Hosszú utazás

Bakancslistához adom
magyar-finn dokumentumfilm, 52 perc, 2007

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Szelmenc története talán a XX. század legkülönösebb abszurdjai közé tartozik: egy döntés értelmében a II. világháború után a falut kettévágták, s egyik része (Nagyszelmenc) Csehszlovákiához, másik része (Kisszelmenc) a Szovjetunióhoz került. Családok szakadtak el így egymástól, s ha utazni tudtak volna is egymáshoz, határátkelő legközelebb 30 kilométerre volt csak. Teltek-múltak az évek, forgott az idő kereke, s a szelmenciek, anélkül, hogy tapodtat is mozdultak volna, Ukrajnához és Szlovákiához tartoznak immár, épp csak a határhelyzet változatlan, annak ellenére, hogy a határátkelő nagy nehezen megszületett, s át is adták 2006. december 23-án. Mert hogy az abszurd mese folytatódjon: a szlovákok, lévén uniós ország polgárai, minden további nélkül átkelhetnek Nagyszelmencre, de az ukrán szelmenciek továbbra is vízumot kell, hogy kérjenek rokonaik meglátogatásához.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • 39. Magyar Filmszemle

    2008
    Legjobb dokumentumfilm

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
witpen 2015 aug. 17. - 19:31:33 Előzmény Atilla4
Neked meg mi a problémád Zummi hozzászólásával?
Atilla4 2009 jan. 29. - 22:53:50 Előzmény zummmi
A rossz érzés csak fokozódik, amikor ilyet olvas az ember egy "magyar" oldalon a MAGYAR nagyszelmenciekrõl, hogy "szklovákok".

A másik oldal magyarjai meg ukránok, ugye?

SZÉGYELD MAGAD, AKI ILYET LEÍRTÁL!!

ÕK MAGYAROK, NEM ÚGY, MINT TE.
zummmi 2009 jan. 29. - 17:11:43
Már a tartalom elolvasása után is nyomasztó érzés fog el. Szörnyû milyen hülye az ember. Pedig akár szépen és jól is élhetnénk ezen a földön... Csak nem kéne ennyire embernek lenni.