Hamsun

Bakancslistához adom
dán-norvég-svéd-német filmdráma, 155 perc, 1996

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

A film cselekménye 1935-ben indul, midőn a Nobel-díjas norvég író, Knut Hamsun Hitler iránti rajongása egyre nyilvánvalóbbá vált mindenki számára. Úgy érezte, neki kell megmentenie az országot a brit imperializmus befolyásától, ezért a második világháborúban nyíltan a fasizmus oldalára állt, és Norvégia megszállásakor honfitársait fegyverletételre szólította fel. A háború után az idős írót pszichiátriai kivizsgálásra kötelezték, és az a veszély fenyegette, hogy börtönbe kerül. A kritika szerint Max von Sydow élete legjobb alakítását nyújtja a zárkózott, nyakas író megformálásakor, akit feleségéhez a legvégletesebb érzelmek fűzték... A neves svéd rendező, Jan Troell dán színekben készített filmjét 1997-ben Oscar-díjra jelölték.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Corpse Bride 2014 aug. 27. - 00:00:33
Jan Troell mestermûve a neves norvég író-költõrõl Knut Hamsunról, aki a háború kitörésekor már 80 éves. A film Hamsun magánéletét helyezi a középpontba, konfliktusokkal teli jeleneteket a házasságából. Felesége Marie és négy felnõtt gyermekük fokozatosan tárják fel problémás kapcsolataikat, egy viszontagságos gyermeknevelés emlékeit. Az író alkotóvágya idõnként elfordítja feleségétõl és elvonultságban keres menedéket. Norvégia és egyben egész Európa számára zûrzavaros évek következnek, amelyekrõl érdekes beszámolót kapunk. A házaspár látszólag külön utakon jár mégis mindketten a náci Németország támogatóivá válnak, majd idõvel prominens szószólói lesznek az új, németek által diktált európai rendnek. Hamsun nem beszél németül, sõt ekkorra már csaknem megsüketült, a feleség pedig egyre többször szólal meg, a férje nevében is, a rossz oldalt támogatva. A háború befejezése után ezért mindkettõjüket felelõsségre vonják. Hamsunt elõször elmekórtani vizsgálatnak vetik alá. Ekkor színre lép egy pszichiáter professzor, akiben nem nehéz meglátni az esendõ embert, hiába is próbálja magát mindentudó szakértõnek mutatni. Hamsun hajlandó elismerni vétkét, saját értékrendjébe vettet hite és integritása azonban megingathatatlan.

A történelmi háttér miatt talán nem könnyû darab, egy kis felkészüléssel azért jól lehet követni minden fõbb eseményt (Quisling, Grini koncentációs tábor). Max von Sydow a címszerepben remekel, ahogy ezt már megszoktam tõle. Feleségét egy dán színésznõ alakítja nagy átéléssel. A film lassú tempója és rendkívüli vizualitása Jan Troell megszokott jellemzõi. Egy percét sem untam, nagy élményt nyújtott.