséges még férjet találni..... de lehet, ezt már csak én képzelem bele :)

***SPOILER vége***
Edit Funk 2017 ápr. 25. - 21:08:57
Nagyon tetszett, de a végét nem értettem... :(
ukotaf 2017 ápr. 21. - 17:42:50
Sok jó filmet láttam már, de ez...megható, igaz, életszerû. Amikor Adrien játszani kezdi Chopin: cisz- moll noktürnjét, majdnem elsírtam magam.
A \"francia iskola\", Truffaut, Goddard és most Ozon, csodálatos film! Aki szereti a minõségi mûvészfilmeket, ne hagyja ki!
Tisztelettel: Baranyai György
10/10
zodiac1967 2017 márc. 18. - 10:04:10 10/10
Ozon ismét remekel! 10/10