Idegpálya

Bakancslistához adom
Nerve
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 96 perc, 2016

Értékelés:

200 szavazatból
Szerinted?

Játékos vagy Néző vagy?
A középiskolás Vee (Emma Roberts) nem az a kimondottan bevállalós típus, megszokta, hogy inkább csendben, a háttérből figyeli az eseményeket. Egy nap azonban barátai unszolására benevez egy népszerű online közösségi játékra, az Idegpályára, ahol a Nézők határozzák meg, milyen vakmerő feladatokat kell teljesíteniük a Játékosoknak élő, egyenes adásban.
Vee a New York-i éjszakában összetalálkozik a titokzatos idegennel, Iannel (Dave Franco), akiről hamarosan kiderül, szintén az Idegpálya játékosa. A Nézők egyből felfigyelnek rájuk és irányításukkal már együtt kell végigcsinálniuk a vadabbnál vadabb feladatokat. A páros néhány óra leforgása alatt óriási népszerűségre tesz szert az internetes szurkolótábor körében. Ám ami ártalmatlan versengésnek indult, hamarosan adrenalintól túlfűtött hajszává alakul - a Nézők egyre követelőzőbbekké, a feladatok egyre veszélyesebbekké válnak. Vee számára pedig már nemcsak a hírnév és a győzelemért járó pénz, hanem annál sokkal drágább dolog: az élete a tét.
Bemutató dátuma: 2016. szeptember 22. Forgalmazó: Freeman Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Norahunyadi 2023 márc. 18. - 00:41:43 9/10
Szerintem nem volt rossz film, egyszer nézhető, izgalmas
yolo 2022 jan. 18. - 01:07:56
egy hülye picsa eszetlenkedik. bravo...
9/10
Ildikó Nóra 2020 okt. 16. - 20:09:16 9/10
A film tetszett, érdemes megnézni, elgondolkodtató! Emma Roberts és Dave Franco jó volt együtt, jól állt nekik a szerep, a film zenéje nagyon tetszett.
6/10
Atis88 2020 aug. 22. - 21:45:59 6/10
Egyszer nézhető, de a vége nagyon el lett kapkodva. Átgondolatlan és elhamarkodott, mintha nem lett volna elég idő normálisan befejezni a forgatókönyvet. Mi az hogy egy csapat tini meghackeli a programot? Na ne már, ezt nem veszem be.
1/10
HarleyQuinn 2018 nov. 04. - 19:47:21 1/10
Szegény Emma Robertset hiába próbálja az apja meg a nagynénje előre tolni. Most már be kéne látniuk, hogy ami nem megy, azt kár erőltetni. Már gyerekkorában vettek neki egy saját sorozatot, mégsem tanult meg a mai napig sem színészkedni. Egyszerűen kiábrándító. Nemhogy nem tudnak vele egy filmet eladni, de pont, hogy az ő jelenléte húzza le azt is, ami amúgy elmenne közepesnek.
Bár Julia százszor szebb nála, azért neki is elég erőteljesek a vonásai, de ő mindig olyan természetes és bájos volt ezzel. De ez a csaj... nem az a gáz, hogy alapból nem szép, hanem hogy még ront is rajta ezzel a kilométeresre festett fekete szemöldökkel meg szőke hajjal. És minden filmjében pontosan ugyanezt a karaktert hozza, meg a való életben is. Nem mintha sok lenne neki, talán 15 filmbe sikerült apucinak benyomni, abból is csak 2 került mozikba.
Az alapötlet amúgy tetszett volna, bár ez a kötelező romantika ezt is elrontotta. Ahogy sok más filmben, úgy ebben sem lett volna SEMMI szükség arra, hogy az ellenkező nemű főhősök feltétlenül összejöjjenek. Ez így tényleg csak egy nyálas, elcseszett tinimozi, de még abból is csak ZS-kategóriás.
9/10
Judit Seregelyes 2018 okt. 15. - 01:00:37 9/10
Nekem egyébként az nem igazán hihető, hogy a végén hagyták őket meghekkelni a rendszert, és a másik srácot is bevonni, és nem hallgatták le/iktatták ki kőket.
9/10
Judit Seregelyes 2018 okt. 15. - 00:59:18 9/10 Előzmény Brillll
Szülőként nézve teljesen más... Szerintem nem csak tiniknek kéne látniuk ezt a filmet.
7/10
fanaf1@vipmail.hu 2018 jan. 14. - 13:11:56 7/10
Nehéz elvonatkoztatnom a társadalomkritikától, amirõl ez a film szól. Így nézve pedig nagyon szomroú az egész (még akkor is, ha el van túlozva a dolog). Sajnos sok a nemnormális, aliasok és nicknevek mögé bújó, saját magát, a nevét, sokszor az arcát sem felvállaló ember. Ez a film egy görbetükör.
1/10
idõjós1010 2017 aug. 24. - 21:01:42 1/10
Ez egy olyan könyv alapján készült, mely a kutyának sem kellett. Másrészrõl pedig aszem az egyetlen könyve volt az írónõnek. Nem biztos, hogy ez véletlen. "felelsz, vagy mersz",: Kor függõ, társaság függõ, egyén függõ. Lopásra is vettek már rá embereket, játékon kívül is haverok, meg gyújtogatásra, meg hasonló. Nem kell ehhez a net. Nem ez a film találta fel spanyolviaszt. Sõt, mélyen eltúlozta. Te kérded tõlem, hogy játék közben az én haverjaim rá akartak-e venni engem ilyen durvább dolgokra (oké, pont azt írtad hogy nem hiszed hogy ilyen megtörténhetne). Természetesen nem, de meg sem tettem volna. Most ha mindez interneten zajlik, és idegenek kérik tõled, akkor te megteszed ? ugyehogynem. Akkor eltúlzott ez a film ? Bizony az. ...és innentõl kezdve simán hasonlítható az üveges játékhoz. Am hány-meg hány viselkedéskutató szakértõ, meg pszichológus állítja, hány meg hány fiatalokkal megtörtént gyilkosságra hivatkozva, hogy ezek a csúnya PC játékok vannak ilyen hatással a gyerekekre, én meg hallgatom ezt a TV-ben, és közben lehet hogy pont egy ilyen erõszakos játékkal játszom, másnap meg a hideg kiráz, mikor meglátom az utcán, a rendõr pisztolyát az oldalán. ....mert egy dolog a valóság, és egy másik a fikció. Ami menõ a neten, hogy a CS:GO-ban szétlövöm a fejét a havernak, azt tuti biztos nem fogom megtenni élõben, mert pl rosszul vagyok a vértõl. ....de imádom a Fûrész c filmet. Ami a mûfaját illeti, én besorolnám romantikus kalandfilmnek.
...és igen, valóban nem állítottad, hogy mélyen elgondolkodtató a film, de szinte (nem szó szerint) de kikérted magadnak, hogy ennyire lehúzzák ezt a darabot egyesek, és tuti biztos, nem normális, aki egy pontot ad erre. Ha ezen ennyire le vagy döbbenve, ennyire meg vagy rajta rõkönyödve, akkor minimum többet látsz belé puszta tiniromantikánál. ...és én szerintem ez hiba. Igen, írtad, hogy akciófilmet is úgy néz az ember, hogy utóbb nem reklamálja meg a túlzásokat. Valóban. ...de az akcófilmeket nem is úgy tálalják, hogy "no most tanítunk nektek valamit a fizikáról" . Ennek a filmek meg a kritikája, ahány felõl olvasok, vagy nézek a neten, mind úgy kezdõdik, hogy "hû, mennyire durván rámutat generációnk torzulására" . Nem b..a..z..d..meg, nem utat rá, mert te sem, meg én sem tennénk meg facebook-os kérésen felbuzdulva, másokkal versengve, hogy az utcán éppen szembejövõ csajnak megfogjuk a fenekét. .....pedig nem járna érte fegyház.
King Diamond 2017 aug. 24. - 19:30:45
Az a helyzet, hogy ez a film egy könyv alapján készült, így simán lehet benne némi mondanivaló, mint ahogy írtam is, hogy NÉMI. Egy sima, hentelõs, pörgõs akciófilmet nyilván nem ezért néz meg valaki, én is imádom az ilyeneket is és abszolút nem azzal vagyok elfoglalva a nézése közben, hogy hú, baszdmeg, ennek aztán kurvára semmi köze a valósághoz és társai, mint amit a legtöbben felhoznak "kritikának" az akciófilmek terén. Ha megnézed a hozzászólásaim között, igen, láttam már akciófilmet, nem is kell messzire menni/olvasni, a legutóbbi, amihez írtam a Hardcore Henry volt. Na, az olyan jellegû akciófilmekben nincs semmi mondanivaló, csakis a kikapcsolódás, az agyatlan hentelés miatt nézi meg az ember. Viszont, mint most látom az IMDb-n, hivatalosan ehhez nincs is besorolva az akciófilmek közé, aszerint kaland, krimi, misztikus és itt a Porton pedig thrillerként van feltüntetve. Igaz, én is akciófilmet írtam, mert azért valamilyen szinten az is.
A felelsz vagy mersz, üvegezés, stb. játékok a maguk módján érdekesek, gyerekesek, ám azok soha nem mennének át olyan feladatok teljesítésének kérésébe, ami életveszélyt/halált okozhat. Mert normális emberek, akik ismerik egymást és játszanak, nem kérnek ilyeneket a másiktól. Nem hinném, hogy mondjuk tõled az egyik barátod olyat kérne felelsz vagy mersz közben, ami az életedet veszélyeztetné és te meg simán bevállalnád, mert hát az a vagány, meg a buli kedvéért.. És ebben van itt némi mondanivaló, ahogy bemutatja, hogy egyesek még az életüket is kockára tennék ISMERETLENEK által felvetett feladatok teljesítéséhez. Csak az érdekli õket, hogy minél nézettebb/kedveltebb "játékosok" legyenek ebben az egészben. Ami szomorú. És ez az egész odáig fajul, hogy fel sem mérik/már fel sem tudják mérni, hogy mekkora bajban vannak, mert csak az a legfontosabb, hogy õk legyenek az elsõk, a legnézettebbek, a legkedveltebbek.
Hol állítottam én, hogy a film bonyolult vagy nehéz lenne megérteni? Szerintem sehol. Szerintem azt sem írtam sehol, hogy ezen a filmen olyan hû, de sokat kéne/kell/kellene agyalni..
1/10
idõjós1010 2017 aug. 24. - 18:41:24 1/10 Előzmény King Diamond
Akciófilmet, mondanivalóval ? Ez most komoly ? Láttál már akciófilmet életedben (?) Na, akkor most hasonlítsd össze ezzel. Ami pedig a mondanivalót illeti,: játszottál gyerekként felelsz, vagy merszet ? Na, ez ugyanaz volt. csak, most ez hú de modern, mert nem sörösüveg pörög a padlón, hanem telefon világít a kézben, és a világhálón fut keresztül minden mozzanat. Az a baj, hogy nem látod te sem, a fától, az erdõt. A film olyan egyszerû, mint a pofon. Nyilván, a buli kedvéért megcsinálsz olyan dolgokat is, amit egyedül nem tennél soha, ez nem újság. Ezt tudtuk. ...és nézem vazze Youtube-on, hogy 16 éves kiscsajok friss moziélménnyel a hátuk mögött asztalon könyökölve mesélik, hogy hûûû, hát ez elgondolkodtató volt. Üljél vissza az iskolapadba kiscsaj, olvasd el az ember tragédiáját, és ha majd rájössz, hogy az elsõ szín,meg az utolsó közt, a többit egy mondatban össze lehetne foglalni, na akkor gondolkoztál el igazán életedben elõször valamin. ...mert ezen a filmen nincs mit agyalni. Ebbõl nincs következtetés, amit le lehetne vonni. Ugyanazt csináltak ezzel is, mint az alkonyattal. Dobtak köré egy divatos keretet, de amit igazán zabál rajtuk a rajongó, az nem a vámpírkodás, meg nem a világháló, hanem az, hogy ezek ketten szépen, lassan, kalandok közt összecsiszolódnak. Õsi recept, de van akinek soha nem üli meg a gyomrát.
1/10
idõjós1010 2017 júl. 02. - 19:48:44 1/10
Ezt a filmet férfi ember ne nézze meg. Nagyon gáz. Egy romantikus, tini lányoknak való, új köntösbe öltöztetett fos. Én 30 percig bírtam, aztán kikapcsoltam. Mellesleg ez a szõke csaj, ahogy kinéz, az katasztrófa. Fekete szemöldök - szõke haj kombó, valamint fehér melltartó - sötétkék bugyival. iszonyat ízléstelen.
King Diamond 2017 febr. 25. - 22:20:17
Jajj, mennyi az önjelölt, magát "kritikusnak" képzelõ majom van ebben a topikban is. Itt is megjelenik a csak e film lehúzásáért regisztráló nem normális. De most komolyan, vannak még ekkora hülyék? Vagy az alattam lévõ is, aki a kemény 2 hozzáfosásával csak a helyet foglalja. Kíváncsi lennék hanyadik nickje már ez...
Emiatt örülök, hogy nincs sok hozzászólás a filmhez, így nem kellett sok baromságon átrágni magamat. Nagyon érdekes, hogy egyre több filmet értékelnek csak vagy 10-re, vagy 1-re. Ezt is. Nem hinném, hogy ne tudnánk egy ranglétrát felállítani és ezek alapján értékelni az általunk látott filmeket/sorozatokat. Az is hihetetlen, hogy sokan egy sorozatot értékelnek egyetlen megnézett évad alapján. De õ már az egész sorozatot értékeli. Én csakis évadonként értékelem a sorozatokat és a végén (ha már vége van) egy összegzõ értékelés alapján az egész sorozatot. Na, de ez nem ide tartozik.

KIS SPOILER IS LEHET MOSTANTÓL!!!
Érdekes film volt, tetszett a története. Simán el tudom képzelni, hogy a jövõben (nem feltétlenül a közeliben) ilyet is fogunk tapasztalni az interneten. Hiszen megjelentek már ennek az "elõtünetei" (ice bucket kihívás, fahéj kihívás, stb.). Lehet, hogy nem ilyen komoly és kemény módon, de simán lehet, hogy lesz ilyesféle játék, amivel az emberek többsége majd játszani fog. Engem végig lekötött, egyáltalán nem volt unalmas, inkább izgalmas, hogy mi is lesz a következõ kihívás. Nagyon jól meg voltak csinálva az egyes jelenetek, hogy mutatták, hogy éppen ki hol van a városban, vagy hogy mutatták az oldalakat, szövegeket, amiket éppen nézett a szereplõ a neten. A szereplõk/színészek szerintem jók voltak, hozták, amit kell. Emma Roberts valóban jó kis csaj lett így, az évek múlásával (és nem is játszik rossz filmekben). Jók voltak a kihívások, egy darabig vállalhatóak is, ám tudni kellett volna, hol van az a bizonyos határ, amit már nem vállalunk be. Ahogy kezdtek egyre komolyabbra és keményebbre fordulni a dolgok. Néhányan tudták, de nem mindenki. A könyvet nem olvastam, nem is hiszem, hogy el fogom. Bár, érdekes lehet. Az, hogy miért nem lehetett szólni a rendõrségnek, elmondták, meg is lett a következménye a filmben. A film zenéje és a magyar szinkron is jó volt.
Aki egy jó kis akciófilmet szeretne nézni némi mondanivalóval, az nyugodtan tegyen egy próbát vele.
8/10
Evcsi012 2017 febr. 12. - 22:01:07
Nagyon elgondolkodtató film. Eléggé felkavart és elõvigyázatosabbá tett ez a film. Ajánlom mindenkinek, de fõleg azoknak akik sokat vannak az interneten! Sajnos iyen világban élünk. Ez talán egy kicsit rávilágítja az embereket arra, hogy a nettel igenis vigyázni kell.
5/10
Arter 2017 febr. 11. - 18:43:59 5/10
Az alap történet érdekes, mármint, hogy sajnos eltudok képzelni egy ilyen játékot, amelyben a fiatalok saját életüket kockáztatva minden hülyeséget bevállalnak. Pár éven belül lehet, hogy már nem is csak egy film lesz, hanem a szomorú valóság. De persze remélem nem így lesz, de elnézve a mai fiatalságot és az internetre feltöltött videók mennyiségét és minõségét sajnos azt kell mondjam efelé tartunk. Maga a film egyszer nézõs semmi több, a színészek nem a legjobbak, mármint nekem nem jött át az alakításuk, a sztoriban sok a klisés jelenet és hát elég kiszámítható az egész. Egy közepes lett a film. 5/10
2/10
Nico71 2017 febr. 10. - 13:38:26 2/10
Az alapötlet jó volt, de a magvalósítás gyengére sikerült. Persze ez adódott az alacsony költségvetésbõl. Mondhatni, erre futotta.
Az eredeti regény lényegében tinikönyv. Az író elsõ alkotása, amit csupán egy másik kötet követett évekkel késõbb, ráadásul olyan alacsony az olvasottsága, hogy teljes ráfizetés volt a kiadása.
A digitális világról szóló regényekbe és filmekbe kódolva van a gyors elévülés. Mire piacra kerülnek az e-világ fénysebességgel elszáguld mellettük. Az Idegpálya könyvet 2010-2011-ben írta az írónõ, a film 2014-16-ben készült, majd került bemutatásra.
2010-ben még az emberek nagy része \"butafont\" használt. A facebook akkoriban negyed annyi felhasználóval rendelkezett, mint manapság. (két évvel elõtte pedig csak a 15 százalékával) Hazánkban 2008 novemberében indult el, 2010-re lett népszerûbb a magyar iwiw-el szemben. De itthon még mindig csak a lakosság harmadát nyerte meg.
Azért tértem ki erre, mert a film semmikép nem tükrözi a mai internetes világot. Inkább egy elképzelést mutat, milyennek látták 2012 elõtt a fiatalok világháló által generált életét a jövõben.
A rendezõpáros még az aranymálna díjra sem méltó. Két unatkozó fiatal, akik háta mögött apuci és anyuci biztosítja a hülyeségeikhez a pénzt. Filmes diploma után egybõl saját filmes céget alapítottak komoly gyakorlat nélkül. Tevékenységeik jól bizonyítják, nem ártott volna elõbb pár évig gyakornokként ismereteket szerezni. A \"mindenkit és mindent letojok, mindenkinél jobban tudunk mindent\" egojuk akkora, hogy szinte kifolyik a képernyõrõl.
Ebben a filmben nincs színészi teljesítmény! A kamerák elõtti szereplõk akkora produktumot hoznak, akár a valóságsók résztvevõi. Önjelölt ill. kijelölt celebkék. Négy résztvevõt kivéve senki nem szerepelt filmnek nevezhetõ alkotásban. De ez a négy is a gyakorlott statiszta és a sokad-rangú mellékszereplõk körébe tartozik. A fõszereplõ csajt alakító Emma Roberts pedig le sem tagadhatja, kizárólag apja (Eric Roberts) és nagynénje (Julia Roberts) miatt kap szerepeket nem a teljesítményei okán. Akárcsak a másik fõszereplõ Dave Franco, aki bátyja James Franco színész-producer által kitaposott úton jár. Ugye nem gondoljátok véletlennek, hogy ennek a filmnek producere, Anthony Katagas és James Franco barátsága nem befolyásolta a szereplõválogatást?

1/10
volcomgery 2017 febr. 08. - 08:00:25 1/10
15 éveseknek szuper inspiráló :) Irritáló volt végig az az erõltetett hülyeség amit próbáltak végigvinni. Nagyon gyenge..
10/10
kalalaa 2017 febr. 08. - 05:17:35 10/10
Az elõzõ hozzászólásomhoz:
"ennél sokkal betegebb dolgok mennek manapság az interneten". A nyugaton hódít pl egy új kihívás, amit most nem írok meg hogyan kell rákeresni, de a lényege hogy hány db filctoll fér be különbözõ testnyílásokba. A mai tinik büszkék az eredményeikre és bátran bizonyítják is képekkel barátaiknak, és a világnak.
Erre azt gondolná az ember hogy hülyeség, de több ezren vállalják a kihívást.
Honnan is indultunk? Ice bucket challenge, cinnamon challenge... Aztán voltak a keményebbek is, pl égõ ital fogyasztása, fenékbõl kilõtt rakéta, sõt sokan felgyújtják magukat a hecc kedvéért és még sorolhatnám...
Ennek fényében lesz még ilyen mint a filmben.
10/10
kalalaa 2017 febr. 08. - 04:59:19 10/10
Sokan leszólták ezt a filmet de egyáltalán nem érzem olyan rossznak. Teljesen új és egyedi ötlet a film is és a játék is. A színészek hitelesek voltak, sokkal jobban játszottak mint az átlag tini filmekben.
Sajnos ez a játék egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet, ennél sokkal betegebb dolgok mennek manapság az interneten, csak amirõl nem tudunk az nem fáj. Még a megvalósítása sem lehetetlen a mai eszközökel.
Spoiler:
A vége nem volt rossz. Még el is hittem hogy meghalt, pedig nem vagyok egy hiszékeny ember, de ha meghalt volna is lett volna értelme. Annak kicsit kevésbé hogy mennyire könnyen meghackelték. Igen azt kicsit összecsapták a happy end miatt, de még belefér.
Egy erõs 7 pontos filmnek mondanám, de a sok lehúzás miatt 10-est adok rá.
4/10
RTommy9 2017 febr. 07. - 18:46:09 4/10
Sokkal jobbat vártam volna ettõl.... Majd hogy nem egy kalap sz*r, de annál egy hajszállal jobb, max. egyszer nézõs, de csak ha semmi más nincs. 10/4
Összes hozzászólás