Hely a szívemben

Bakancslistához adom
Places in the Heart
amerikai filmdráma, 106 perc, 1984

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

A nagy világgazdasági válság utáni években járunk, a szegénység sújtotta Texasban. Miután elveszíti a férjét, Edna magára marad a két gyermekükkel. Nincs állása, nem tud hol elhelyezkedni. Tragikus anyagi helyzetbe kerül, a házat jelzálog terheli. Az asszony eleinte elhagyja magát, azután rádöbben, hogy nem szabad feladnia. Alkalmi munkásnak felveszi a fekete Mozét, aki azt javasolja, hogy ültessenek gyapotot. A helyi fajgyűlölők szervezete mindezt nem nézi jó szemmel, és provokálják a balhét. Eljön az első termés aratásának ideje. Sok minden eldőlhet, egy egész életre.

Stáblista:

Szereplők

Edna Spalding
Wayne Lomax
Margaret Lomax
Viola Kelsey
Royce Spalding

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
luci87 2019 máj. 22. - 19:09:31
Tetszett,jo a sztori,es meghato volt.
trubadúr77 2016 márc. 17. - 09:03:28 Előzmény oncogito
Köztudott dolog (már annak aki kicsit is nyitott szemmel jár a világban), hogy Hollywood egy jól felépített propagandagépezet része, amely manipulatív, tudatformáló eszközként mûködik. Amikor valaki nyíltan ki is mondja, hogy az õ világképét ez befolyásolja "pozitív" irányba, kissé felmegy a pumpa és olyat mond/ír az ember, amit esetleg késõbb megbánhat.
Dinocska semmi másról nem beszélt, hanem "konkrétan" ez alapján minõsített, de szerintem az érintett nem kérte a közbenjárásodat az érdekében.

(spoiler lehet)

Maga a film sem kivétel fentiek alól, még ha a mostani dömpinghez képest ez egy viszonylag kellemes '90-es évekbeli darab. Sajnos nehezen vonatkoztatok el, számomra ez is csak egy fehér bûntudatot propagáló/sulykoló film. Több szálon fut ugyan, de a lényegen ez mit sem változtat. A téma örök.
Utolsó mondatodra csak annyit reagálnék, hogy rám is hat egy jó könyv, vagy film, de belõlem ez nem váltott ki különösebb emóciókat.
oncogito 2016 márc. 12. - 11:22:21 Előzmény trubadúr77
Dinocska nem általában a hollywoodi filmekrõl beszélt, hanem errõl a konkrétról.
Te milyen alapon állítod, hogy rá általában a hollywoodi filmek vannak befolyással?
Egy jó film, akár egy jó könyv, bizony hat az emberre, ez nem szégyen, hanem erény.
trubadúr77 2015 máj. 30. - 23:37:37
Igen, primkó vagy ez tény, nem is kell feltételes módba tenned.
Úgy általában volt szó a hollywood-i filmekrõl, és ezen gépezet manipulációs, agymosó hatásairól. Errõl a filmrõl egyébként egy szót sem ejtettem, de neked, kedves Paranya ez nyilván nem tûnt fel. Téged csak annyi motivált, hogy habzó szájjal idefoss valamit.
Inkább kussoltál volna, bölcs maradtál volna.
Jim Hacker 2015 márc. 09. - 22:32:44
Tanulságos szép film egy magára maradt asszonyról, akinek alaposan meg kell küzdenie azért hogy talpon maradjon. Az idõpont, a helyszín és a legfõbb karakterek (Edna, Moze és Mr Will) miatt számomra különösen emlékezetes marad.
trubadúr77 2015 márc. 09. - 16:02:54 Előzmény inpu
inpu:
Ha az én világképemet hollywoodi filmek formálnák, arról azt hiszem mélyen kussolnék. :)
dorcika 2006 dec. 28. - 12:32:57 Előzmény inpu
szuper jó ez a film, bárcsak leadnák valamikor, már olyan régen láttam...
inpu 2006 okt. 12. - 16:53:16
huh! nagyon kemény ez a film! kölök voltam mikor elõször láttam, azóta sem. de maradandó nyomokat hagyott bennem az biztos, és meghatározta a fajgyûlöletrõl kialakult képem. Danny Glover magasan a legnagyobb színészi teljesítményét nyújtja ebben a filmben, de ne feledkezzünk meg a többi színészóriásról sem (Sally Field, John Malkovich, Ed Harris). Csak ajánlami tudom...