Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye - A József Attila Színház előadása

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar művészeti műsor, 155 perc, 2019

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Díszlet: Götz Béla. Jelmez: Kovács Yvette Alida. Rendezte: Kerényi Imre Szenvedély és hazafiság Bácskában a történelem sorsfordító viharának közepén. A történet kezdetén a Bácskában a magyarok az urak, de a barátságok, szerelmek nem a nemzeti hovatartozás szerint köttetnek. A szerb házaspár, Irina és Dusán az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, fülbemászó magyar és délszláv dalok csendülnek fel. A magyar főbíró is a társaságban van, ő titokban szerelmes a szép Irinába, ugyanakkor barátjának tudhatja Irina férjét, Dusánt. Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de szerelmüket egymás elől is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen, amikor a szerbek átveszik a Bácskában a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell. Vajon mi lesz a feleségére féltékeny szerb férj és a magyar férfi barátságával, követi-e magyar szerelmét a szerb nő és hogyan éli meg a hatalomváltást a darab többi szereplője? Erről szól a romantikus, olykor drámai, máskor humoros színmű, amit gyönyörű dallamok tesznek még emlékezetesebbé. Péterffy Géza főszolgabíró: Rékasi Károly, Veliszavljevics Dusán: Nemcsák Károly, Irina, a felesége: Pikali Gerda, Milica, Dusán testvére: Kocsis Judit, Danica, Milica lánya: Korponay Zsófia, Balázsházy főhadnagy / Zsárkó: Turek Miklós, Csaholyi hadnagy / Kormánybiztos: Quintus Konrád, Jankovics hadnagy / Falusi bíró: Előd Álmos, Berzétey zászlós / Szerb katonatiszt: Blazsovszky Ákos, Kispál, járási számvevő: Ujréti László, Hajdú / Tagbaszakadt paraszt: Botár Endre, Katrincás leány: Holczinger Szandra, Pópa: Fila Balázs, Nikics Pántó: Betz István, Ezredes: Rusz Milán, Nikolics Sztévó: Chajnóczki Balázs, Püspök: Kiss Gábor, Cigányprímás / Esperes: Suki István, Brácsás: Suki Benedek, Szerb katonák: Brunczlík Péter, Borgyos László

Stáblista:

Szereplők

Nikics Pántó
Berzétey zászlós / Szerb katonatiszt
Hajdú / Tagbaszakadt paraszt
Nikolics Sztévó
Jankovics hadnagy / Falusi bíró
Katrincás leány
Veliszavljevics Dusán
Csaholyi hadnagy / Kormánybiztos
Péterffy Géza főszolgabíró
Brácsás
Cigányprímás / Esperes
Balázsházy főhadnagy / Zsárkó

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Nótárius 2021 jún. 02. - 08:45:18 Előzmény xilol
A tv-híradó lentebb becsatolt 2019-es (!) fimtudósításának a felvezetője szerint 2012-ben mutatta be először a József Attila Színház társulata EZT a darabot; amelyről aztán Újréti László azt mondja, hogy: "Kerényi Imrének, sajnos, azt hiszem az utolsó rendezése volt ez".
https://youtu.be/dM64snIOowg

A fenti ismertető első mondata szerint is "Rendezte: Kerényi Imre". 
A stáblista végén viszont az olvasható, hogy "Rendező: Bencze Dániel"

Én 2013-ban néztem meg ezt a darabot a József Attila Színház előadásában, és akkor is az volt a színlapon, hogy "Rendezte: Kerényi Imre".

Néhány ellentmondást feloldhatna, ha ebben a topikban nem magáról a Kerényi Imre rendezte darabról, hanem  például egy arról készült  "művészeti műsorról", filmről volna szó; és akkor ez utóbbinak is volna egy, nyilván másik rendezője. (?)

Mindezek alapján, láthatólag érdemes lenne többoldalú tájékozódással pontosítani azon "köllene-kotyogunk" pallérozottságú kijelentését, miszerint "a rendező: Balázs Péter".

Mindezen túl nem látom az itteni stáblistán pl. Irina (Dusan felesége) és Kispál, járási számvető meghatározóan fontos szerepét, ekként az őket alakító művészek nevét sem.
10/10
xilol 2021 jún. 01. - 21:05:03 10/10
Nem a rendező: Balázs Péter. Meg köllene nézni a darabot mielőtt kotyogunk bármit is...
keglovits 2021 jún. 01. - 09:10:24
rendező: Kerényi