James Bond: Szigorúan bizalmas

Bakancslistához adom
For Your Eyes Only
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol akciófilm, 121 perc, 1981

Értékelés:

76 szavazatból
Szerinted?

A britek egyik hajója elsüllyed a görög szigetek mellett. A hajóval együtt a tengersírba merül egy szupertitkos, high-tech eszköz, az ATAC is, amelyet szívesen megkaparintanának az oroszok is, ami nem csoda, hiszen ez a konzol rejti azt a titkos kódot, amely a brit tengeralattjárók rakétáit irányítja. Nem is tétlenkednek sokáig a KGB emberei: mire Bond a helyszínre érkezik, már társai is akadnak, akik szintén az ATAC megszerzésén munkálkodnak.
A 007-esnek ezúttal a szokottnál is elszántabb hölgykísérője akad: egy lány, aki bosszút akar állni szülei gyilkosain. Közös kalandos útjuk az Égei-tenger mélyétől a görög hegyvidékek csúcsáig vezet és a rengeteg életveszélyes akció közepette szinte alig akad idejük egymásra. Szinte...
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Mf7hd 2023 febr. 27. - 00:00:16 9/10
A 70-es évek második felében a Star Wars indította sci-fi őrület a Bond franchise-t is elérte, ennek a terméke volt a maga idejében nagy anyagi sikert hozó, de mára már kissé megmosolyogtató Holdkelte, ezt követően aztán a széria visszafordult a hagyományosabb irányba és ezt igen jól is tette. A Szigorúan bizalmas pedig egy minden ízében klasszikus James Bond film lett sok akcióval, gyönyörű helyszínekkel, tisztes főgonosszal és egy viszonylag épkézláb forgatókönyvvel, nagyon belekötni még 42 év multán sem lehet. A kivitelezéssel abszolút nem volt gond, a víz alatti jelentek még ma is elismerésre méltóak, a film eleji Citroen Kacsás autós üldözés pedig a széria legjobbjai közé tartozik, de a Cortina d’Ampezzo-i hegyi akciójelenet sem volt éppen amatőr mutatvány. Gonosz fronton Julian Glover kisujjából kirázza a köpönyegforgató Kristatos-t, Bond lány fronton pedig Carol Bouquet is jól teljesít, a Moore féle Bondok talán legjobbja volt (a francia színésznő itthon kevéssé ismert, de hazájában már akkor is nagy sztárnak számított és számít ma is). A filmzenét a John Barry-t ideiglenesen helyettesítő Bill Conti nem túl szerencsés módon a 80-as évek hangzásához igazította, ami mára már kicsit avíttnak hat, ellenben a remek betétdal kiállta az idők próbáját. Roger Moore ekkor már nem volt éppen fiatal, de ebben a filmben ez még nem volt különösebb gond (később már az lett, de a Polipkát a remek humora, a Halálvágtát pedig Christopher Walken ettől függetlenül is elvitte a hátán), Moore-t amúgy is igen nehéz nem szeretni és ez itt sem sikerül. Összességében ez volt az Élni és halni hagyni mellett Roger Moore egyik legjobb Bond filmje, az igazi klasszikusok közül való, ma is bátran ajánlható mindenkinek.
8/10
Zachariah 2022 nov. 18. - 01:28:39 8/10
Az elején Blofeld meg a végén Thatcher nem kellett volna, a többi tetszett. Az utóbbi a 25 millió fontos váltságdíjban megfelelő karakter volt, itt meg idiótán vigyorog. Újdonság, hogy most az egyik csaj nyomul Bondra, nem fordítva. Kevesebb kütyü, több akció meg egy csavar. Érdekes, hogy nem olyan híres, mint más Bond-filmek, pedig jól sikerült.
Torolt Felhasználo 2015 nov. 20. - 20:42:32
Már az elején elpazarolni egy olyan kaliberû fõgonoszt mint Blowfeld felvetia kérdést, mit fog tudni késõbb lerakni a film az asztalra.

Nos, a válaszra utal a rögtön következõ jelenet:
- egy hajó bevontat hálójával egy tengeri aknát. Erre azt az elmés megjegyzést teszik, miszerint "kapitány, ismeretlen tárgy közeledik." Közben mindenki nagyon jól látja hogy ezegy tengeri akna, pánikolnak is rendesen miatta. De valamiért a fedélzeten lévõ halászhajókapitány nem tud a tengerészflottáról és annak kapitányáról a raktérben, ahová nyilván tenné amúgy a napi fogást.
Ez olyan szinten zavaros hogy mínusz 100 pont.
Ez az attitüd végig jellemzi a filmet, ami nem rossz, csak BUTA.

Szögezzünk le valamit pedig:
A híres-neves "Bond-lányok" 70%-a nem bond-lány, csak valaki beesett az utcáról és ráosztottáka szerepet. Legjobb esetben is azt lehet rájukfogni hogy "csinos"-ak, de azt már nem hogy feltétlen döngetnél velük.
A mostani jelölt pedig lehet rosszszínész (de még milyen rossz!), ám bond-lánynak alkalmatos!
goodboy 2014 dec. 08. - 16:40:15
Különös, vicces, paródisztikus, írta róla egy akkori kritika. Egyetértek, Moore egyik legjobb Bond kalandja.
profanumvulgus 2014 dec. 07. - 21:09:45
Na igen, ezek az akkori akciófilmek kissé primitívnek és porosnak hatnak a mai trükkös-látványtechnikás mozik mellett.
jani-wan 2014 dec. 07. - 15:28:53
***SPOILER***
Nem azért hozza fel, de csak ennyit tud kihozni belõle.

Na képzeld mi lenne ha egyszer sikerülne :)
Erre a kéményes jelenetre mindig emlékeztem, ez azért ott van a legjobb nyitányok között.
***SPOILER vége***
Kozutas 2014 dec. 07. - 14:24:26
Tetszett a film. Valahogy furcsa volt a sok akció, de bejött.
Lyanos 2014 dec. 07. - 09:57:28
*** SPOILER ***
JB a tenger alá merül, hogy a hiperszuper ATAC eszközt felhozza a hajóból. Mindezt csak azért, hogy utána egy szikla tetejérõl lehajítva megsemmisíthesse azt. Fura.
Az már szokásosnak mondható, hogy a bevezetõ részben, még a fõcím elõtt Bondot meg akarják ölni, de - természetesen - nem sikerül.
*** SPOILER ***
9/10
cellasto 2014 dec. 06. - 22:03:36 9/10
azt szeretem ezekben a filmekben,hogy mindig van egy-két olyan jelenet,ami odaszögezi az ember szemét a képernyõre :)
most példul az a bob pályán sielés motorozás..meg gondolom lesz még ilyesmi bõven :)
rocksámán 2014 dec. 06. - 21:48:40
szegény 007-es,ekkor már 54 éves volt,idõnként szar volt a megvilágítás egy egy jelenetnél,nem elõnyösnek mutatva az arcát,nagyon látszik már rajta az idõ vas foga. ettõl még a tetszett a filmben persze :-))
adamnagysweetmovie 2014 dec. 05. - 21:02:08 Előzmény fredi60
pedig jó ***moderálva***
The Man Who Laughs 2010 júl. 29. - 18:00:53
Nem hittem, volna, hogy Roger Mooreos Bond filmre ilyet mondok, de ez tényleg egész jó lett. Habár nem a legemlékezetesebb rész, de a Moore korszak legjobb epizódja (nálam veri az etalonnak tartott A kém aki szeretett engemet is, mert az csak a Csak kétszer élsz újrafelhasználása, technikailag is jóval gyengébb mint ez ). A legnagyobb erénye, hogy vissza van véve a Moore filmekre jellemzõ viccek (egyedül az elején található ilyen - Blofeld becstelen halála ami technikailag jól kivitelezett, de nem ilyen nevetséges véget érdemelt volna a kultusz karakter) és a Moonrakerre jellemzõ sci-fit is hanyagolták szerencsére (kütyü is alig van, de ez fel se tûnik). John Glen elsõ és legjobb Bond rendezésében inkább visszanyúl a klasszikus hihetõbb kémfilmek (pl.: Oroszországból szeretettel) és könyvek hangulatához.

A film elsõ órája remek. Itt kapott helyett a sorozat legjobb síelõs akciója (külön öröm, hogy mind itt, mind a késõbbi hegymászós résznél alig használtak vetített hátteret így sokkal élvezetesebb és jobban is kiállta az idõ vasfogát mint a korábbiak) is. A második félidõre kicsit vissza esik a tempó, de izgalmakból akkor sem lesz hiány.

A színészek jók. Moore legjobb formáját hozza, a Bond lány szép, de mint színésznõ nem az igazi szerencsére a film elõre haladtával mint, ha javult volna. Topol és Julian Glover karizmatikusak a csempészek szerepében.

Remek forgatási helyszíneket sikerült találni: Alpok, Görögország (víz alatt, vízen, földön, hegyen).


7,5/10 - (1 pontot levontam a Blofeldes dolog miatt)
krisz-1990 2009 dec. 06. - 18:25:37
Ez igaz, de csak ezt találtam. A legtöbb helyen, fõleg Ázsiában egy teljesen más plakáttal reklámozták.
10/10
fredi60 2009 dec. 06. - 17:35:22 10/10
Egy arab plakáton manapság már ez a sort is elképzelhetetlennek tûnik.
krisz-1990 2009 dec. 06. - 14:36:52 Előzmény Iceman87
Nem tudom pontosan mire gondolsz, lehet hogy a plakátra?
Ha jól értelmeztem a kérdésed akkor van értelme a válaszomnak:)
A 80-as évek elején még nem volt ekkora szexuális szabadság, egy kissé prûdebbek voltak az emberek is(legalábbis egyes országokban)és volt ahol sortot rajzoltak a hölgynek, vagy csak simán levágták a kép tetejét, vagy egy teljesen másmilyen posztert csináltak.
krisz-1990 2009 dec. 06. - 13:39:30
Gondolom ahol látszott az arca, ott neki kellett lógni a kötélen. Akkor még nem volt CGI, és Blue Boxal sem tudták megoldani. De biztos hogy nagyon ügyeltek a biztonságára.
Iceman87 2009 dec. 06. - 10:53:04
Ezt nem is tudtam. De miért? Akkor miért van bent minden packba?
10/10
fredi60 2009 dec. 06. - 09:22:11 10/10
Roger Moore has said that he took a small amount of Valium and drank a glass of beer before some of the scary climbing sequences.
(imdb)
krisz-1990 2009 dec. 06. - 01:17:47
Az biztos hogy az autós jeleneteket Remy Julienne és kaszkadõr csapata csinálta, gondolom akkor a síelõs részeket is. Vagy valaki profi síelõ(kaszkadõr), de biztos nem Roger Moore. Csak a blue boxos részeket :)
Ennek a filmnek a zenéje is(Sheena Easton elõadásában)nagyon jó, és az a plakát(elsõ kép a sorban). Nem csodálom hogy több országban cenzúrázták annak idején.
NANU..! NANU..! 2009 dec. 06. - 01:17:08
Jól látom, egy Mi-2-es... :)
Összes hozzászólás