Jappeloup

Bakancslistához adom
francia filmdráma, 130 perc, 2013

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

A múlt század nyolcvanas éveinek eljén Pierre Durand hátat fordított az ígéretes jogi karrierjének, hogy a szenvedélyének, a díjugratásnak éljen. Az apja támogatásával mindent egy lapra tesz fel, a Jappeloup nevű fiatal lóra, amelyben senki sem hitt. Miután elkezdtek foglalkozni vele, versenyről versenyre javult. A katasztrófális Los Angeles-i olimpiai szereplés azonban kihozta a ló hiányosságait. Durand azonban nem adta fel. Négy évvel később, a nehézségeket legyőzve diadalmaskodott a szöuli olimpián.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
proklima 2015 márc. 24. - 05:44:01
Ez a film lenyûgözõ, fantasztikus!
Szeretem a sporttal, sportolókkal kapcsolatos filmeket.
Ebben a kategóriában már rengeteg filmet láttam, de ez volt az egyik legnagyobb filmélményem.
Aki szereti a lovakkal, lovas sportokkal-itt konkrétan a díjugratással kapcsolatos-filmeket, nem fog csalódni.
Mindenképpen ajánlom.
Guillaume Canet-aki Pierre Durandot formálja meg-hibátlan alakítást nyújt, de a mellékszereplõk (pl. a cigánylány) is nagyon jók.
Durand részt vett a 1988. évi nyári olimpiai játékokon, Szöulban, ahol aranyérmet nyert egyéni díjugratásban, ezen kívül még rengeteg értékes díj tulajdonosa.
A szereplõk játéka, a látványvilág, a cselekmény, a zene gyönyörû összhangban van.
A ló gyönyörû.
A lassított felvételek...már azokért is érdemes nézni. Persz a film ennél több. Szépen bemutatja a fõszereplõ személyiségfejlõdését, ló és lovas "egymásra" találását, amely egy fontos állomás az emberi kapcsolatok kiteljesédéséhez is.
Érdekesség, hogy amikor a csapat Patrick Caron személyében új edzõt kap, õ egy olyan módszert (is)alkalmaz amely akkoriban még nem volt jellemzõ. A sportpszichológiában ezt a siker vizualizálának nevezik. Gondolom, errõl már sokan hallottak, olvastak. A pszichológusok azt vizsgálták, a (közel) azonos képességû sportolók esetében (pl. 100 méteres síkfutás), mi döntheti el a gyõzelmet. Az elõbb említett kifejezést adták a jelenségnek.
„A vizualizáció módszerét az Apollo-programból ültettem át az olimpiai programba az 1980-as és 90’-es évek során. A pontos neve Vizuális Motoros Ismétlés volt." (Idézet Dr. Denis Waitley-tõl).
Ezt két jelenetben is szépen láthatjuk.
Nálam a film 10/10
https://www.youtube.com/watch?v=m1Yn6EHIEbM
adamnagysweetmovie 2015 márc. 21. - 15:08:40
(Kép)magnóra, olimpiás magyarok!
Meg érdemes lenne osztani, szorozni...