Jane Eyre

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai romantikus dráma, 116 perc, 2011

Értékelés:

196 szavazatból
Szerinted?

Jane Eyre-t, a nincstelen árva kislányt nénikéje leányiskolába adja büntetésből. Bűne annyi, hogy okos, tehetséges, és nem hajlandó alávetni magát a felnőtt világ hazug, képmutató törvényeinek. A szigorú leányiskolában kíméletlen megaláztatásokat kell kiállnia. Évek múltán az ifjú Jane Thornfieldbe szegődik nevelőnőnek, hogy a kastély mindig távol levő urának törvénytelen leányát, Adele-t tanítsa. Thornfield ódon falai baljós titkokat rejtenek. Egy titokzatos szolgáló néha fel, majd eltűnik, időnként pedig hátborzongató nevetés hallatszik a homályos folyosókon.
Bemutató dátuma: 2011. október 13. Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Stáblista:

Szereplők

St John Rivers
Diana Rivers
Mary Rivers
a fiatal Jane
John Reed
Mrs. Reed
Mrs. Fairfax

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2012
    Legjobb jelmeztervezés jelölés
  • BAFTA-díj

    2012
    Legjobb jelmeztervezés jelölés: Michael O'Connor

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
tóthlászló 2023 jún. 05. - 09:40:49 10/10
Hát az angolok kitűnő filmeket készítenek. A Jane Eyri is nagyszerű mozi. Rendkívüli hosszúsága dacára végig lekötött, a karakterek ragyogóak, maga történet pedig az emancipált modern nő csíráját ragyogóan ábrázolja. Mia Wasikowska alakítása pazar.
8/10
ControlAlt 2023 ápr. 01. - 20:55:25 8/10
Nekem ez a kedvenc feldolgozásom. Pedig eléggé földhöz ragadt vagyok abból a szempontból, hogy egy film minél pontosabban adja vissza a könyvet. Ami különösen tetszett az, hogy életszagú volt. Nem az jutott eszembe,hogy egy romantikus filmet látok, ahol a szereplőknek, ha törik ha szakad össze kell jönni, mert ezt követeli a történetvezetés. Hanem, hogy ez az egész még akár meg is történhetett volna a valóságban. Ebben kétségtelen M.F. és M. W alakításának volt a legnagyobb szerepe, számomra nagyon meggyőzők voltak.
4/10
Tinv 2021 szept. 12. - 08:48:17 4/10 Előzmény Elena*
Sajnos jobb Rochester már tényleg nem lesz, mert Alan Rickman nem játszotta el, pedig ő lett volna az ideális.
3/10
Gaddemon 2021 márc. 26. - 21:22:15 3/10
Unalmas, vontatott.
3/10
pihes 2020 jan. 19. - 14:57:44 3/10
Végig nyomasztó a hangulata a filmnek.
Nem volt igazán egy pillanat se, ami magával ragadott volna!

3/10
gladiolus 2019 szept. 06. - 20:21:06
A szinkron is erősen emeli Rochester karakterének fényét. Nagyon kellemes hang, tele van érzelemmel.
gladiolus 2019 szept. 05. - 08:50:46 Előzmény 21Vick
Ez a film más koncepcióval készült, mint az összes többi, a közepét teszi előre, aztán szép lassan kibontja, hogyan is jutottunk idáig, és ez nagy erőssége ennek a filmnek. A mai ember lelkéhez is talán a legközelebb ez áll, bár van egy másik, egy minisorozat is, Toby Stevenssel a főszerepben, az is már egy erősen modernizált változat, vannak benne kifejezetten modern és jó részek ,amik nagyon szerethetőek. Lehet, hogy az is tetszene neked, mert ott sem öreg a férfi, és a feldolgozás is mai és életszerű.

Abban igazat adok, hogy ennek a filmnek Fassbender a mozgatórugója, nélküle nem lenne semmi olyan, amilyennek lennie kell. Viszont ő egy sokkal jobb kinézetű férfi, mint amilyen Rochester a könyv szerint volt. De olyan jól játssza, olyan átalakuláson megy keresztül privát önmagához képest, és annyira mélyen átérzi a lényeget, hogy valóban meg kellett kapnia a szerepet. Kellett már, hogy legyen egy vonzó Rochester is.
Viszont a regénynek pont az a lényege, hogy ott feszül benne a realitás. Egy szép és fiatal férfinál nem lett volna esélye egy Jane Eyre típusú lánynak. Mert ő meg csúnyácska volt és szegény. Kellett valami hátrány a pasinak is, tehát a 20 év korkülönbség a minimum. Egyébként nem minden verzióban olyan öreg a pasi, Timothy Dalton, William Hurt, Toby Stevens-ők nem igazán keltették öreg ember benyomását. Ciarán Hinds már igen, az igaz, meg néhány korábbi filmben is voltak nagyon rottyant Rochesterek. :D
De ennél a filmnél maradva kifejezetten tetszett az a jelenet, ami az esküvő után történt, amikor győzködte Janet-t, az ajtaja előtt feküdt, felemelte, tetszett ahogyan sírt, és a lába elé borult, ezek gyönyörű részletek voltak, olyanok, amilyenek az előző feldolgozásokban nem voltak láthatóak. Szép volt az is, amikor bekopogott az ajtón a hóviharban, az is, ahogyan az agresszív asszonyt leszerelte. De a vége, az talán mindent vitt. A végén annyira megtört, hogy az arcát alig lehetett felismerni, pedig nem maszkírozták csúnyára. Jó volt, hogy alig hangzottak el szavak, a katarzis inkább belül és az arcokon ment végbe. És az utolsó képekben szinte tapintható volt, ahogyan kiszakad a lelkéből az a sok, mély fájdalom, látszott az a szelíd remegés, és ehhez nem kellett a beszéd. Sokkal többet adott az a néma csend, ahogyan ezt megélték. Fassbender nagyon jó színész, ez kétségtelen.
Szóval ha mindent összevetünk, nekem is azt hiszem, ez az adaptáció a kedvencem, bár Wasikowskát nem annyira kedveltem, no de nem lehet minden tökéletes.
gladiolus 2019 szept. 05. - 08:27:58 Előzmény Hester
Nagyon szívesen, én is köszönöm az elolvasást!
8/10
Hester 2019 szept. 04. - 23:51:47 8/10 Előzmény gladiolus
Nagyon jo iras, elmeny volt olvasni, koszonjuk!
10/10
21Vick 2019 aug. 05. - 01:18:59 10/10
Sose tetszett a tortenet, az elozo filmek sem, emlekszem idegesitett, hogy mennyivel idosebb a ferfi, oregember a lany mellett. Fassbendernel persze nem volt ilyen problema... Most lattam eloszor ezt a filmet, csakis Fassbender miatt neztem meg, es tapadtam a kepernyore az elejetol a vegeig. Evek ota ez az elso film, amit sajnalok, hogy nem lattam moziban.
Nagyon sok szempontbol megerintett a tortenet. Kapcsolatok, szepseg, kulso, megjelenes, onbecsules, szerelem, boldogsag, remeny, lehetosegek, mit jelent nonek lenni es milyen korlatozasai vannak...
A film mar csak a latvany miatt meger egy miset, nem is emlekszem, mikor voltam ennyire lenyugozve egy kastelytol, termeszeti latvanytol, belso tertol... Tatottam a szamat.
Jane Eyre szereploje is nagyon tetszett. Jol hozta az erzelmeket, akar szavak nelkul is. Eredeti nyelven neztem, es itt a hangsulyok is nagyon jok voltak, minden szereplo jol hozta.
Es persze Fassbender... Minden filmben imadom, de sajnos nagyon keves filmje tetsztik. Talan ez a legjobban. Az teny, hogy o a nagyon intenziv erzesek megformalasara alkalmas, de szerintem jol hozta a morcos megkeseredett embert is az elejen. Picit talan tultolta. De amikortol atvalt cinizmusba, es gyakorlatilag provokalja a csajt, jatszadozik vele, onnantol szuper. Ismet meglagyitotta a szivemet, amikor tesztelgette, hogy kaphat-e szeretetet ettol a notol, amit kisse sete-sutan, kisse haragosan csinalt, mivel nem akart csalodni. De megis nagyon bator tudott lenni, kockaztatni, es kozeledni. A szeretetehsege atutte a megkeseredettsege falait.
Biztos, hogy sokszor meg fogom meg nezni, nagyon tetszett.
Midnight67 2019 júl. 06. - 22:44:53
Gyerekkoromban olvastam a könyvet és imádtam, de olyan régen volt, hogy nem sokra emlékszem belőle. Jó lenne megnézni, de a vetítési időpontok...: 07:40, 01:30.
Nem értem, hogy egyes csatornák milyen célközönségre gondolnak, mert reggel 7-8 között max. gyerekkoromban néztem tévét (meséket), éjjel 1 után meg akkor sem kukkolom már, ha épp nem kell korán kelnem. Köszönjük RTL!
gladiolus 2019 jan. 01. - 13:38:34
Most nem erről a megfilmesítésről szeretnék írni, hanem a műről, és az íróról.

A háttérről, amiből mindez megformálódott, mert megérdemel ennyit ez a történet, amelyen az én, de még Anyám, s talán Nagyanyám nemzedéke is felnőtt, és az idő azóta is múlik, de a regény népszerűsége még mindig töretlen, bizonyítja ezt a megszámlálhatatlan filmes adaptáció is.

Talán azért van ez így, mert egy írónak arról előnyös leginkább írnia, amit ismer. Amit jól ismer. És a Jane Eyre Charlotte Bronte életének számos önéletrajzi elemét hordozza. Az egyik részét megformálta abból, amit ismert, a másik felét megformálta abból, amit szeretett volna ismerni.

Az apa lelkész volt, anyja korán, az Írónő öt éves korában elhunyt, miután világra hozta 6 gyermekét, Maria, Elizabeth, Charlotte, Branwell, Anne és Emily Bronte-t.
A gyerekek apjukkal és nagynénjükkel éltek tovább a lelkészségen, és már gyerekkoruktól fogva mindannyian álomvilágban élve történeteket, meséket írtak. A testvérek közül Charlotte-on kívül még két lánynak született híres regéne, Emilynek az Üvöltő szelek, és Anne-nek az Agnes Grey.

De mind közül a legkiemelkedőbb mégis a Jane Eyre lett, amit két korábbi visszautasított regény előzött meg. Ezt azonban azonnal elfogadta a kiadó, (nem is tudom miért... :-), és még az írónő életében nagy siker lett. Talán, mert mély és vitatható dolgokat feszeget az egyházról, a házasság szentségéről, hozzányúl egy olyan nehéz témához, mint a mentális megbetegedés, és jócskán belenyúl a női szerepekbe is.

A loowodi "élmények"hátterében önéletrajzi vonatkozások húzódnak meg, ugyanis a négy lány már gyerekkorban bekerült a Clergy Daughters Iskolába Lancashire-be, és ez az iskola nagy szegénységben és egészségtelen körülmények között oktatta és nevelte a rábízott leányokat.
Tehát a közeg, amelyből a Lowoodi árvaházat megmintázta, jól ismert volt.
Két lánytestvére meg is halt itt, még gyerekkorukban, tuberkolózisban-tehát Helen Burns történetével nővéreinek akart emléket állítani.

Miután tanítói végzettséget szerzett, Charlotte sokfelé megfordult a világban, és családoknál, magántanárként oktatott. Brüsszelben is tett egy rövid utazást, ahol beleszeretett nős tanárába, így ez a kapcsolat nem realizálódhatott, viszont ahhoz megfelelő alap volt, hogy hazatérvén megírja a Villette c. regényét.

1848-49-ben Charlotte valamennyi testvérét elveszítette, az ok minden esetben tuberkolózis volt.
A Jane Eyre sikere után, a kiadó javaslatára sokszor járt Londonban, ahol egy magasabb rangú társadalmi körrel barátkozott, azonban tartósan nem maradhatott, mert öregedő apját nem akarta magára hagyni.

Halála előtt egy évvel házasságot kötött apja segédlelkészével, azonban a terhessége alatt tuberkolózisban, vagy tífuszban(az ok bizonytalan) elhunyt, mindössze 38 évesen.

Mindebből azt szűrtem le, hogy ebben a regényben megírta egyrészt az igazságot, ami megtörtént, és amelynek tapasztalatai nélkülözhetetlenek voltak ahhoz, hogy ez a hallhatatlan remekmű megszülethessen.
Másrészt megírta a regényben az álmot, ami sajnos nem valósulhatott meg soha, mert Rochester nem jött el az ő kastélyával, és az életre szóló szerelmével, ez már talán sok lett volna a jóból, és az élet olykor kegyetlen.
De az álom mégis szép, és megfogalmazza azt, amit Charlotte szeretett volna, a nehéz gyerekkorból való feloldozást, ha a körülményei megengedték volna számára. Megfogalmazza azt is, amire a legtöbb kamaszlány, sőt fiatal nő, sőt érett asszony is vágyik.

Talán ez az oka annak, hogy néztük, nézzük, olvastuk, és olvassuk ma is ezt a regényt, és ezt a filmet-soha el nem múló lelkesedéssel, mert az életünk része.
10/10
zimike 2017 dec. 20. - 13:41:34 10/10
Ma Jane Eyre-t a világirodalom egyik legfontosabb regényeként tartják számon.
felkai.ferencne 2017 júl. 11. - 08:43:18 Előzmény ukotaf
Én is pont erre gondoltam... Hogy lehet egy ekkora nevet lehagyni a stáblistáról ??
9/10
sadrok 2017 márc. 27. - 13:40:53 9/10
Tegnap adta az RTL, és jó volt újból látni a filmet. Nagyon régen olvastam, könyvben is tetszett, de akkoriban még nem volt "divat" a jó könyvek megfilmesítése :-) Szerencsés változatnak tartom, nagyon jók a jellemábrázolások, magával ragadó a történet. Nálam 9 és fél pont :-)
ukotaf 2016 nov. 20. - 11:00:09
Az egyik legjobb változat. Wasikowska rendkívûl hiteles, én a \'996- os Zeffirelli- félét tartottam eddig a legjobbnak Charlotte Gainbourg- gal (akit nagyon szeretek), de ez a film felér hozzá. A stáblistában hiányolom Judi Dench- et, aki a házvezetõnõt játszotta és egy ünnepségen (valami díjat vett át) megkérdezte a nézõket és a kollégákat:\"Mindent köszönök, de látták már Wasikowskával a Jane Eyre- t\"?
kniff 2016 okt. 23. - 23:47:30
Szertem ezt a történetet 30 évvel ezelõtt könyben találkoztam vele elõször, azóta sokszor láttam már, többféle feldolgozását megfilmesítve. Véleményem szerint a film is hibátlan, ami viszont bosszantó, hogy feliratozva adják le.......ez nálam no comment.....
8/10
Edmond Dantes 2016 márc. 28. - 14:39:13 8/10
Brontë kisasszony köszöni, jól van, ma is népszerû. Fõ mûvére + újra- és újra-megfilmesítésére láthatólag van igény. Ez a 2011-es ilyen és nem amolyan vagy emilyen. A magasnak mondható port- és IMDb-pontok feltûnõen ellentmondanak az itteni kommentek többségének, amik többnyire a korábbi változatokhoz hasonlítják (és húzzák le) ezt az adaptációt. Én semmihez se hasonlítom, a regényhez se: megnéztem, tetszett. Mia Wasikowska is tetszett és a magyar hangja, Tenki Réka is, a többiekkel se volt semmi baj. Akinek ez a verzió kerül az útjába és nem gyerekkori olvasmányemlékeire kíváncsi -amikre késõbb többnyire úgyis másként emlékszünk vissza- "csak" egy érdekes filmre, nyugodtan nézze meg. 10/8
Fitt Anett 2016 márc. 27. - 21:20:03
Nekem eddig a leghitelesebb a 2006-os Ruth Wilson és Toby Stephens fõszereplésével volt. Azelõtt pedig az 1996-os - Charlotte Gainsbourg és William Hurt fõszereplõkkel amíg nem láttam a 2006-ost.
Christine1 2016 márc. 27. - 14:07:12
Szerintem ez az egyik legjobb feldolgozás, Michael Fassbender nem érzelemmentes.
Összes hozzászólás