Gyilkosság a paplakban

Bakancslistához adom
Marple: The Murder at the Vicarage
angol krimi, 95 perc, 2004

Értékelés:

47 szavazatból
Szerinted?

Ismét itt van Agatha Christie és Miss Marple. A gyilkosság a paplakban története arról nevezetes, hogy ez volt az első, amelyben az azóta, világhírt és számtalan megformálást megélt kedves vénkisasszony, a vidéki St. Mary Mead lakója, a kiváló megérzésekkel és okfejtési képességekkel rendelkező Miss Marple megjelent. A tüneményes Joan Hickson figurája után íme a legújabb Miss Marple az elegáns Geraldine McEwan alakításában. St. Mary Mead gyülekezete adakozást rendezett az Anglikán Egyház Missziós Társaságának javára. Csakhogy a pénzből úgy tűnik valaki elvett. Protheroe ezredes, - akit mellesleg egyöntetűen utál az egész falu -, mint presbiter és a hajdani titkosszolgálat ügynöke vizsgálatot rendel el. Találkozót beszél meg Leonard Clement tiszteletessel a paplakban, a tiszteletes dolgozószobájában A tiszteletest azonban a találkozó előtt elhívják egy "sürgős" ügyben. Mire - némi késedelemmel - visszaér a paplakba, Protheroe ezredest holtan találja. Az ügyet még az is bonyolítja, hogy előtte való este vacsora volt a parókián, ahol a tiszteletes, és káprázatosan szép felesége vendégül látta a helybéli notabilitásokat, akik az asztal körül azon viccelődtek, ki hogyan tenné el láb alól az utálatos Protheroe ezredest. Csak Marple kisasszony marad ki a játékból és a többieket is figyelmezteti, hogy ne kísértsék a sorsot. Mindenki más gyanús.

Stáblista:

Szereplők

Miss Jane Marple
Protheroe ezredes
Anne Protheroe
Leonard Clement tiszteletes
Augustin Dufosse
Ronald Hawes
Griselda Clement
Mrs. Price-Ridley

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
temi3 2015 okt. 11. - 10:49:46
Meg tudná valaki mondani, hány feldolgozása van a filmnek? Amit általában vetítenek, annak a stáblistája nem köszön a port-on megjelenõvel. És van egy feldolgozás (1986), ahol Joan Hickson a fõszereplõ. Megvan ez valakinek? Nem lennék hálátlan.
cz.nelli@freemail.hu
Edmond Dantes 2013 ápr. 13. - 22:42:09 Előzmény xy1000
Egyetértek. Ennek=hogy ez egy jó feldolgozás és a nõ is jó benne, sztem az a fõ oka, hogy ebben az AC-regényben tényleg van Miss Marple, sõt ez az elsõ Marple-os regénye és az öreglány "hazai pályán focizik", saját falubelijei között nyomoz.
xy1000 2010 márc. 16. - 21:36:48
Ez a feldolgozás szerintem kifejezetten jól sikerült, annak ellenére hogy Geraldine nem a kedvenc Marple-m :)
Aki a tiszteletes feleségét, Griseldát játszotta (Rachael Stirling), õ volt az Öt kismalacban Caroline, a festõ felesége :)
mulao 2009 szept. 13. - 16:20:27
Most volt a Hallmaron, megnéztem.Hát szerintem nem sok köze volt a könyvhöz, én nem emlékezem bizonyos szereplõkre, s az egész kezdés mintha nem is lett volna benne a könyvbe, egyszer azért elment.Miss M. régi szerelme se rémlik a könyvbõl.A színészekkel nem volt nagyon bajom, 3-4-en kifejezetten tetszettek, ahogy megformálták a szerepüket.Azt tudom mondani, aki olvasta, ne nézze meg, mert csak itt fog morogni, hogy nincs sok köze a könyvhõz.
mulao 2009 ápr. 07. - 15:35:40 Előzmény eugénia22
Én is olvastam a regényt,nekem se a kedvenc Christie krimim,de nem rossz.Tényleg nehéz rájönni,hogy kik a gyillkosok.Nekem a többi Christie krimihez, hosszú volt,talán azértis nem a kedvencem.A filmmet én se láttam.De nem is hiszem,hogy érdemes megnézni,mert nyílván sok a másíttás.
eugénia22 2008 jan. 21. - 14:50:44
Olvastam a regényt és tetszett, zseniálisan voltak a lapok keverve benne, egyszerûen nem tudtam rájönni ki a gyilkos.Agatha Christie egyik kedvenc íróm, és bár volt olyan (talán kettõ) regénye ami nem igazán tetszett, de ami könyvét olvastam idáig, abban nem mondhatnám,hogy csalódtam.Bár a Gyilkosság a paplakban nem a kedvencem tõle,de tetszett.Igaz Miss Marple nyomoz ebben a regényben, én mégis Poirot-ot kedvelem jobban.A filmet nem láttam.Krimiben szerintem Agatha Christie verhetetlen.
S.Csaba 2007 jan. 12. - 12:19:36
Agatha Christie fórum:

<a target="_blank" href="http://agathaforum.proboards85.com" title="http://agathaforum.proboards85.com">agathaforum.proboards85.com</a>
Thistle 2006 júl. 06. - 08:09:50
Azt meg igazán csak a beavatottaknak poén, amikor "Slack" annyira ódzkodik a templomtól: A színészt jó korán elkönyvelték egy szerep miatt, amiben papot játszott. Azóta széles ívben kerüli a témát...
Thistle 2006 febr. 12. - 20:33:36
Szóval õ.
Thistle 2006 febr. 12. - 20:33:03
Érdemes többször megnézni, vannak benne idõzített poénok, amik elsõre nem jönnek ki!

A cselédlánynak iszonyú jó szövegei vannak! :)

"-Mi ez Mary?
-Há' leves.
-Azt látom, de milyen leves?
-Dirib-darabos, vicik vacakos, hússal feldobott litty-lötty leves!"

Nincs a képek között Slack felügyelõrõl azaz Stephen Tompkinsonról, aki az egyik legnagyobb arc a filmben. Õ az.