Halál sekély vízben

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar politikai dráma, 101 perc, 1994

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

A politikai dráma ötlete a közelmúlt megválaszolatlan kérdései alapján született. Tibor, a sikeres kémikus, harci gázok semlegesítésén dolgozik. A magyar belügyi szervek és a KGB egyre nagyobb érdeklődést tanúsít a tudós iránt. Amikor Tibor nem egyezik bele, hogy nekik dolgozzon, megölik, testét pedig a Balaton sekély vizében hagyják. A rendőrség a nyomozás során megállapítja, hogy a férfi öngyilkos lett. 1991-ben Tibor fia hazatér az Egyesült Államokból. A fiú arra számít, hogy az új rendszerben lehetősége lesz kideríteni az igazságot, és a saját szakállára nyomozni kezd. Hamarosan a holtestét megtalálják a Dunában.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
bioLarzen 2021 szept. 22. - 19:02:11 2/10
Jesszusom, ehhez képest még a Vajda Voice Kft. minősége is jó. Nem emlékszem, találkoztam-e ennél pocsékabb hanggal nem amatőr filmben. Az lehet, hogy nem volt megfelelő hangtechnikájuk - de még arra sem figyeltek pl., hogy Tahi Tóth saját utószinkronját a saját szájmozgására igazítsák. 10 percet bírtam belőle, tökéletesen élvezhetetlenné teszi sajnos a filmet a minden kritikán aluli hang.
2/10
MoniLostris 2020 aug. 26. - 19:36:57 2/10
Borzasztóan rossz a hangminőség, az orosz nyelvű párbeszédeknél pedig nem látszik jól a felirat. Mindezek miatt szinte élvezhetetlen.
tortura 2020 aug. 13. - 16:46:31 Előzmény qrc mm
Lehet. Nekem inkább az jött le, hogy az a Dobos vagy ki, azért nyíratta ki, hogy övé legyen az érdem mint feltalálóé és hogy ő kapja a Nobel-díjat.
Valaki kérdezte, hogy miért kellett a fiát is kinyírni. Hát szerintem azért, mert ő privát nyomozást akart folytatni, nem hagyta nyugodni a dolog. VÁLASZOKAT akart a téma elkenése, elsumákolása helyett, de ez az akkori rendszernek nem tetszett.
De hát ne legyenek illúzióink, a politika mocskos, a tudományba, művészetbe is betolakszik kéretlenül. És aki nem szimpatikus, nem lojális, azt eltapossák. Ma is ugyanez van, csak finomabb módszerekkel dolgoznak az elvtársak. Ma is halnak meg fura módon koronatanúk egy rendőrautó hátsó ülésén meg egyéb érdekes balesetek is történnek. De nem is kell mindenkit eltenni láb alól, aki útban van, elég ellehetetleníteni, hogy ne tudjon dolgozni, hogy ne legyen maradása. A rendszernek az is jó, ha az illető bedobja a törölközőt, szedi a sátorfáját és elhúz innen.
Kuttyánszki 2020 aug. 12. - 23:37:58 Előzmény Deszpina
Nekem már a címét látva AZ AZ ÜGY jutott eszembe... (Elbert János ) :( Szörnyű. Az ember azt gondolná, hogy ilyen csak a filmekben történik.
dat4 2020 jan. 10. - 23:09:15
Ez 1 nagyon, nagyon rossz film... külón kiemelve a hangmérnöki munkát és utódzimktont, de még Zente hangja is siralmas
4/10
adamnagysweetmovie 2012 febr. 06. - 18:49:54 4/10
Félig aludtam, az éjféli kezdés szó szerint a kanapéhoz szegezett.
Így lehet emiatt is, de nagyon epizodikusnak tûnt a film, elég nagy ugrásokkal, kidolgozatlan részletekkel.
Az idõkezelése is kicsit fura volt, hogy a nyitó jelenet után egy flasbackben mesélik el a férj történetét, ami a film felénél ér el a nyitó jelenethez.
A vége is olyan politikai programbeszédre emlékeztetett - más kérdés, hogy sem a bal, sem a jobboldal (sicc!) nem érdekelt a rendszerváltás elõtti idõkkel komolyan szembenézni, ami tökéletes táptalaja a jobbik boszorkányüldözésének. Szóval a film üzenete egy komoly amnéziára mutat rá, ami azonban csak egy a 150 éve egymásra rakódó, kibeszéletlen traumáink sorában.
Így, erre nemzetet építeni - ha finom akarok lenni, azt mondom - paradoxon.
goodboy 2012 jan. 25. - 05:59:56
A film sokkal jobb is lehetett volna, ha az alkotók részére nagyobb költségvetés áll rendelkezésre és néhány felesleges jelenetet kivesznek belõle. Így filmjük egy érdekes témát feldolgozó közepes tvfilm lett. Kár érte. Azt meg nem tudom megérteni, hogy a fõszerepeket miért külföldi színészek játszották. Nekem amúgy Tahi Tóth László alakítása teszett a legjobban. Rövid szerep, de szenzációs benne és ne felejtsük el abban az években mikor a film készült a tv-ben épp a Benny Hill utánzatok mentek vele. Még kiemelném Darvas Ivánt és Zenthe Ferenc alakítását.
aggodalmas 2012 jan. 23. - 23:23:04
Holnap a témát boncolgatják a XXI. században,
megszólaltatva boldog-boldogtalant, akinek
köze volt az ügyhöz, plusz természetesen
felállítják az elvárható teóriákat. ;-)

Sok újat nem hiszem, hogy mondanak,
de alapos háttértanulmánynak épp'
ideálisnak tûnik már a riport,
ismerve a riportereik eddigi
munkásságát – ami ha nem is
bulvármentes, de -szegény!

Mindenesetre kíváncsian
várom a dolgozatot! ;-)
fredi60 2012 jan. 23. - 17:56:08 Előzmény qrc mm
A mai XXI. században lesz szó az Elbert-ügyrõl.

"A professzor rejtélyes halála
Azt hitték, szovjet kém volt. A KGB meg amerikainak gondolta. Az aktákat titkosították 2005-ig. Elõbb a gyerek, majd az anya is meghalt. Elbert János és családjának titokzatos halála a XXI. században!

Elbert János irodalomtörténész belefulladt a Balatonba, a siófoki móló melletti 60 cm-es vízbe, márciusban, hidegben. Baleset. Ezt mondták be a rádióban, és elég hihetetlenül hangzott, még az öreg balatoni rókáknak is. Vannak történetek, amelyek évtizedeken át izgatják az embereket. A professzor, és családjának rejtélyes halálára sokféle különbözõ magyarázat született.

Azt mondják hideg március volt 1983-ban. A Balaton kihalt, sehol egy vidám vitorlás, a vízre meredõ pecás, andalgó szerelmespár. Holtszezon. Március 10-én már a nõnapi pezsgõspoharakat is elmosogatták a siófoki rendõrõrsön, amikor csengett a telefon. Egy 50-es férfi holttestét emelték ki a móló melletti 60 centis vízbõl. Ismerõs az arca, a rendõröknek mégis csak néhány perc múlva esett le, hogy kit is találtak.

Dr Elbert Jánost a nyomozó is ismerte a tv-bõl. Többnyire az orosz drámairodalom legavatottabb szakértõjeként szerepeltették a professzort, aki anyanyelvi szinten beszélte a nyelvet, és nem utolsósorban közérthetõen beszélt a legelvontabb mûvekrõl is.

Elbert János halála filmbe illõen rejtélyes volt. Elõször öngyilkosságra gyanakodtak, de végül a halál okaként a „rosszullét következtében fellépõ véletlen baleset” kitétel került a jegyzõkönyvekbe. Elbert János, és sorstársai emlékének ajánlották filmjüket készítõik, akik – ismerve a professzort – nem tudták elhinni, hogy véletlen baleset történt.

Részletek a XXI. században kedden 22:40-kor!"
http://www.rtlklub.hu/musorok/21szazad/cikk/509769
napraforgó 2012 jan. 23. - 07:42:33 Előzmény qrc mm
Na és akkor évekkel késõbb kell kicsinálni? Meg a 17 éves fiát? Meg a felesége is hirtelen "öngyilkos" lett.
Nekem inkább az fordult meg a fejemben, hogy talán kettõs ügynök volt. Az unokatestvére, Ungvári Tamás is állandóan nyugaton mûködött. Szóval lehettek nyugati kapcsolatai.

Nagyon érdekes volt, hogy este meg Szabó Magda: Az a szép, fényes nap... c. mûvét adták. Nagyon modern felfogás, nagyon modern nyelvezet, örök politikai manõverek.
Bajor Henrik követe, akit Bujtor István játszott, mondja Istvánnak, hogy mindegyik követ - aki a keresztelõre jött - tud latinul, németül, frankul és persze magyarul is. Ez természetes a politikában, hogy olyan követet küldenek, aki beszéli az adott ország nyelvét. (És az a történet több, mint 1100 évvel ezelõtt játszódik...)
offtopic
feketevipera 2012 jan. 22. - 20:29:16 Előzmény adamnagysweetmovie
Egyszer már adták régebben, akkor este. Hogy most miért éppen délidõben tûzték mûsorra, nem tudom, nem én vagyok a szerkesztõ. Nyilván ennek is megvan az oka. Egyébként ott vannak a különbözõ rögzítési módszerek, aztán megnézheti este is az, akit érdekel, nem kell ebéd közben/helyett fogyasztani. :) Mondjuk tény, hogy jobb vetítési idõpontot is találhattak volna, bár már megszokhattuk az évek során, hogy sokszor lehetetlen idõpontokba dugdosnak el különbözõ mûsorokat.
qrc mm 2012 jan. 22. - 18:09:13
Elbert János Andropov tolmácsa volt. Ez azért elég indok lehetett akkoriban egy gyilkosságra.
molp64 2012 jan. 22. - 15:25:53
Sztem a jókhoz. :)
napraforgó 2012 jan. 22. - 15:15:27
Õket én is felismertem, csak a végére már nem tudtam, hogy a jófiúkhoz, vagy a rosszakhoz tartoztak... Olyan zavaros volt az egész....
molp64 2012 jan. 22. - 15:10:18
Kaszás Gézát felismertem, sõt, elég jó is volt . :)

SPOILER

A halottat Zenthe Ferenc (Isten nyugosztalja; tényleg fura szerepe volt.) jobban játszotta, mint a fõszereplõ, Tibort alakító Michael Marwitz.
molp64 2012 jan. 22. - 15:00:16 Előzmény yuhay
Engem megnyomott a film. A vége pedig meglepett, de

SPOILER

az, ami a mentõautóban elhangzott, hogy "ebben az országban csak a zárt osztályokon maradtak rácsok (mára azok is ledõltek)" és mindenkinek mindent szabad,

SPOILER VÉGE

az tetszett.
A hang pedig a film második felében: azt hittem, hogy tönkrement a TV-m hangszórója.
napraforgó 2012 jan. 22. - 14:56:20
Hát nekem sajnos nem adott választ az alapkérdésre. Azt még csak-csak el tudom képzelni, hogy egy vegyészt megölnek egy felfedezésért, fontos képletért, na de egy irodalmár - mûfordítót? Esetleg nem megfelelõen fordítaná Shakespesre-t, vagy Csehovot?
És a fiát, feleségét? Nekik miért kellett meghalniuk?

Mellesleg olyan gyenge volt a film hangminõsége, néhol nem is lehetett érteni a szöveget. Aztán az is furcsa, hogy ezt nem merték magyar színészekkel leforgatni. Darvas Ivánon kívül csak egy-két magyar volt benne, a többi mind lengyel (?) cseh(?)....

A végére megtudtuk, hgy nem tudunk semmit....
Nem is fogunk, soha.

Ez olyan, mint a Kennedy gyilkosság. 80 évre titkosítva. Majd akkor talán kiderül néhány adat, tény, ha már senki nem él az akkori generációból.
aggodalmas 2012 jan. 22. - 14:36:07
Ps. Tízes skálán, mennyire szánalmas az, hogy a film (spoiler-számba menõ) szinopszisa
simán fedi az elsõ másfél óra történéseit, egy állításuk szerint 101 perces filmnél?
aggodalmas 2012 jan. 22. - 14:27:30
Ha szorosan a témánál maradunk, kijelenthetjük, hogy egyrészt tényleg megérdemelt volna
egy igényesebb feldolgozást, másrészt egy rátermettebb dramaturgot és/vagy jó vágót,
aki legalább húsz-huszonöt perc felesleget kigyomlált volna belõle, ezzel sokkal
nézhetõbbé téve a néhol vontatott, nemritkán kifejezetten döcögõs story-t...

A gengszterváltás kérdéskörébe pedig bele se mennék, mert ennyi évvel
a történések után már nemigen lehet a kérdéskörre jó választ adni.

Mondjuk megboldogult ZentheFeri bácsi, mint "üzemi akcióhõs"
szerintem azért nem kicsit ment paródia számba... ;-)))
atticusworld 2012 jan. 22. - 13:41:17
Hmm... Ma is vannak titkosszolgálatok, ma is vannak módszerek - esetleg finomítottabb változatban, de a lényeg semmit sem változott.
Összes hozzászólás