Goya kísértetei

Bakancslistához adom
Goya's Ghosts
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott spanyol filmdráma, 109 perc, 2006

Értékelés:

156 szavazatból
Szerinted?

1792, Spanyolország. A kor leghíresebb portréfestőjének gyönyörű modelljét, Inest is utoléri az inkvizíció. A lányt eretneknek bélyegzik és börtönbe vetik, Goya pedig minden befolyását bevetve próbál segíteni múzsáján.

A Goya környezetében élő emberek történetét a festő szemén át látjuk. A spanyol inkvizíció utolsó éveiben játszódó film olyan korba enged betekintést, mely történelmi fordulópontnak bizonyult, ugyanakkor politikai ellentmondásoktól és igazságtalanságoktól volt terhes.

Javier Bardem (A belső tenger) Lorenzo atyát játssza, egy titokzatos papot, aki az inkvizítorok belső köréhez tartozik. Ennek ellenére beleszeret Goya múzsájába, a Natalie Portman (Star Wars, Közelebb) által életre keltett Ines-be, akit tévesen eretneknek nyilvánítanak és bebörtönöznek. Francisco Goya szerepében Stellan Skarsgard (Good Will Hunting) látható. Az egyik legnagyobb spanyol festőként nyilvántartott Goya nem csak színpompás képeiről volt híres, hanem arról is, hogy igen szemléletesen vitte vászonra a háború és a spanyol hétköznapok kegyetlenségét.

Milos Forman és Saul Zaentz már többször dolgoztak együtt: a Száll a kakukk fészkére öt, míg az Amadeus nyolc Oscar-díjat hozott nekik. Forman már mintegy 50 évvel ezelőtt eldöntötte, hogy filmet forgat majd a spanyol inkvizícióról. A terv megvalósulására sokáig kellett várni, de ismerve a rendező munkásságát és a remek színészeket, garantált a színpompás, hiteles és izgalmas történelmi tabló.
Bemutató dátuma: 2007. május 3. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Lorenzo barát
Inés/Alicia
IV. Károly király
Gregorio atya
Mária Lujza királynő

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
tesz-vesz 2021 aug. 15. - 20:38:39 9/10
szóval ez egy igazán nagyszerű film, igazán emlékezetes jelenetekkel (kínvallatásról szóló vacsora ,Goya egyéb jelenetei, Bardemmel az élen), mindegyik színész kifogástalant nyújt. a szinkron jól sikerült. de érdekelne az eredeti nyelvű változat is, kíváncsi lennék a valós színészi teljesítményre is.

ma már alig forgatnak ilyen filmet, és kihalnak az értlemiségi, nagy rendezőművészek is, a stúdiók futószószalagon gyártott kasszasikereket akarnak az elbutult embereknek, kik az igénytelen marvel-filmeken és az új starwarsokon szocializálódnak. moslékot gyártanak a disznóknak.
9/10
offtopic
tesz-vesz 2021 aug. 15. - 16:18:06 9/10 Előzmény Vinogradov
"de az igaz, hogy sokan, akik ilyen vagy még bonyolultabb etnikai képlettel rendelkeznek, sokkal jelentõsebb teljesítményeket visznek véghez másoknál"

ugyanolyan vagy mint a fasiszták a fajelméletükkel, csak pepitában.
9/10
tesz-vesz 2021 aug. 15. - 15:12:49 9/10 Előzmény M Ingrid
korrekt bíróság: Ha a halálra ítéltek a végrehajtás előtt visszavonták és megtagadták eretnekségüket, akkor enyhítésül csak kötéllel fojtották meg őket, ellenkező esetben azonban elevenen megégették, velük együtt tűzre vetve a megszökött vádlottak képmásait és a korábban elhaltak tetemeit is. Ezeket a tömeges kivégzéseket 1481-től kezdve hajtották végre a legnagyobb számban.
9/10
tesz-vesz 2021 aug. 15. - 15:09:29 9/10 Előzmény M Ingrid
persze korrekt volt. az a pár megégetett is ezt mondaná, ha nem végezték volna ki, nem kínozták volna meg. Az inkvizíció sehol sem tombolt olyan kegyetlenül, mint a spanyoloknál. A hírhedt autodafé az inkvizíció egyik legsötétebb fejezetét jelenti.
Az autodafé a keresztény egyház ítélkezési módja volt a középkorban. Az autodafé értelmező szótár szerinti meghatározásai: "hitcselekmény, hitítélet, "hitbeli aktus", "szent színjáték". Kezdetben az autodafé az eretneket elítélő ítéletnek a nyilvános és ünnepélyes felolvasását jelentette ugyan, de amelynek közvetlen következménye mindig a kivégzés volt. Az ünnepélyes ítéletkihirdetést a megejtett vizsgálat után gyakran későbbre halasztották, hogy a katolikus egyháznak a diadalát nagyszámú áldozatok kivégzése által a nagy ünnepnapként éljék át a hívek.

viszont Goya és Bardem története úgy tűnik teljes fikció.

hogy végezték ki Bardemet a végén? mivel törték el a nyakát? ilyen kivégzést még nem láttam


M Ingrid 2021 jan. 22. - 05:36:51
A film történelmi hiteltelenségéről: az inkvizíció foglalkozott a kikeresztelkedett zsidókkal, eddig rendben. Tiltott be könyveket, gúnyrajzokat, ez is igaz. De, nem alkalmazott kínvallatást, nem vetette börtönbe azokat, akik bevallották, hogy otthonukban tartják a zsidó szokásokat. Az pedig már a film logikájába nem fér bele, hogyha a család egy gyerektagját így megbüntetik (ami abszolút hiteltelen), miért nem büntetik meg a család többi tagját is.
M Ingrid 2021 jan. 16. - 04:06:32
Keresztényellenes film. Az inkvizíció nem ilyen volt, teljesen korrekt bíróság volt, sokkal korrektebb az akkori kor polgári bíróságaihoz képest.
Vannak erényei a filmnek, de az nem a történelmi hűség.
Xxy92 2018 ápr. 14. - 20:37:20
Szép gesztus, hogy az M5 megemlékezik M. Formanról!
10/10
zinajda 2016 aug. 04. - 17:04:18 10/10
Végre egy színvonalas film a sok nézhetetlen között!
sioux 2016 aug. 02. - 13:04:50 Előzmény Pjotr Puszta
Kedves Puszta Pjotr, nekem meg az vicces (de még inkább szomorú), ahogy rejtve, de véded a középkor sötét egyházi erõszakát -amely olyannyira tény és sötét, hogy maga a katolikus egyház kért érte bocsánatot. Sokkal inkább Te vagy elfogult, mint a film.
Pjotr Puszta 2016 júl. 28. - 22:01:24
Viccesek azok a hozzászólások, hogy "hitelesen ábrázolta a korszellemet" stb. Nem tudom, hány kommentelõ élt az inkvizíció korában Spanyolországban.
...spoiler...
A film elfogult és sztereotíp klisékkel teli: rossz arcú, gonosz, kéjvágyó és kicsinyes egyházi alakok vs. vidám, egészséges, nagyvonalú polgárok - legalábbis ezt igyekszik sugallni... emiatt elég hervasztó, talán valamiféle szórakoztató alkotásnak lehetne tekinteni, ahhoz viszont túl erõszakos.
profanumvulgus 2016 júl. 04. - 20:25:32
Volt 1-2 homályos rész a filmben. Pl. mitõl hevernek holtan a kiszabadult Inés szülei & fivérei a házukban? Aztán a papa származása. Tudtommal éppen fordított volt a migráció: a spanyol (szefárd) zsidók távoztak (kényszerbõl, az inkvizíció elõl) Hollandiába, illetve az akkor török uralom alatti Balkánra. Hogy Hollandiából jött Spanyolországba a nagyapja dédapja (?), kevéssé valószínû.
10/10
bessie 2016 júl. 03. - 08:12:14 10/10
Végre egy jó film, jó történet, jó fõszereplõk. És Mikor vetítik? Természetesen késõ éjjel. Mert az elõtte lévõ filmet csak huszadjára adják le. És még csak nem is ismétlik meg "emberi" idõben. Megint nem a nézõk a legfontosabbak. A film nálam 10-es.
10/10
marteszk 2015 jan. 04. - 22:04:45 10/10
Nagyon szeretem Milos Forman filmjeit, ez sem kivétel. Fordulatos, és hûen ábrázolja a kor szellemét. Kiválóak a színészi alakítások, néhol lélegzetemet visszafolytva vártam a folytatást. Ajánlom mindenkinek!
8/10
Bellavita 2013 júl. 13. - 00:26:23 8/10
Milos Forman filmjei kifezetten jók!
Javier Bardem és Natalie Portman színészi játéka kiemelkedõ a filmben, így egy nagyszerû történetetet e két kiváló színész tolmácsolásában élvezhetünk.
A film valóban nem Goya szemszögébõl láttatja a történetet, hiszen egy objektív nézõpontból kísérhetjük végig az eseményeket. Goya a történet egyik mellékszereplõje csupán, viszont szerepe kiemelkedõen fontos, hiszen az eseményeket és szereplõket összefogja, s a film elejétõl a végéig ugyanolyan minõségben van jelen: õ a király festõje. Hol ezé a királyé, hol azé... (Elvileg volt felesége, de errõl nem emlékszem, hogy szóltak volna.)
A történet inkább szól az inkvizícióról, azok támogatóiról és azok elszenvedõirõl. Ezért a cím is: Goya kísértetei- mely utal a festõ által megfestett borzalmas, kísérteties alakokról, szellemmé vált élõhalottakról, akiket az inkvizíció megkínzott, megölt. A borzalmakat végignézve élete végén is egyre gyakoribbak ezek a kissé õrült képek, õrült alakok a vásznán.
Natalie Portman szenzációsan játszik. Nekem tetszett, hogy a lányát is õ maga alakította, így bebizonyította, hogy egyszerre több nõi személyiséget is hitelesen képes megformálni. Bardem gonosz szerepben szenzációs!
A film hûen, tárgyilagosan tárja elénk az inkvizíció borzalmait. A történetvezetés valóban felgyorsul a végére, a film második felében kétszer annyi a fordulat, történés, mint az elsõ részben, viszont nem volt összecsapás érzetem. A második fele sokkal pörgõsebb, eseménydúsabb, izgalmasabb. Örömmel vettem volna, ha még egy-két jelenetet jobban kibontanak a második felében is, pl. az apa és gyermeke megismerkedésének pár perces jelenetét.
A film összességében egy korhû történet, drámai és megrázó eseménysorral, egy híres festõ életére felfûzve. Kíváló játékok, nagyszerû képek, érdekes sztori, jó dramaturg!
8/10
10/10
Shiviatar 2013 jún. 30. - 16:11:29 10/10 Előzmény ÁgeszKIRÁLYLÁNY
Hogyne tudta volna! Inez és a lánya volt a bizonyíték arra hogy részese volt az inkvizíciónak, ráadásul a börtönben erõszakolta a lányt. Minden erejével azon volt hogy eltüntesse a nyomokat.
Ti nézitek is a filmet?

Egyébként mélyen megrázó film. Egyben mestermû.
10/10
Shiviatar 2013 jún. 30. - 16:08:01 10/10 Előzmény Semprini
Goya "kísértetei" azok a borzalmak amiket látott, aminek részese volt, amit megfestett....így értsd.
ceia 2013 jún. 17. - 03:48:50
Nagyon szép a képi ábrázolás, olyan, mintha a korabeli festmények keltek volna életre. Jók voltak a színészi alakítások is, tetszett a spanyol király, Bilbatúa, és Goya karaktere. Nem ilyennek képzeltem Goyát a festményei alapján. Kevésbé kiegyensúlyozottnak, temperamentumosabbnak, "õrültebbnek". A film szerint rokonszenves úriember. Furcsa volt Portmant elcsúfítva látni, nem igazán kedvelem, ha egy szép színésznõ ilyen szerepet játszik. Persze hozta a formáját ebben is. Nagyon jó film, de a vége kicsit furcsa lett szerintem. Jobban örültem volna, ha kiderül, mi lett Inesszel.
Ez a kép Goya festménye. A királynõ tényleg nem volt valami szép :)

* * * SPOILER * * *
Az a jelenet kiváló volt, amikor Lorenzo bevallja a Bilbatua családnak, hogy megkínozták a lányukat, majd továbbra is udvarias, kedélyes hangnemben társalognak tovább. Közben a harag - fõleg az apáé - a felszín alatt tette a dolgát.
8/10
Csemy_ 2013 ápr. 02. - 14:47:35 8/10
Érdekes, hogy valaki(k) csak az inkvizíció borzalmait látják a filmben...Közben pedig éppen, hogy ebben a filmben (is) arra derül fény, hogy egyáltalán nem csak az inkvizíció miatt haltak halomra az emberek... A felvilágosodás-Napóleon is legalább ennyi áldozatot követelt...ahogy ezt a filmben is pontosan látjuk.
10/10
borköltõ 2013 márc. 01. - 20:56:42 10/10
Eszméletlen jó film.
Én is valami Goya önéletrajzra számítottam és milyen kedveset csalódtam.
Gyönyörû mû ez a film. Ha csak megnézitek a kezdõ képet és az utolsót.. Semmit nem unatkoztam, a kort is jól ábrázolta, a karakterek személyiségváltozása nagyon jó. SPOILER és milyen jó hogy a végén, amikor naívan azt hittem, hogy Inés nem õrült meg, mert a kisbaba talán az elméjét újra helyrehozza... hát tévedtem és köszönöm, hogy a film ezt megmutatta.
10/10
Bucedli88 2013 febr. 04. - 19:54:01 10/10
Egy remek alkotást láthattam Milos Formantõl az inkvizíció korából. Elég megrázó és drámai a film elejétõl a végéig. Nyomasztó a hangulata. A mostanában kedvencemmé vált Javier Bardem zseniális ebben a filmben is. Ezek a gonosz, aljas szerepek nagyon jól állnak Neki, pedig az életben nagyon szerény és jámbor embernek ismerik. Ebbõl is látszik, hogy kiváló színész bármilyen karaktert tökéletesen meg tud formálni. Külön kiemelném még Natalie Portmant aki szintén remekel a filmben. Minden filmjében egyre jobb és jobb. Na és ott van a Goyát alakító Stellan Skarsgard is akinek ugyan nem jutott túl sok szerep, de ez mit sem von le az alakításából, nagyszerû színész Õ is. Aki szereti a történelmi filmeket, azoknak bátran ajánlom ezt a filmet.
Összes hozzászólás