Hogyan lett Franzból Liszt?

Bakancslistához adom
How Franz Became Liszt
osztrák ismeretterjesztő film, 2011

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Műsorunkban Liszt Ferenc gyermekkorát fedezzük fel, hogy kiderítsük, miként lesz egy falusi fiúból világhírű zenész. Liszt Ferenc (1811-1886) első tíz évét Burgenlandban, az akkoriban német ajkú Nyugat-Magyarországon töltötte. Tízéves korában Bécsbe költözött, és elkezdte támogatni családját koncertjei bevételével. Mi volt az, ami zenészt faragott belőle ilyen fiatalon? Filmünk Liszt gyermekkorát kutatja, és egy gyerek szemén keresztül látjuk a világ szépségeit: az elnyúló vidéket, a kastélyban lakó herceget, a cigányzenét és a cigányjóslást. Dr. Nike Wagner, Liszt Ferenc dédunokája részletesen beszél Lisztről, gyerekkori örökségéről, felnőttkoráról.

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Mishima 2013 okt. 20. - 02:22:51 1/10
Az osztrák (?) kultúra az atyaúristen, mi meg csak cigányok vagyunk, ez a dokumentumfilm lényege. Inkább maradjanak a beteges Jelinek zongoratanárnõjénél, perverzióban úgyis világelsõk.
vino-et-veritas 2012 dec. 23. - 17:23:56
Talán csak annyit kellett volna hozzátenni, hogy a "mai Burgenland" vagy valmi hasonló...

Amúgy érdekesek ezek az osztrák történeti dokumentumfilmek, bár nem lehet túl sokat belõlük látni nálunk.
Jó technika, mentesek a felesleges pátoszoktól és heroizmustól, tényszerûek, de van bennük valamilyen felülemelkedés, az osztrák kultúra bizonyos "felsõbbrendûségének" bemutatására...

Ezt a Liszt-filmet szerencsém volt már megnézni és hasonlókat éreztem közben, de lehet, hogy túl szubjektív vagyok.
atticusworld 2012 dec. 23. - 14:39:41
Maradjunk annyiban, hogy Liszt Ferenc Burgenlandban voltaképpen meg sem fordult, mivel ilyen nevû tartomány csak 1922-tõl létezik. Annak idején, amikor Liszt gyermekéveit töltötte, Nyugat-Magyaroszágnak számított.