Hajnalban meghalnak az álmok

Bakancslistához adom
I sogni muoiono all'alba
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz háborús filmdráma, 89 perc, 1961

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A Corriere della Sera híres író-újságírója, Indro Montanelli személyes élményeit írta meg nem sokkal a magyar forradalom után, majd 1961-ben filmet is rendezett visszaemlékezéseiből.
A történet néhány óra leforgása alatt, egyetlen helyszínen, a külföldi újságírók szállodájában játszódik. Az öt, különböző életkorú és politikai beállítottságú olasz újságíró a forradalom napjait együtt töltötte az egyik apartmanban. November 4-e drámai éjszakáján, a Budapest felé közeledő szovjet tankok fenyegető zaja és a teljes bizonytalanság azonban néhány perc alatt szétrobbantja békés együttlétüket, és felszínre hozza a köztük lévő nézetkülönbségeket, a magyar helyzet eltérő megítélését, valamint az egymással szemben táplált régi és új személyes sérelmeket és félelmeket.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Dalmát 2015 nov. 08. - 00:54:23 8/10
Szerintem az egyik legjobb film az 56-os forradalomról, pedig az eseményekrõl szinte semmit nem tudunk meg, a dráma nagyrészt egy szállodai lakosztályban zajlik 7 szereplõvel (öt olasz újságíró, egy forradalmár lány és a lány anyja, aki a hotel telefonközpontosa). A filmes idõ csaknem megegyezik a valós idõvel, az elsõ szereplõ ébredésétõl az oroszok megérkezéséig alig 2 óra telik el. A Duna World a filmet szinkronizálva vetítette, de így is feltûnt, hogy néhány mondat az eredetiben is magyar nyelven hangzott el, és ebbõl csak a Lea Massari által elmondott mondatocska volt akcentusos, a többi forradalmár tökéletes kiejtéssel beszélte nyelvünket.