Hátralévő életem első napja

Bakancslistához adom
Il primo giorno della mia vita
16 éven aluliak számára nem ajánlott olasz dráma, 121 perc, 2023

Értékelés:

39 szavazatból
Szerinted?

Négy idegen – egy gyerek, két nő és egy férfi – találkozik egy titokzatos emberrel. Valamennyi magányos lelket az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta, a titokzatos férfi pedig egy hetet adott nekik, hogy megnézhessék, milyen lenne a világ nélkülük. Kiknek hiányoznának, kiknek változtatnák meg az életét? És mindeközben megválaszolhatják maguknak a kérdést, hogy képessé válnak-e ismét szeretni önmagukat és az életet?

Paolo Genovese az elmúlt évek legsikeresebb olasz vígjátékának, a Teljesen idegeneknek a rendezője. Genovese (Szuperhősök, A hely) ezúttal saját regényét adaptálta filmre. A történet ihletője minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi mozija, Frank Capra Az élet csodaszép című családi darabja. Genovese a sztorit kortárs közegbe helyezte, a főszerepet pedig Toni Servillo játssza. Servillo napjaink legismertebb és legfoglalkoztatottabb olasz színésze, aki A nagy szépséggel vált világhírűvé. Mellette mások mellett Margherita Buy (Tudatlan tündérek, Anyám mozija) és Valerio Mastandrea (Teljesen idegenek, Kilenc, A hely, Pasolini) szerepelnek ebben az életigenlő alkotásban.
Bemutató dátuma: 2023. december 21. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
pihes márc. 24. 14:51:45 5/10
Túl sokat vártam a megítélések alapján, na és ÖT/TÍZ
9/10
Hatpöttyös márc. 19. 19:46:26 9/10
Nagyon jó film. Nem könnyű, de nagyon átgondolt.
10/10
Bütyök78 jan. 22. 09:55:42 10/10
Elgondolkodtató, szép, komor, mégis pozitív történet az élet nevű csodáról. Megváltoztatja a nézőpontodat...
7/10
fickieboy jan. 18. 13:26:05 7/10
...megvan az érzés, amikor vége a filmnek, elindul a stáblista, - ami alatt nem mennek a mostanában divatos képsorok - csak zene és szöveg, de a nézőtéren nem mozdul senki, nincs egy pisszenés sem? eltelik egy perc, talán kettő is, de semmi, nada, a nézők ülnek néma csendben, nem készülődnek, nem pakolásznak, csak ülnek (döbbenten)....
az, hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki döntse el maga, én mindenesetre az előbbi felé hajlok. A jó film sokszor szórakoztat, kikapcsol, megnevetett, - ez a film inkább megdöbbent, elgondolkoztat. Ilyet utoljára az Életrevalók vagy a Whiplash után éreztem, no nem mintha bármilyen - egyéb - párhuzamot is tudnék húzni a filmek között. Nekem tetszett a film, de azt is megtudom érteni, hogy másnak meg nem. Nem az itt gyakran elhangzó és szerintem kurvára arrogáns, "mert te nem értetted" mondatja ezt velem, hanem egyrészt a téma megosztó jellege, másrészt pedig az, hogy a film távolról sem hibátlan. Egy kicsit ráuntam arra, hogy mások által egekig magasztalt filmeket nézzek meg, hogy aztán értetlenül távozzak a moziból, ezért én sem szeretnék másokat megtéveszteni azzal, hogy ajánlom ezt a filmet. Arra gondoltam, hogy ha leírom, nekem mi tetszett benne, és magadra ismersz, akkor merem ajánlani neked is, ha nem, ne nézd meg, csalódás lesz. Számomra az a jó film, - persze ez nem kizárólagosan érvényes, mert szeretem az agyament vígjátékokat is, - tehát átfogalmazom, az a jó dráma, ami után nem akarok hazamenni, hanem szeretnék beülni valahová, hogy kibeszéljük magunkból.
Innentől erős spoileres!

Amint említettem, nekem tetszett a film, de valami kib...szott nyomasztó. Ez az oka annak, hogy "csak" 7 pontot adtam rá. Míg a korábban említett Életrevalók például jól megtalálta a dráma és a humor között az egyensúlyt, itt egyoldalú drámát kapunk feloldozás nélkül. A színészi játék nem túl emlékezetes, - persze lehet, hogy ez volt a cél, - senkit nem igazán tudnék kiemel, hozták amit kell. A végkifejlet pedig túlságosan szájbarágós, hozzáteszem a 4 ember történetének lezárása dramaturgiailag bravúros. A legnagyobb bajom mégis a legérthetetlenebbnek tűnő lezárással van, ami azért érthetetlen mert nincs kelően megalapozva. Nincs, és nem is lehet, mivel négy sorsot kibontani nem lehet ennyi idő alatt megfelelően, pláne úgy, hogy a depresszióról csak szőrmentén kapunk némi infót. Gyakorlatból tudom - sajnos, - hogy ez az a téma, amit az, aki nem szenved ettől sosem fog megérteni, mint ha megpróbálnám egy született vaknak elmagyarázni, hogy mi is az a piros szín. A depresszió érthetetlen, a tudósok is csak a felszínt kapirgálják az okairól. Így viszont magyarázat nélkül, anélkül, hogy megpróbálná megértetni a nézővel, hogy milyen ok nélkül letörtnek lenni, cselekvőképtelennek lenni - anélkül, hogy közben ezért végig utáld magad, - szomorúnak lenni miközben körülötted minden rendben van, mindezek magyarázata nélkül az "egészségesebb lélek" teljesen értetlenül nézi végig, ahogy a sikerember öngyilkos lesz. Ehhez még hozzájönnek azok a következetlenségek, mint például, hogy a tornászlány, aki az életét tolószékben tölti, hogyan képes rendkívüli sportteljesítményre, amikor ennél sokkal kevesebb is elég arra, hogy az izmok teljesen elsorvadjanak. Mindezektől függetlenül én nem bántam meg, hogy megnéztem, mitöbb a jegy árát is megérte, de csalódott vagyok, mert ez a film lehetett volna tökéletei is, megvolt benne a potenciál.


10/10
Laiannon jan. 13. 20:02:26 10/10
Atyavilág, ez valami csoda 🧡
10/10
inow jan. 11. 00:27:44 10/10
Csodás film! Érdemes még bármit megnézni ezután? 🤔 Magasra tette a lécet...
10/10
(S)Portoló jan. 04. 11:37:14 10/10
Évek óta az egyik legjobb film. Mindenkinek látnia kellene.