Hosszú az út hazáig

Bakancslistához adom
The Long Walk Home
amerikai dráma, 97 perc, 1990

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Az '50-es évek Amerikájának klasszikus története az afro-amerikaiak egyenjogúsági mozgalmának kezdeti időszakából. A gazdag fehér család és színes bőrű cselédjük személyes sorsán keresztül nyerhetünk betekintést Amerika történelmének sötét eseményeibe.
1956-ban járunk, az amerikai "mélydél" egyik poros kisvárosában. Az alabama-i Montgomery hirtelen az újságok címlapjára kerül. Példátlan szervezkedés indul a városban: az egyik első polgárjogi mozgalom - fehérek és feketék közösen - a helyi buszok bojkottjával szeretné megszüntetni a faji elkülönítést. A könnyen felszítható és erőszakba torkolló faji villongásokat feltáró és a békés együttélés lehetőségét sugalló filmet a két Oscar-díjas színésznő: Sissy Spacek és Whoopi Goldberg alakítása teszi feledhetetlenné.

Stáblista:

Szereplők

Miriam Thompson
Odessa Cotter
Norman Thompson
Herbert Cotter
Tunker Thompson

Hozzászólások

Szerinted?
SandCreek 2014 nov. 12. - 10:32:08
Az újkori amerikai történelem egyik legfontosabb eseményérõl szól, a Montgomery Bus Boycott (1955-1956): http://en.wikipedia.org/wiki/Montgomery_Bus_Boycott (magyar nyelvû oldal nincs). A történelmi hûség miatt is érdemes megnézni a filmet. Városi feketéket érõ napi atrocitásokat még nem láttam ilyen erõvel bemutatva. Amerika történelmének gyalázatos és nagyon hosszú ideig tartó korszaka alighanem végleg lezárult, de ennek következményeit nem lehet csak úgy felszámolni. Nagyon sok vérbõl sebzik a mai világ vezetõ hatalmának múltja.
Mrs Thompson és a fekete cseléd Odessa története Alabama államban, ahol a feketéket súlyosan érintõ faji diszkrimináció végül is egy egész országot megrázó busz bojkotthoz vezetett. Ekkor vált ismertté Martin Luther King, aki az egyik vezetõje lett a helyi békés polgárjogi mozgalomnak. Az afroamerikai lakosok nagy többsége nem volt hajlandó buszra szállni, hanem inkább gyalogolt, vagy taxival ment ha tehette, az egy éven át tartó bojkott során. Késõbb megszervezték hogy személyautók szállítsák azokat a színes bõrû utasokat akik egy adott parkolóhoz mentek. Volt néhány fehér sofõr is, akik hajlandók voltak feketéket szállítani. Ezek egyike volt Mrs Thompson. Nagyon sok érdekes és beszédes jelenet látható, amelyeken érzõdik a feketék és fehérek párbeszédének szinte teljes hiánya. Az egyik kiemelt beszélgetés Odessa és úrnõje között egy esõs napon történt hosszú gyaloglást követõen elõször viszi a két nõt egymáshoz kicsit közelebb, bár ez lehetett volna sokkal drámaibb. A cseléd Odessa és a feketék jogainak határozott követelése Mrs Thompson és a férje közötti konfliktushoz is vezet, ahogyan ez egyre több családban és közösségben lejátszódhatott.

Feketék és fehérek beszélgetését és szókimondását illetõen nekem többet jelentett a 'Cora Unashamed' c. film. (Mind a kettõ megtalálható a YouTube oldalain.) Ugyanennyire jól megírt és elõadott történet a 'Cross Creek' is, egy másik kedvencem.
jejupi 2012 nov. 10. - 20:06:31
Keresem ezt a filmet. Nagy kedvencem, de megsérült a felvételem. Ha valaki tud segíteni, kérnék egy privát üzenetet. Köszi bárkinek !
szõnyegtáska 2011 dec. 15. - 09:53:59
Szeretem ezt a filmet, és Whoopi Goldberget is szeretem néhány régebbi filmdrámában, a '90-es évek környékén, de ezt mondanám kedvencnek, mert a többiben picit több a giccs, mint kellene, itt ingerküszöb alatt maradt :)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu