Harcosok - Attila, a Hun

Bakancslistához adom
Warriors - Attila
kalandfilm, 50 perc

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A korai 5. században, egész Európa és Ázsia sorsa egy ember kezében volt. Ez a férfi volt Attila akit Isten Ostorá-nak is neveztek. Attila hírhedt volt kielégíthetetlen ambíciójáról és irtózatos kegyetlenségéről ugyanakkor okos és taktikus vezetőként rengeteg ember csodálatát és támogatását nyerte meg. Sikeres, egyben kiszámíthatatlan hadvezér volt. Amikor megsemmisítő vereség fenyegette csapatait, olyan döntéseket hozott, amelyekkel meglepte az ellenfeleket egész csaták végkimenetelét változtatva meg. Hosszas harcok árán bevezette elcsigázott és demoralizált csapatait a római birodalom szívébe, hogy megpróbálja megszerezni a legnagyobb dicsőséget amiről egy barbár csak álmodhat. Elfoglalni Rómát. Hatékony támadásai rettentően szétzilálták az egész római birodalmat, végzetesen sebezhetővé téve azt a külső támadókkal szemben. Rövid időn belül az utolsó római császár is lemondásra kényszerült és Attila úgy vonult be a történelem könyvekbe mint a legnagyobb harcos, aki nem csak Róma, de Isten ostora is volt.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
tombenko 2011 ápr. 04. - 23:44:14
Gyanús, túlságosan egyezik. Fõleg vagy ezerötszáz év távlatából.
tombenko 2011 ápr. 02. - 21:50:16
Nevezzük inkább elméletnek, túl sok oldalról van bizonyítva. A többi meg... Priviben megy a címem, de azt hiszem, láttam már, amit küldenél.
tombenko 2011 ápr. 02. - 13:15:41
Nos, ez az, ami felettébb valószínûtlen. A nyelv akár 50 év alatt is rettentõen sokat változik, nemhogy 1500 év alatt. Azaz ami ilyen csodálatos módon egyezik meg az õsével, az szinte kizárható, ráerõszakolt hasonlóság. Egyébként kíváncsi lennék, hogy ugyanezek a szavak milyen formában vannak meg a magyar biztosan rokon népek (manysi, hanti, stb.) nyelvében.
tombenko 2011 márc. 28. - 23:24:03
Ezért írtam, hogy alapján. Ezenkívül még az egykorú leírások is sejtetik ugyanezt, de miután biztos információink nincsenek, elég nehéz bizonyítani.
fredi60 2011 márc. 28. - 13:46:23
"Ismert történetük a Kr. elõtti elsõ évezred elején kezdõdik."

Elég érdekes állítás, hogy már korábbról ismernénk a történelmüket, mintsem Európában a görög városállamok avagy a római nép történelmét!
fredi60 2011 márc. 28. - 13:44:20
A csütörtök átvett szó, nem "iugazi" magyar! :)
A többivel kapcsolatban nem tudok állást foglalni.
tombenko 2011 márc. 27. - 20:06:42
A bolgárok türk népcsoport, a hunok nem. A megmaradt három bizonyíthatóan hun szó alapján a hunok a kínai népekkel állnak rokonságban.
1/10
E-gon 2011 márc. 21. - 22:59:00 1/10
Tudom ajánlani Gárdonyi Géza A láthatatlan ember c. regényét, ami nagyon izgalmas, és ugyan így írja le a történteket, mint ahogyan Tilli azt idézte.
offtopic
Shanks 2011 márc. 18. - 19:48:04
"Na és Te ??"

Nos, én sem vagyok történelem tanárnõ. :P :)) (tanár se)
De mindig is érdekelt a középkori téma, nem csak a mi történelmünk, hanem úgy általában a középkor. Fõleg a 12. 13. 14. század, keresztes háborúk, lovagrendek, lovagok, a lovagok erényei-életfelfogása, kardforgatás, várak, zenék.. stb. Most ez persze nem azt jelenti, hogy olyan sokat tudnék, de ilyen témájú cikkeket, könyvet bármikor szívesen elolvasok. :)
Shanks 2011 márc. 16. - 23:06:44
"de idõhiány miatt csak egy kicsit sekélyes vagyok - remélem megbocsátod ?!:)"

Hm.. talán. :P

"Bízom azért benne , hogy a hunok és magyarok eredte mást is érdekel + bár látom, hogy a spongyabobokkal nehéz felvenni a versenyt."

Na ja, ez is megérne egy külön misét. :)

"Örülök, hogy újat is tudtam mondani neked, tegnap mér egész elbizonytalanodtam :)"

:D

Ez a kis hun szószedet hasznos volt. Most már mondhatom, hogy egy kicsit tudok Hunul. :)
Shanks 2011 márc. 16. - 21:26:59
Te amúgy történelem tanárnõ vagy ?! :)
Vagy csak szimplán érdekel ez a téma?
Shanks 2011 márc. 16. - 04:12:55
:D

.Nem tudlak téged. vagy .nem ismerlek téged.?

Nos, valóban nem. De elég jó emberismerõ vagyok, vagy legalábbis ezt hiszem magamról.. :))

Jó éjt így utólag is!
Shanks 2011 márc. 15. - 23:41:19
-ma én egy kiseszû harcos vagyok- ? :))

Hm. Nagyon kedves, köszönöm!
Öntõl ezt bóknak veszem. :)

De annak azért örülök, hogy azt írta, hogy "ma"
Így van esélyem rá, hogy holnap vagy holnapután nagyeszû harcos legyek. ;)
sofi 72 2011 márc. 15. - 23:14:28
Engem nagyon érdekelnének a Hun nyelvi emlékek. Van még valami anyagod belõle a szószedeten kívül, amit bemásoltál ide?
Kösz. :)
Shanks 2011 márc. 15. - 23:13:44
Köszönöm az infót, de ez eléggé evidens leírás volt Attiláról. Ennyit kb alapból tud mindenki. :P

Nem kekeckedés, tényleg köszi azért, hogy beírtad. :)
sofi 72 2011 márc. 15. - 12:36:40
Az jó lesz, mert engem nagyon-nagyon érdekel (remélem mást is)! Köszi!
sofi 72 2011 márc. 14. - 14:31:46
Én inkább az utóbbira szavazok. Szándékos a ferdítés. Persze, nem kellene idegeskednem rajta, de mégsem tudok szó nélkül elmenni mellette, így marad a morgolódás, ahol megtehetem.
Ha már itt tartunk, mit keres Attila kardja BÉCSBEN??? Na, errõl beszélek...
sofi 72 2011 jan. 07. - 09:14:19
Ezt nekünk kellene megcsinálnunk. Pénzt, idõt és tehetséget nem kímélve. Így csak egy szégyenteljes nem is tudom mi(?)...hiteles filmnek biztosan nem nevezhetõ!!!!

A Port-on olvasható rövid ismertetõbõl idéznék egy részletet!! Sikerült jól felhúznom magam rajta!!!!

Tessék, egy kis mintaszerû maszatolás!!!!!!!:

"Hosszas harcok árán bevezette elcsigázott és demoralizált csapatait a római birodalom szívébe, hogy megpróbálja megszerezni a legnagyobb dicsõséget amirõl egy BARBÁR (!) csak álmodhat. Elfoglalni Rómát."

Szerény magánvélemény: Szerettek volna az akkori Európa lakosai ilyen "BARBÁROK" lenni....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hunok mûveltsége.

A hunok mûveltségérõl, illetve mûveletlenségérõl a nyugat-európai krónikások elijesztõ képet rajzoltak, aminek alapja bizonyára a RETTEGÉS volt!!

" A vízi gótokat és az ostri gótokat a történettudomány germán törzseknek tekinti és a német kézikönyvekben javasolt módon nevüket nyugati illetve keleti gótoknak Értelmezi. E megszokott értelmezés igazságát azonban semmi sem bizonyítja, sõt a körülmények a magyarázat ellen szólnak. Mivel a vízi gótok valóban nagy vizek mentén, az esti gótok pedig a hunoktól közvetlenül nyugatra, napeste felé laktak, a két nevet magyar értelmûnek is tekinthetjük. Kétségessé teszi a gótok kizárólagos germán létét az is, hogy királyaik nevei nem germán, hanem magyar szóelemeket tartalmaznak, köztük híres Úr szavunkat- Legnagyobb királyuk például ER-MAN-AR-IK: Úr mén urak királya nevet viselte. A gótok írni is a Fekete-tenger körül élõ MAGYAR nyelvû népektõl tanultak meg, akiknek rovásírását átvették és írásmûvészetük "Runa" nevét is a magyar róni igébõl alkották meg. A gótok szimbóluma, a kecske, tipikus dél-mezopotámiai és egyiptomi szimbólum. A gótok kilétét érdemes volna közelebbrõl is megvizsgálni, mert esetleg meglepõ eredményekre jutnánk. Talán magyar vezetésû néppel állunk szemben?

A megelõzõleg soha nem tapasztalt tüneményes katonai mûveletek, a sorozatos hun sikerek, a Duna-vidék gyors birtokbavétele, a germánok futása, Attila paripáinak az Óceánig való ügetése az egykorú szerzetes írók lelkében szörnyû félelmet gerjesztett. Attilában csak az antikrisztust látták, az Isten ostorát, aki nem is ember, hanem állat. A nyugat-európai népek történeti irodalmában ez az ezerötszáz éves klisé ma is forgalomban van (!), csupán az egészen hihetetlen vonásokat törölték ki belõle, mint aminõ például Attila királynak kutyától:))) való származása. A kép akkor is enyhül, valami kulturális dicsõséget tudnak maguknak kihasítani a nagy király örökségébõl!!!!!!!!!!!!

A hivatalos magyar történetírók egészen mégsem követik ezt a nyugat- európai szemléletet és Attilával kapcsolatban kiemelik a hunok hõsiességét, egyszerûségét és igazmondását. Szóhasználatuk azonban mégis olyan elõéletekkel terhelt, amibõl Attila végeredményben náluk is a barbárság megtestesítõjeként jelenik meg. Amíg germán törzsek hódításairól szólnak, ilyen szelíd kifejezéseket alkalmaznak: Elõretolták szállásaikat a Fekete tengerig, kiterjesztették hatalmukat, megszállták..., addig a hunok hasonló mûveleteit így írják le: Rávetették magukat a keleti gótokra..."száguldoznak"... "dúlnak"... "fosztogatnak"... "végigrabolják". .. "betörnek"... "hajléktalanná" tesznek sok népet. Mindenki fut, aki csak tud Isten ostora elõl. Történetíróink úgy látszik, elfelejtették, hogy a nemzetközi szótárba vandál szó nem a hunok, hanem a germánok viselt dolgai nyomán került be és nem gondolják meg, hogy a lovas harci technika nem állati dolog, ha ló is szerepel benne, hanem a TUDOMÁNYOS HADVISELÉS magasabb (!) foka.
1/10
Zenonn87 2011 jan. 07. - 02:13:36 1/10
Kamu vacak film az egész, rövid ócska csatajelenetekkel. BBC-hez nem méltó ez a film. Nagy csalódás. Az van a DVD borítóra írva, hogy olyan volumenû csatákat tartalmaz mint A Gyûrûk ura! A a harcok fele abból állt hogy mutatták a csata elõtt és után... Gagyi, gagyi, gagyi.
leopard26 2010 júl. 19. - 12:45:49 Előzmény 2008
Olvass bele pár olyan történelem könyvbe,ami nem szomszédos országból való!ugyanezt fogod olvasni,amirõl most írtál

Lehet hogy igazuk van:D
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu