"Harriet - Szabadság vagy halál"

Bakancslistához adom
Harriet
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, történelmi film, 125 perc, 2019

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
offtopic
sexykex 2021 ápr. 08. - 22:00:26 3/10 Előzmény Gont
Nézze kedves Gont. A nagyapám 60 évvel ezelőtt mesélt nekem királyokról és szabadságharcosokról. Akkor voltam tíz év alatti, de afroamerikai igazándiból sohasem.
6/10
Ildikó Nóra 2021 ápr. 07. - 17:26:18 6/10
Érdekes igaz történet, egyszer érdemes megnézni. Szimpatikusak voltak a szereplők (kivéve Joe Alwyn, vhogy nem tetszett), a szinkron jó volt. A film néha azonban nekem lassú, unalmas volt.
6/10
Gont 2021 ápr. 07. - 15:57:38 6/10 Előzmény sexykex
Szerintem akkor olvasgathatna is erről az időszakról, persze film azért elég didaktikus.
9/10
Nótárius 2021 ápr. 03. - 15:26:04 9/10
"Rendkívüli, legendás történet Minty (Cynthia Erivo) meneküléséről a rabszolgaságból, és

az Egyesült Államok egyik legnagyobb hősévé való válásáról. A szabad emberként felvett nevén Harriet Tubmanként páratlan bátorságával, leleményességével és eltökéltségével több száz rabszolgát szabadított fel és megváltoztatta a történelem menetét."

"

Igényesen szép képi világú, hiteles történelmi hátterű és korhangulatú, mindvégig érdekfeszítően izgalmas film, 
karakter-azonosultan nagyszerű szereplőkkel. Az utóbbiak közül is feltétlen kiemelendő, a filmbeli karaktere és az alakítása ereje szerint is rendkívül szuggesztív Cynthia Erivo!

A rabszolgaság kérdésében távolról sem érintettként időnként tán didaktikus egyszerűségűnek, patetikusnak tűnhetett a történet, de a témáról olvasottak alapján empatikus átérzéssel a helyére téve az egykori dolgokat, e tekintetben sincs a filmben semmi lényeget érintő kifogásolnivaló; de legalábbis egy ilyen sűrített valóságúan romantikus átszínezettségű filmben annak kérdőjelei is bőven elnézhetőek. Egyébként pedig Harriet Tubman, a történészek szerint joggal valószínűsíthetően, egy ifjúkori súlyos fejsérülése következtében, valóban (segítő, "útbaigazító", megvilágosító) látomásokat élt át.

"Harriet Tubman volt a leghíresebb kalauz* a Földalatti Vasút* szervezetnél, több mint 70 rabszolgát menekített ki a rabszolgaságból. A polgárháború alatt kémkedett a szövetségiek oldalán. 150 fős fekete szövetségiekből álló seregét pedig győzelemre vezette a Combahee folyónál, ahol több mint 750 rabszolgát szabadított fel. Azóta is azon kevés nők egyike az Egyesült Államok történelme során, akik fegyveres harcot vezényeltek."Külön elismerést érdemlően magával ragadó élmény a film ősi üzenetűen átzengető, afroamerikai népzenéje; mely nélkül a dzsessz* sem létezhetne!
Az önálló végighallgatásra is méltó tracklistájából csak egy példa erre:
Goodbye Song (from Harriet)" by Terence Blanchard & Cynthia Erivo”
https://youtu.be/rOmjkPXNYGI
6/10
dandelion83 2021 márc. 21. - 08:27:23 6/10
Sajnos nem az én filmem volt, nem tudott úgy hatni rám, ahogy kellett volna. Nem kötött le.
3/10
sexykex 2021 márc. 15. - 09:24:44 3/10
Ha egy tíz év alatti afroamerikai kisfiú vagyok biztos, hogy nagyon tetszett volna a film. A nagyapám nekem is mesélt csodadolgokat királyokról és szabadságharcosokról egyaránt.
6/10
pihes 2021 márc. 14. - 14:59:01 6/10
Kimeríthetetlen a téma a két szín ellentéte, főleg azokból az időkből.
Ötnél jobb volt!

6/10
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu