Ibsen: Nóra

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar színházi felvétel, 121 perc

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

A Nóra Ibsen egyik legismertebb műve, amely egy látszatra idilli házasságba kalauzol minket. Nóra és a férje, az ügyvéd Helmer békében éldegélnek, ám Nóra múltjában egy hamisított váltó is megbúvik, habár azt ő tehetetlenségében és családja érdekében hamisította. A pénzt kölcsönző Krogstas ügyvéd megpróbálja megzsarolni a nőt, amit Nóra el sem tud igazán hinni. Azután, amikor férjével őszintén és komolyan megpróbálja tisztázni az ügyet, Helmerről kiderül, hogy hírneve és vagyona sokkal fontosabb neki, mintsem, hogy feleségét megpróbálná megérteni. Nóra így válik az emberi (különösen a női) önállóságért folytatott küzdelem szimbólumává, hiszen habár minden arra mutat, hogy folytatható lenne ez az élet - a váltó is visszakerül hozzá - ő mégis úgy dönt, elhagyja családját, kilép a "babaházból" mert nem tud tovább élni egy őszintétlen kapcsolatban, ahol őt is gyerekként kezelik.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
botta-melinda 2018 szept. 04. - 00:14:53 Előzmény greghouse
játssza
fáradságot
szonya1 2012 szept. 30. - 15:50:06
Lindénét meg Dobó Kata :)
fáklyás menet 2012 szept. 29. - 12:28:01
Nem az aktuális elõadáshoz, hanem magához a történethez szólnék hozzá. Káros, mert népszerûsíti a házastársi hûtlenséget, (ugyanis nem azt fogadják meg, hogy problémák nélkül, mindig boldogan fognak élni, hanem hogy kitartanak egymás mellett jóban rosszban, egészségben és szegénységben, holtomiglan, holtodiglan BÁRMI is történjen) az eskü semmibe vételét és a vallási relativizmust - na meg az anya saját gyermekei iránti felelõsségét. Aki látta vagy olvasta végig, annak világos, mire gondolok.
skorpio69 2012 szept. 24. - 04:19:43 Előzmény cika
Szerintem nagyon ritkán van igazán színvonalas elõadás. Ez a Nóra se volt az, nem érdemelte meg a tv felvételt. Ettõl csak elmegy az emberek kedve a színháztól. Közepes rendezés,rossz szereposztás, amatõr szintû színészekkel. Kár.
10/10
cika 2012 szept. 23. - 20:21:12 10/10 Előzmény schenker
A Békéscsabai Jókai Színházban nagyon jó színészek, remek rendezõk munkájaként csodálatos színdarabokat lehet látni régen is és most is.
10/10
cika 2012 szept. 23. - 20:15:27 10/10
Kicsit fura, hogy Dobó Kata nevét nem írták ki a szereposztásban. Súlyos mulasztás.
Tibag05 2012 szept. 23. - 15:21:49
"nem tud tovább élni egy õszintétlen kapcsolatban.."

persze ez is csak filmekben, meg színdarabokban van!
Nagy úr a pénz, a rettegett zsarolás, a teljesíthetetlen visszafizetés!!
schenker 2012 szept. 14. - 15:05:19 Előzmény rumci
A csabaiak bizonyára megtisztelve érzik magukat, hogy náluk semmi és senki nem normális, õk képviselik az "aljat". Kedves dolog így lesajnálni a vidéki színházakat (nem elõször találkozom ilyesmivel). Nem akarom ismételni magamat, éppen az imént írtam errõl Az üvegcipõnél: http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=121274
offtopic
rumci 2012 szept. 11. - 21:38:35
Mi lenne, ha normális színházakból normális rendezõktõl és normális színészekkel készült elõadásokat közvetítenének, nem a mai magyar színházi élet legalját. Ibsent például az Örkénybõl (Peer Gynt – az színház, nem is akármilyen). De ugyanonnan Nórából is lehet izgalmasat találni (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai – ez is gondolkodásra késztet). Aztán ott van a Katona, a Nemzeti, a Radnóti, de bõven lehetne folytatni a sort. Na, mindegy, nyilván az a cél, hogy a t. pógár minél kevesebbet gondókozzon.
Pünkösdi Kató 2012 jún. 26. - 21:30:20 Előzmény greghouse
Egyszer megkérdeztem mailen, Nem a port állítja össze a szereplõk listáját, hanem hozott anyagból dolgoznak.
vénasszonyok_nyara 2012 ápr. 29. - 12:12:00 Előzmény greghouse
Ibsen nem svéd, hanem norvég.
greghouse 2012 ápr. 28. - 23:07:58
Kedves Port,
igazán picit figyelhetnének,
Lindénét itt Dobó Kata játsza, önök rosszul írták ki.
Már annyi fáradtságot sem vesznek, hogy utánanézzenek a szereposztásnak?
Szemét munkát végeznek.
greghouse 2012 ápr. 28. - 22:33:04
Én a magam részérõl örülök, hogy ilyen dolgok a tévébe kerülnek (a sok tehetségtelen-kutató és valótlanság-só mellett), de önkéntelenül is felmerül a Babaház c. film, Jane Fondával, ami ebbõl az Ibsen darabból készült. Tudom, nem szabad hasonlítani, de ez olyan dolog, mint ha az ember felesége azt mondaná, nem nézhetsz meg soha más nõket.
Ibsen egyébként sem könnyû, bár maga a darab elég érthetõ, sokan félnek tõle, mert "Bergmanos", pedig semmi köze Bergmanhoz (azon kívül, hogy svéd), sokkal világosabbak Ibsen szimbólumai, mint Bergmanéi. De nem tudom máshoz hasonlítani, mint a filmhez, mert nem merik feldolgozni, talán mert egy elképesztõ szuper színész párost tételez fel, nem tudom. Lássuk.
dantonb 2012 ápr. 28. - 09:43:34
Inkább legyen a Peer Gynt Husztival és Gobbival.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu