Gyilkosság meghirdetve

Bakancslistához adom
Marple: A Murder Is Announced
angol krimi, 95 perc, 2005

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

Chipping Cleghorn egy parányi angol falucska, nem csoda hát, ha előkelőbb lakóinak körében nagy feltűnést kelt a Gazette című helyi hetilapban megjelent hirdetés, melyben ez áll: "Ezennel bejelentetik, hogy pénteken, szeptember 25-én este fél nyolckor gyilkosságot fognak elkövetni a Little Paddocks kúriában." Ugyan mi lehet ez? Egy ostoba tréfa? Vagy valódi fenyegetés? Kíváncsiságuktól hajtva jó néhányan összegyűlnek a meghirdetett időpontban a ház úrnőjénél, Miss Letitia Blacklocknál. Aztán egyszerre csak kialszik minden fény és három lövés hallatszik. Valaki holtan rogy össze. Az óra pontosan 7 óra 30 percet mutat. Miss Marple nyomozásba kezd.

Stáblista:

Szereplők

Miss Jane Marple
Edmund Swettenham
Sadie Swettenham
Archie Easterbrook ezredes
Philippa Haymes
Letitia Blacklock

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Edmond Dantes 2017 jan. 19. - 10:32:15 9/10 Előzmény frenchbullie
Amy Murgatroyd és Lizzie Hinchcliffe a regényben is az, aminek a filmben látszik! Agatha 1950-ben (!) nem jelezhette konkrétabban.
9/10
Edmond Dantes 2017 jan. 19. - 10:20:13 9/10 Előzmény gladiolus
Nem nagyon kedvelem a Zoe Wanamaker által megformált figurát a Poirot-okban, de itteni kiválasztása telitalálat.***spoiler***
Õrá aztán végig nem gyanakodhat senki, mert aki Miss Marple-okat néz, az Poirot-okat is néz és fel se tételezi h itt pont "Ariadne Oliver" a tettes :-)
***spoiler vége***
dralizs78 2014 dec. 14. - 16:38:22
Még nem láttam ezt a feldolgozását ennek a regénynek,de már most gyanítom,hogy nem lesz hû az eredeti könyvhöz.Ugyanis az 1953-ban megírt történetben a gyilkosság október 29-re van meghirdetve és du. fél hétre.Ezek után kíváncsi vagyok mit másítanak még meg a filmben.
frenchbullie 2014 ápr. 01. - 13:26:02 Előzmény gladiolus
Üdv! Ezért nézem inkább a Joan Hickson fõszereplésével készült verziót, abban nem egy ilyen ikonikus szereplõ a gonosztevõ. Sõt,igazság szerint ezt a feldolgozást még nem is láttam. Mert idõnként megnézek egy-egy Ustinov-féle Poirot-t is (miközben magamban sûrûn kérem a bocsánatot Suchet-tõl az eltévelyedésemért:-), de Miss Marple témában ragaszkodom Mrs. Hickson-hoz.

Kétszer is rá kellett néznem erre a fotóra, mire rájöttem, kit ábrázol...

Bár a Joan Hickson fõszereplésével készült Gyilkosság meghirdetve-ben is akad egy szereplõ aki nekem a Folytassa- filmekbõl ismert inkább: Joan Sims... Ezért elég furcsa leszbi szerepben viszontlátni. (A másik eshetõség, hogy két Joan Sims van:-) Egyébként ezen már elmélkedtem néhányszor, hogy miért erõltetik a filmcsinálók ezt a meleg-vonalat a feldolgozásokban. Mert, ha nagyon akarom, még elhiszem, hogy Agatha Christie (bár emlékeim szerint ez nincs említve, kihangsúlyozva a könyvben) úgy gondolta, a Clipping Claghorn-beli falusi élet bemutatásának színesebbé tétele érdekében egymás mellé boronálja Miss Murgatroyd-ot és Miss Hinchcliffe-t, de az Öt kismalac-ban már végképp nincs szó arról, hogy Philip Blake "másképp gondolkodó" lenne. Sõt éppen az ellenkezõje van a regényben, hogy Philip világéletében Caroline-ba volt belehullva... Attól pedig - amin tuti nem lepõdsz meg -, végképp kiakadtam, hogy éppen Toby Stephens-nek kellett eljátszania ezt a karaktert:-( Egészen szerencsés, hogy el tudok vonatkoztatni ettõl:-)

Egyébként nincs bajom azzal, hogy valaki hogy "gondolkodik", mindenkinek magánügye ez, de az Agatha Christie-történetekben igenis zavar, mert ez az "újfajta módi", illetve akár csak az említése is, számomra nem illik bele a Christie-regények, filmek hangulatába. Meg céltalan is, mert a történetek alakulása szempontjából nincs jelentõségük...
Pacsker4 2013 júl. 01. - 16:00:59 Előzmény gladiolus
SPOILER!!!!Ha még csak mellékszereplõ lenne....de az már tényleg röhejes, hogy a gyilkos szerepében tûnik fel.
gladiolus 2013 jún. 29. - 20:57:02
Enyhén szólva hülyeségnek tartom, hogy Zoe Wanamakert berakják egy epizódszerepbe, ahol nem Ariadne Oliver ikonikus alakját játssza. Azért erre figyelni kéne, mert nem akárkirõl van szó, nem egy kis mellékszereplõrõl, aki csak úgy besikkasztható Marple-nél és Poirotnál is egyaránt alkalmi szerepben. Legközelebb majd berakják David Suche-t is valami kis epizódszerepbe, és Hugh Frasert vagy netán Polin Morant is az egyik Marple verziójú epizódba?
Ne már!
A76 2013 jún. 29. - 20:46:13 Előzmény jofejgirl
Hát akkor te se a filmet nézted, hanem arra figyeltél h 2 leszbi csaj van benne. Kicsit nácis szöveged van, nem gondolod?
9/10
Edmond Dantes 2013 ápr. 17. - 10:39:54 9/10 Előzmény LexH
Számomra az egyik legjobb AC-mû. Ez a filmfeldolgozás még a legjobbak és leghitelesebbek közé sorolható az "új" Marple-szériában. A regényben is szerepel Miss Marple, a gyilkos, a motívum, az áldozatok azonosak, a környezet hiteles. És bizony, a regényben is van leszbikus pár, ha ez valakit érdekel. Ha zavar valakit, ne olvassa el, ne nézze meg...
LexH 2013 febr. 02. - 10:34:31
Azokat az A.C.-regényeket tudják filmen legkevésbé elrontani, amelyekben az írónõ aprólékosan részletezi a helyszínt és megköti a szereplõk mozgását. Ez is ilyen. Hiába bûvészkednek a forgatókönyvírók, nem menekülhetnek a szerzõ elõl, aki okosabb náluk.
Az alább említett témához: leszbikus párok gyakran szerepelnek az írónõ mûveiben, de finoman csak annyit ír róluk, hogy az egyik kõkemény és nadrágot hord, míg a másik rendezetlen, kócos és neuraszténiás.
Geraldine 2011 okt. 06. - 09:59:51
Na igen, a "más" lányok...na de a könyvbeli kedvenc karakteremet, MITZI-z így elrontani! Az a szinkron....hogy olyan hûvös nyugalommal beszél, szinte észre sem veszem, hogy nem jól beszél angolul (magyarul). ÉN õt egy tûzrõlpattant idegbetegnek képzeltem el (gondolom jogosan, hisz így írta le AC!!!)

A táj szép, a néni aranyos, a színészek tetszettek, pár karaktert hiányoltam. Kicsit megszabdalták a storyt. Még jó, hogy a könyvet elõbb olvastam!
fhgy 2009 dec. 28. - 09:35:13
Hát nem tudom kinek az agyából pattant ki, de szegény AC biztos forog a sírjában :((
jofejgirl 2009 dec. 28. - 09:33:47
most már minden miss marple-be leszbik vannak ???? ez kicsit szánalom...
hercule 2009 dec. 25. - 16:30:14
A fordítónak nagy gratuláció, amiért Bunny becenevét Nyuszira fordította... egy hatvanas nõnek igen hülyén hangzott ez a név... a Hallmarkos szinkrom amúgy meg csúszik, néhány szótaggal elõrébb jár a szöveg, mint a szájmozgás, erre tán figyelni kellene...
mulao 2009 szept. 27. - 17:13:22
Olvastam már nem egy regényt Agatha Christie-tõl, de ezt sajnos még nem.A film egész bejött, izgalmasnak is nevezném, lehet hülye vagyok, de nem lehetett rájönni ki a gyilkos.Nekem Joan H.-en az igazi Miss Marple, bár a színészi játékokkal nincs bajom, azért mindenki jó volt, de nekem mégse az igazi Miss Marple szereplt a filmben.Lényegében tetszett, örölök, ha még ad Chiristie- filmeket a Hallmark.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu