Führer Ex

Bakancslistához adom
német-olasz filmdráma, 101 perc, 2002

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

A vitatott német rendező, Winfried Bonengel filmje a neonáci Ingo Hasselbach visszaemlékezéseit dolgozza fel. A film a kommunista Kelet-Berlinben játszódik, nem sokkal a Berlini fal leomlása előtt, és két fiatal barát, Heiko és Tommy barátságáról szól. Mindketten jobb életről, szabadságról és Ausztráliáról álmodoznak. Amikor összetűzésbe kerülnek a törvénnyel, lebuknak és elítélik őket. A neonáci nézetekkel megfertőzött Tommy korábban már volt börtönben, ahova zászlóégetésért került, Heiko számára viszont ez az első alakalom, hogy lecsukják. A barátokat szétválasztják: Tommy feltalálja magát az új közegben, és csatlakozik a helyi neonáci csoporthoz. Heiko elutasítja ezt a lehetőséget, ezért élete igazi pokollá válik. Rabtársai fizikailag és lelkileg is bántalmazzák. A két fiú barátsága hamarosan a legnehezebb próbatétel elé kerül.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2002
    Arany Oroszlán jelölés: Winfried Bonengel

Hozzászólások

Szerinted?
farkas02 2012 okt. 08. - 18:31:18
Nos hol a film???????????????????????? Miért nem tudom megnézni??????????
10/10
vuist 2012 márc. 30. - 20:23:44 10/10
jó film,de ki volt az,aki képnek azt rakta ki,amikor hugyoznak? :D
10/10
bár a címnek semmi köze igazából a filmhez.
offtopic
fredi60 2010 jan. 28. - 16:44:07 Előzmény Nyálon lõtt vágy
Ha a két színészre gondolt (volna, de nem hiszem), akkor a neten utána tudna nézni. Dolgoznak (filmeznek).
http://www.imdb.com/name/nm0383828/
http://www.imdb.com/name/nm0090100/

Ha pedig a filmbeli alakokra, akkor tényleg nézze meg még egyszer, figyelmesebben.
1/10
toshiba321 2009 dec. 16. - 20:28:49 1/10
nem rossz film egyszer meg lehet nézni csak egy baj van vele hogy a valósághoz semmi köze. Én megmondom õsszintén erõs túlzásnak tartom ezt a filmet. Erõszak mindenhol van - sajnos - de hogy a németeknél mindig a náciknál kötünk ki ezt azért már unom. Ha egy jó drámát akarunk megnézni és kicsit elvonatkoztatunk a valóságtól és a karakterek fejlõdésére összpontosítunk akkor egy igazán jó filmet láthatunk.
Nyálon lõtt vágy 2009 máj. 06. - 01:00:41
Ja, és te meg visszaeshetnél a "képedre".
Nyálon lõtt vágy 2009 máj. 06. - 00:57:54
Na most nagyon okos, ezt kérdezte kaloz 14: "hogy mi lehet ma e két fickóval,...",
nem pedig mi lett a film vége.
Olvassál figyelmesebben.
perry 2008 szept. 10. - 20:49:04
Hogy mi lett velük?
Ezt bátran tovább fûzheted a saját fantáziádban:).
Vagy családapák lettek, vagy meg maradtak azoknak akik voltak.
Egyebek iránt a filmben amatõr szereplõk is vannak. Természetesen
a fõbb szerepekben igen jó színészek vannak.
kaloz14 2008 szept. 10. - 18:47:56 Előzmény perry
Komoly és tömör összefoglalót írtál perry!
Mivel imádom a megtörtént eseteket feldolgozó filmeket, nekem nagyon tetszett e film. Kíváncsi lennék, hogy mi lehet ma e két fickóval, hogy alakult az életük, sorsuk. Érdekes és realisztikus film, remek színészekkel (pl. Eduardo alakítása, a feleség gyilkos a börtönben).
perry 2008 júl. 28. - 06:48:44
Nekünk Mohács kell, tudjuk Ady után, de a nagyvilág sem bölcsebb szeptember 11. - véres napja múltán.
Az erõszak anatómiája az amit soha sem tudunk a humánum szûrõjén át vizsgálni. Amint minket is érínt a meggyõzõdéses pacifisták is "Kívánják" a bosszú ízét.
A Führer Ex sajnos csak ennek az anatómiának az ábrázolásáig jut el, felvázolva okokat és az egyén és a társadalom adok-kapok válaszait egy helyzetre.
Persze külön elemzést érdemelne egy szétesõ rendszer agonizálása az értékvesztés senki földjén táncoló ember életútjának ábrázolása.
Eddig a pontig a mozi mindent megtesz, hogy felcsillantka erényeit.
A melodramatikus és közhelyes gondolkodás siklatja ki a jól megépített vaspályáról a Führer-ex történetét is. Miért lesz két jóarcú és jóeszû kelet-német gyerekbõl neonáci? Kell-e ennél izgalmasabb kérdés egy ossie-filmbe? A rendezõ, Winfried Bonengel szerint igen, a lassú mérgeknél az erõszak látványa ezerszer fotogénebb, ennek megfelelõen mindaz a csontszilánkos, véres látványosság, ami a „német história x” igaz történetébõl kihozható (a film egy neonáci „pentito” bestsellerébõl készült), azonmód belekerül a filmbe: börtönterror és anális erõszak, felgyújtott török büfés és halálra vert punkok, épp csak a kárhozat brutálisan pontos lélekrajza hiányzik.
Talán ezen a filmes sokkoló látványokon vérzett el a film számomra,- persze ez izlés kérdése - ami hiányzik az a pontos végigvitele a katarzisnak.
Ennek ellenére is a film eszmék és viselkedési módok "plasztikus" ábrázolása és különösen érdekes párhuzam napjaink jelenjével, látva a szélsõ jobb térnyerését a nemzetmentõ eszmék mentén.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu