Genya

Bakancslistához adom
Bully
francia-amerikai filmdráma, 113 perc, 2001

Értékelés:

58 szavazatból
Szerinted?

Két jóképű, kisvárosi tizenéves, Bobby és Marty hosszú évek óta ismerik egymást. Piti melókban dolgoznak, kábítószert árulnak, vagy alkalmanként leszedik néhány dollárra az amatőrpornó és telefonszex iránt érdeklődő helyi melegeket. A szadista hajlamú Bobby játékszernek tekinti Martyt, brutálisan és hatékonyan használja saját céljai érdekében. Egy tengerparti duplarandin összejönnek Alival, az elkényeztetett tiniszépséggel és félszeg barátnőjével, Lisával. Bobby durván megalázza Alit, Lisa pedig beleszeret Martyba. Bobby érzi, hogy lassan elveszíti befolyását barátja felett, és a dolgok egyre inkább eldurvulnak. Mikor az újabb randevú Ali megerőszakolásáig fajul, a felháborodott Lisa meggyőzi Martyt, hogy végezniük kell a kegyetlen, öntörvényű fiúval.

Stáblista:

Szereplők

Bobby Kent
Marty Puccio
Lisa Connelly
Ali Willis
Donny Semenec

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2001
    Arany Oroszlán jelölés: Larry Clark

Hozzászólások

Szerinted?
leho 2019 márc. 09. - 22:15:19 Előzmény ceia
Igazad van Ceia, még ha ezt már sokan nem is értik. Annyit tennék hozzá, hogy szerintem a szemétláda is durva, inkább más címet kellett volna adni, vagy a (fő) szereplő elmeállapotát tükröztetve, vagy akkor az angol címhez jobban ragaszkodva. A hozzászólások egy részét olvastam el, egyelőre nincs kedvem megnézni a filmet.
ciccus92 2014 júl. 30. - 14:21:31
nagyon nagyon nagyon nagyon tetszett, pedig mostanában kevés film kötött le.

innentõl SPOILER-veszély
pár napja megéztem a kölyköket, kis mértékben megviselt, de inkább undor volt bennem a vágatlan tinismár jelenetektõl meg az egész közegtõl.
de persze minden ellenérzés mellett elkezdtem utánaolvasni larry clarknak, a ken parknak (hát erre továbbra sem tudom rávenni magam mert ha a kölyköket undoritónak tartottam sok helyen akkor ezzelfõleg ez lenne a helyízet és ilyen hatást kiváltó alkotáshoz most nincs kedvem fõleg h én az ilyesmit nem tudom mûvészetnek tekinteni) és a fórumokon láttam h írták ezt a genya címû filmet amit elõször a címe alapján valami oltári f***ságnak képzeltem el de már annyira irták h rákerestem.
felkeltette az érdeklõdésemet nagyon is, fõleg mikor még azt is láttam h igaz történet plusz brad renfro (mai napig elszomorít hogy olyan fiatalon meghalt, tehetséges volt és még jóképû is,imádom)
a színészek egyébként mind tetszettek ,nem csak a martyt alakító nagy kedvencem.
magával ragadott a film hangulata. ezek is züllöttek, ezek is összevissza szexeltek, de nem volt mûvészieskedõ larry clark beütés azoknál a jeleneteknél mint pl a kölykökben.
tiszteletben tartom, hogy valaki szereti az olyasmit és mûvészetnek tekinti, én sajnos nem. larry clarkot már el is könyveltem egy olyan fazonnak aki csak a gusztustalansághoz ért, erre jött ez a film a genya és húú.. oda vagyok meg vissza
bobbyt lerúgtam volna egy pörgõrúgással ez egyértelmû de azért a gyilkosságot nyilván túlzásnak tartom. az egész ahogy ez jött hogy akkor megölni.. lisa irritált,õ rántotta a többieket a szarba és persze õ végül nem nyúlt bobbyhoz, másokra hagyta a "piszkos munkát"
utánaolvastam és megnéztem egy dokumentumfilmet is az egészrõl és ahogy a filmben furcsa volt h milyen hirtelen jött ez az ötlet nekik, hát tényleg úgy volt.
most így ennyi,még emésztem a filmet de nagyon tetszett. nekem 10/9
Karter 2013 júl. 09. - 10:17:50 Előzmény Anita15
Sziasztok,

Spoiler lehet benne:

Szóval én azt nem értem, hogy hogyan lehetett ekkora különbség a büntetés mértékében:
7 évtõl halálbüntetés.

Ez szerintem túlzó, hiszen Heather miért is csak 7 évet kapott???A film szerint õ adta a jelet és ott volt végig stb....értem, hogy nem nyúlt Bobbyhoz, de Lisa vagy Ali sem nyúlt hozzá...azok meg életfogytiglan és 40 év???
Lisa a kitervelõ, na oké...de Ali?
Ali 40 év, Heather 7 év? Teljes érthetetlen..

Nem rossz film, elég csúnya beszéddel, nálam 7/10.
Anita15 2012 júl. 14. - 17:22:34
Sorry,Ali még nem szabadult. Ami szemétség,mert Lisa volt a felbújtó,erre õ már rég szabadlábon van.
Itt van mindegyikükrõl kép: http://rantsandraves-wakado.blogspot.hu/2007/01/bully-true-story-of-marty-puccio-and.html
Anita15 2012 júl. 14. - 17:18:14
Ha valakit érdekel,akkor a valóság: Marty-t elõször tényleg halálra ítélték,de végül átváltották életfogytiglanra, Lisa megszülte a gyereket (aki Bobby-tól volt) és lecsökkentették a büntetését 22 évre,de még ezt sem töltötte le teljesen,mert 2004-ben szabadult.
Ali sem ülte le a 40 évet,mert 2001-ben szabadult,Heather a 7-bõl 5-t ült le és már 1998-ban szabadult.
Az unokatesó Derek Dzvirko 1999-ben szabadult.
Donny és az a pasi,akit maffiatagnak állítottak be,azoknak maradt a filmhez hûen az életfogytiglan.

Lehet,hogy ezért hülyének néztek,de én örülök,hogy Marty-t végülis nem végezték ki,mert bár kegyetlenség,ahogy megölték Bobby-t,de maga az áldozat is a rácsok mögé való volt.

A képen Martin "Marty" Pucio:
Anita15 2012 júl. 14. - 17:02:14 Előzmény norbertooo
Szia,bár ezt jó réééégen kérdezted,azért hátha még felnézel erre a témára:

SPOILER

Lisa dagi unokatesója dobta fel õket,a kiszabott büntetések felsorolásánál az utolsó vágókép róla az,amint telefonál.

SPOILER VÉGE

Amúgy jesszus, ezeknek a fiataloknak a közössége kész erkölcsi fertõ volt. Tisztára,mint az állatok,egymás elõtt,keresztbe kasul egymással szexeltek....
Amúgy itt van az ügyrõl angol wiki-s cikk: http://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Bobby_Kent
7/10
sanderb 2012 ápr. 08. - 10:46:02 7/10
Morálisan szétesett, mentálisan soha fel nem 'épített' tinédzserek szörnyû, buta tragédiája ez a történet, amely valós alapokra épül. Egy beteg társadalom gyulladt góca a kiindulópont, a kezeletlenség meg szörnyû szövõdményekkel jár. Nagyon elgondolkodtató téma.
A film maga közepes munka, nem vesztegetnék rá túl sok szót. 10/7
norbertooo 2011 aug. 03. - 01:59:21
Én most néztem meg számomra olyan volt ez a közel 2óra mint ha 4 lett volna, beteges, néhol már viccesen beteges, de még se mondanám rá h rossz, 1x érdemes megnézni, mert elgondolkodtató, hiszen ez a társadalmi réteg mindig is élt, és élni is fog, a végén amikor mondják a büntetéseket számomra akkor derült ki, h ez nem egy megtörtént esett, hiszen a életfogytig és az egybõl villamos szék között eléggé nagy a különbség. Viszont arról lemaradtam, hogy végül ki buktatta õket le?

egyébként 10/7,5
7/10
Sadenal 2011 jan. 22. - 16:37:16 7/10
Ez milyen durva fim volt már? Jézusom...fõleg a vége, mikor sorolják ki mennyit kapott. Nem is értem, hogy lehetnek képesek erre emberek, hogy összefognak páran is kinyírnak valakit...Kár, hogy Nick Stahl negatív szereplõ volt.

7/10
offtopic
ceia 2010 aug. 04. - 15:06:33
A port.hu-nál sosem tudni..
http://angolszotar.hu/
ceia 2010 aug. 04. - 15:03:27
A film eredeti címe: Bully
hátétépé://angolszotar.hu/
minerva9 2010 júl. 27. - 15:41:33
Beteg egy film,nem csak betegeknek!
10/10
kettyo 2010 júl. 06. - 15:59:42 10/10
...a film egyébként tévesen mutatja be a jelenséget.
Mert a valóságban a bullying-ot elkövetõk a menõk, és az áldozatokat vetik meg, míg a filmben a tüsihajú srácot, akit a haverja aláz, tartják jófejnek és aranyosnak, míg a másikat a szemét genyának. Ez igazából nem így szokott történni. Inkább az alázottakat taszítják ki idõvel a többiek.

Ettõl még jó film.
10/10
kettyo 2010 júl. 06. - 15:56:13 10/10
Névvel kapcsolatban:

A "bullying" angolul azt jelenti, amikor valakit azért aláznak, vernek stb. hogy a közösségi rangsorban hátra taszítsák, ott tartsák, illetve hogy erre rendszeresen emlékeztessék. Jellemzõen a "bullying"-ba többen kapcsolódnak be, és egy vagy kevés áldozata van alkalmanként.
Legjellemzõbb helyei a munkahely és az iskola.

Ennek megfelelõ magyar fogalom nem létezik, ezért nem fordítható le magyarra normálisan.
10/10
kettyo 2010 júl. 06. - 14:16:17 10/10
Jó film.
Annyiban irreális, mint minden amerikai film, hogy a szereplõgárda sokkal csinosabb az átlag amerikainál.

Pancser gyilkosok? Persze. De miért, nincs ilyen igazából? Csak itt nem kapnak 40 éveket meg villamosszéket max 10-et...
Lili02 2010 jún. 15. - 21:13:11 Előzmény ceia
hát figyi sztem a gyõzike vagy a mónika már nagyobb káromkodásnak számít mint ez a szó :D de amugy nem értem mi ez a felháborodás...a cím találó a fim jó úgyhogy no problemo...
Noncika 2010 jún. 15. - 17:48:53
Mikor tegnap odakapcsoltam erre a filmre kb. 5 perc alatt elkezdtem gyanakodni, hogy ez egy Larry Clark film. Elég durva film, dehát ettõl a rendezõtõl mit lehet várni. Azért a végén megdöbbentett, hogy igaz történet alapján készült.
Stven 2010 jún. 15. - 02:53:37
Én díjazom a tetszést kinyilvánító véleményeket, meg amikor elmagyarázzák, hogy miért jó vagy rossz a film hiszen errõl szól ez a fórum, de ez a sok hozzá nem értõ okoskodó rizsa minek kell?? Nem akarok esszét írni róla, hogy miért semmi köze Tarantinonak ehhez, valamint az Amerikai szépségben megjelenõ apa fiú kapcsolat miért nem hasonlít még véletlen sem az ebben a filmben lévõhöz. De azért gondolkodjon el a sok "zseni filmkritikus", hogy amit mond az mennyire van összhangban a valósággal ... ja igen és hát a Ken Park egy szar ... semmi mondani való csak aberált jelenetek, ha van is mondani való amit nem értek meg, az aberált jelenetek akkor is agyoncsapják az egészet. Ennyit akartam. Megsértõdni, puffogni ér!
anybody 2010 jún. 15. - 01:04:53 Előzmény ceia
A film és a címe tökéletes volt. Ez egy normális társadalom zavarait mutatja be. Nálunk meg a mocskos hálózat mozgatja a szálakat még mindig a horvát boyokkal az élen.
brekuli 2010 jún. 14. - 22:56:25 Előzmény ceia
ne viccelj már! Hol élsz? ennél sokkal de sokkal durvább trágárságok röpködnek manapság mindenhol a Tvben a Rádiókban stb.
Összes hozzászólás