Idő

Bakancslistához adom
Shi gan / Time
dél-koreai-japán filmdráma, 97 perc, 2006

Értékelés:

53 szavazatból
Szerinted?

Seh-hee és Ji-woo két éve élnek együtt és Seh-hee úgy érzi, hogy kapcsolatuk kezdeti szenvedélye lassan elmúlik. A lány hol tudatosan, hol ösztönösen provokálja barátját, hogy kikényszerítse belőle azt a mondatot, hogy az nem szereti, és más nőkre gondol. Seh-hee őrjöngő féltékenysége és fojtogató ragaszkodása megriasztja Ji-woo-t. A feszültség egyre nő közöttük, végül a lány drámai döntést hoz: egy plasztikai sebésszel új arcot csináltat magának. Seh-hee egy szó nélkül hagyja el a fiút, aki szenved a lány hiányától. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedik a pincérlánnyal, See-hee-vel.

Az ázsiai filmgyártás egyik legelismertebb rendezője a koreai Kim Ki-duk (Bin Jip, Tavasz, nyár, ősz, tél). Filmjében a szerelem, az emberi kapcsolatok mélységét kutatja, a harcot az elmúlással. A történet kivetül a mai Dél-Koreára is, ahol az ijesztő adatok azt mutatják, hogy a húszas éveikben járó nők fele átesett már valamilyen plasztikai műtéten.
Bemutató dátuma: 2007. március 15. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Beyond silence 2010 júl. 18. - 15:01:20 7/10
Sajnos jóval erõtlenebb a rendezõ ezen filmje azokhoz képest amiket a napokban néztem (Tavasz, Nyár,...; Bin-jip). Összességében annyira nem magával ragadó, a legnagyobb baj pedig a közepe, amit úgy éreztem kicsit nehezen hoztak össze. Elég maszatos, azon túl hogy történetileg, dramaturgiailag indokolt a zavarosság, de inkább követhetetlenné és össze-visszává vált, hogy ki kicsoda.

A vége viszont jó lett, megmenti, úgy látszik Kim Ki-duk nagyon ért a befejezésekhez, a zene is csodálatos.

A kezdéssel egybe vetve pedig nagyon érdekes a szerkezete, egy afféle uroboros (saját farkába harapó kígyó).

A címmel viszont még nem vagyok megbékélve, legalábbis az én értelmezésemben nem az Idõ a cselekmény mozgatórugója, mondjuk ha a nõ ez öregedését akarná legyõzni akkor igen.

A történet engem az Egy makulátlan elme örök ragyogására emlékezetet, ez a szabdalás meg kicsit Taxidermia de ez már tényleg csak enyhe benyomás.

Gondolatilag izgalmas kérdéseket feszeget a film, személyiség szerepe, fontossága, lényegtelensége és ebben az érzelmek szerepe. - Így érdemes megnézni.
9/10
fzsuzsi23 2010 jún. 16. - 00:07:05 9/10
Hát ez a topiba szinte csak te írtál, attól függetlenül, hogy nem tetszett a film eléggé sokat foglalkozol vele. Mi az hogy nincs benne semmi használható, mert te nem érted attól még másnak mondhat valamit, és engem is elgondolkodtatott a film, mert tõled eltérõen én nem szoktam ilyen dolgokon gondolkodni. Viszont ez a film rávilágított arra, hogy ilyen is megtörténhet. És nem kell az egész filmet szó szerint venni, mert gondolom azt sem hiszi el senki hogy létezik supermen. Ez film nem egy igaz történet (inkább mûvészfilm) csak szerintem a rendez az akart bemutatni, hogy egy kapcsolat fajulhatna idáig is. Amúgy meg ott távol keleten másmilyenek az emberi kapcsolatok, és mi európaiak nem érthetjük meg.
9/10
fzsuzsi23 2010 jún. 15. - 23:49:28 9/10
Hát nekem nagyon tetszett, és végre nem egy gagyi amerikai tömeg gyártás ahol elõre tudod mi történik. Ez a film nem szájba rágós, így nem mindenki érti, de attól még nem sz...
Sliyu 2010 jún. 14. - 21:51:43
ízlések és pofonok. szerintem az ázsiaiak nagyon értenek ahhoz, hogy bemutassák mi van a felszín alatt.
kgyuri0 2010 ápr. 24. - 23:53:03
Te fenyegetsz engem.
Na, még ez is!
9/10
Crazy Horse 2010 ápr. 24. - 22:40:47 9/10
"a film a túlzás miatt nem hívja fel a figyelmet a plasztikai mûtétek elszaporodására"
Ja te megmondod. Azért ugye lehet saját véleményem? :)

Ez egy dél-koreai film, nem érdemes Magyarországra (nagy M-mel!) vetítve értelmezni, mert az ember úgy jár, mint te: nem érti meg.
9/10
Crazy Horse 2010 ápr. 19. - 18:50:34 9/10
"az elején a nõ szerintem eléggé logikátlanul cselekszik, amikor rögtön plasztikai sebészhez fordul"

Hát errõl az jut eszembe, hogy Kim Ki-duk sztem nem véletlenül választotta a plasztikai sebészetet a film fõ témájául. Dél-Koreában az utóbbi években rettenetesen elszaporodtak a mindenféle plasztikai beavatkozások, az orr, szem, mell mûtétek teljesen hétköznapivá váltak, ami azért elég aggasztó. Ha célja volt, hogy felhívja erre a figyelmet, akkor asszem sikerült (***SPOILER*** a sokkoló mûtéti részletekkel és az egész értelmetlenségének bemutatásával ***SPOLIER VÉGE***)

Óhatatlanul ott lapul a filmben a kérdés, hogy attól, hogy kés alá fekszünk, vajon jobbak leszünk-e valamennyivel is?

Itt egy elég ijesztõ cikk a témában arról, hogy merre halad a mi kis beteg civilizációnk:
http://www.elle.hu/article.php?id=2204
Wilde 2010 ápr. 19. - 17:38:08
Kim Ki-Duk érdekes filmet rendezett. Amit nagyon nehéz elmagyarázni úgy, hogy le ne lõjem a poént. Mindenesetre rendkívül izgalmas, ugyanakkor szomorú ez a film. Kim Ki -Duk egy nagyon eredeti történetet hozott össze a szerelem témakörébõl. Mind a képek, beállítások, mind a forgatókönyv, és a színészi játék elsõ osztályú. Szerencsére a színészek nem játsszák túl a szerepüket, mint sok más Ázsiai filmben. Én nemcsak a rendezõ rajongóinak, hanem azoknak is ajánlom, akik szeretik a nem hétköznapi filmeket. Ezt érdemes megnézni, méghozzá többször is!
feketevipera 2010 ápr. 19. - 14:50:23
Nem könnyû film, sem a témáját, sem a feldolgozásmódját tekintve. Az elején a nõ szerintem eléggé logikátlanul cselekszik, amikor rögtön plasztikai sebészhez fordul, ahelyett, hogy megbeszélné a problémáit, esetleg pszichológushoz menne, ha önértékelési problémái vannak. Bonyolult macska-egér játék indul el, de hiába a plasztikai mûtét, az ember egyénisége nem változhat meg alapvetõen. A nõ elsõsorban önmagának akart bizonyítani, de valójában az õ beteges féltékenysége és a rossz énképe lett a problémák okozója, ez pedig megmaradt nála a továbbiakban is. A film egyfajta felhívás is arra a veszélyre, hogy ha képtelenek vagyunk szembenézni saját problémáinkkal, és csak felszínes lépéseket teszünk, az tragédiához is vezethet.
8/10
zee944 2010 márc. 21. - 17:05:13 8/10
SPOILER

Nem kell szó szerint venni a jelenetet. Csak szimbolikus. Az örök körforgásra hívja fel a figyelmet. Amit látsz, újra és újra megtörténik, (persze nem ugyanazzal a lánnyal).
Mr.T. 2010 márc. 21. - 12:36:32
Én azt nem értem, hogy

***SPIOLER***
Az elsõ jelenetben a csajnál van egy kép, ami ugye öszetörik, mikor jön ki a sebésztõl.
Utána viszont a kávézóban ugyanezt a képet teszi le bekeretezve az asztalra, mielõtt az egész átoperálós mizéria elkezdõdik, holott a képen saját maga van, már egyszer átoperálva, és a kép akkor készül, mikor a srác már eltûnik..

***SPOILER VÉGE***

Ha valaki ezt érti, légyszi magyarázza el.
Egyébként még ezt nem értve is nagyon jó, elgondolkodtató film volt.
zimp 2010 márc. 14. - 17:37:18 Előzmény Sliyu
spoiler

ezt a kérdést nyitva hagyja a a rendezõ, mivel amikor a végén üldözi õt a nõ, akkor nem mutatják az arcát. de valószínûleg õ volt az, csak a megújulás kifejezése képpen használ új nevet a férfi, pont mint ahogy a nõ is tette. gondolom minden ilyen rendezéssel szimbolikus jelentéseket rejt el Kim-Ki Duk.
Sliyu 2010 márc. 13. - 22:42:00
SPOILER
csak egyszer mûtötték mind kettejükt. a végén akit üldöz az a fõszereplõ pasi volt és õ hal meg.

SPOILER VÉGE

egy kérdésem nekem is lenne. akivel a végén lefekszik, aki ugye a sok képet csinálta róla, most akkor az nem a barátja volt átmûtve??? a vége picit keszekusza volt már :S:S
filmbolond 2010 márc. 13. - 20:02:34
Nekem is tetszett a film, de bevallom, nem tudtam megbírkózni a tartalmával, pedig kétszer is megnéztem és nagyjából átfutottam az itteni hozzászólásokat is.
Már csak a rejtvény megfejtése iránti kiváncsiságból is kérem, hogy aki érti, vagy legalábbis úgy gondolja, hogy van logikus megfejtése arról, mi is történt valójában, írja már meg, legyen szíves a maga verzióját.
(Pl. Kiket és mért üldözött a lány? Ki volt a fiú, akit elütött az autó? Hányszor mûtötték a lányt ,hány lány és hány fiú szerepelt (fõszereplõként) a filmben....stb?

"""""""""""""""""""""""
Igen, biztos benne van, hogy nem tudjuk megkülönböztetni az ázsiai arcokat, fõleg én nem, bocs!
kgyuri0 2010 márc. 13. - 03:09:10
Inkább azt sajnáld, hogy megszólaltál.
Sliyu 2010 márc. 12. - 23:38:01
huhhh.... na ez nagyon durva film volt.
Chowchilla Charlie 2010 márc. 12. - 22:31:44
Ez a film egy túlsúlyos pszichodráma.
Nehéz többször megnézni, fõleg a sok vasmacska miatt.
10/10
Maminti. 2010 márc. 12. - 18:22:11 10/10 Előzmény *mya szösz*
Bocsánat, elvben igazad van, de két dologban tévedsz: csak a férfiak játszottak nõket, mert nõk nem lehettek színészek, ergo nem is játszhattak férfikat.
Nem a japán nõk nyomorították el a lábukat, hanem a kínaiak.

Egyébként azt gondolom, ezt a filmet (is) igazán az tudja élvezni és érteni, aki legalább egy kicsit át tudja érezni az ázsiai emberek lelkületét. Aki "nyugati" szemmel nézi, soha nem fogja megérteni.
10/10
mrt 2009 nov. 29. - 04:37:31 10/10
Nem véletlen az a címe, ami... 10/10.
10/10
murati 2009 nov. 16. - 02:06:23 10/10
Szerintem messzire mutat, és elgondolkodtat. Egy másik szemszögbõl mutatja a kultúrát, de ettõl függetlenül ez is része annak. Egy ilyen filmmel tudni kell azonosulni, persze könnyeb ha valamilyen szinten ismered magát a kultúrát, volt részed benne. Érdekes, jó filmnek tartom.
Összes hozzászólás