John Lennon - A fiatal évek

Bakancslistához adom
Nowhere Boy
angol-kanadai életrajzi dráma, 98 perc, 2009

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

John Lennon 15 éves, vágyakkal teli kamasz, aki két nő árnyékában nőtt fel a II. világháború utáni Angliában. Ötéves volt, amikor az anyja, Julia a nővérére bízta gyermekét. Johnt így a nagynénje, Mimi nevelte fel Liverpoolban. A tini számára a zene jelentette a menekülést, a kiutat a hétköznapok sivárságából, megigézte az Amerikából érkező rock and roll. Zenekart alakít, és találkozik Paul McCartneyval, akiben ideális zenésztársra, barátra talál. Miközben John elindul az útján, egy balesetben elveszíti anyját. Fájdalmát és haragját a zenélésbe fojtja.

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2010
  Legjobb brit film jelölés
 • BAFTA-díj

  2010
  Az év felfedezettje jelölés: Sam Taylor-Johnson
 • BAFTA-díj

  2010
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Anne-Marie Duff

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
dandelion83 2020 jún. 20. - 14:07:35 6/10
Sokkal többet vártam, nekem ez most nem tetszett!
dll89 2013 jan. 26. - 08:30:59
Te jó ég, hogy lehet, hogy én ehhez a filmhez még nem írtam semmit? o_O Pedig lassan már két éve, hogy imádom. Amikor letöltöttem, egy hét alatt négyszer néztem meg. Már gyakorlatilag kívülrõl tudom. Azóta Aaron Johnson az egyik kedvenc színészem. Nagyjából ekkora hatással volt rám a film.
Pedig tartottam tõle, mert nagy John Lennon rajongó vagyok, és betéve tudom az életrajzának minden verzióját, és bár biztos azokban is van hazugság, de ami attól eltér, azt nehezen tolerálom (pl Molnár Imre Népszerûbb Jézus Krisztusnál c regénye, amiben John anyja '77-ben hal meg kb /Yoko-val együtt gyászolják, arra emlékszem). Itt viszont minden szóról szóra úgy volt, ahogy a nagykönyvben meg van írva, fõleg a SPOIlER! megkérdezték az öt éves fiukat, hogy kivel akar élni rész - ami a fõ motívuma volt az egésznek, és ennek nagyon örültem SPOIlER vége.
Aaron Johnson-hoz remekül illett John karaktere, bizonyos szögbõl az arcuk is hasonlít, a hangjuk is, és John egy rosszfiú volt, Aaron meg jól tud rosszfiút játszani. Christine Schott-Tomas szintén nagyon tetszett, pont ilyennek képzeltem Mimi nénit. :) Anne-Marie Duff pedig lenyûgözött, hogy milyen természetesen játszott.
Aki egy kicsit zavart, az Thomas Sangster. Szeretem, jó színész, aranyos is, csak énekelni nem tud. Ami pedig egy McCartney szerepnél nem volna hátrány... Minden esetre tetszett a párhuzam, hogy az Igazából szerelemben még ,,Ringo rulez" volt, itt meg már Paul - fejlõdik a gyerek :D
George karakterét bûnösen elhanyagolták, de ez a valóságban is így volt, úgyhogy megbocsátom.
Bobby pedig egy irritáló figura, és David Morrissey-nél irritálóbb embert még nem láttam, úgyhogy teli találat. :P SPOILER Amúgy az elsõ barátnõje Barbara névre hallgatott, és még akkor is együtt voltak, amikor Julia meghalt, tehát nem tudom ki volt ez a ,,Marie my angel face" És ha már spoiler-en belül vagyunk, jöjjön a kedvenc részem: ,,Paul plays too. What, with himself? 'Cause I do. All the time. It's good for the wrist muscles. I'm John" SPOILER vége
Egyébként aki azt se tudja, ki az a John Lennon (van ilyen? :) )annak is élmény lehet a film, úgyhogy NÉZZÉTEK, EMBEREK!
m.kaladze 2012 szept. 13. - 18:51:43 Előzmény James Dean
***SPOILER PÓTOLVA***

A film hûen adja vissza az akkori Angliát, Lennon körül történt dolgokat, az anyjával való ill. a Mimivel való kapcsolatát. 2 dolgot jegyeznék meg ami nem tetszett a filmben az 1. amikor John anyja meghal és odasóz Paul McCartney-nak is, nem hiszem hogy teljesen így történt, bár lehet tévedek...Abból indulok ki hogy aki olvasta a Beatles Antológiát az tudja hogy különleges kapcsolat volt Paul és John között, mármint olyan kapcsolatra gondolok hogy (nem csak a zene) hanem mindkettejük anyja korán meghal, át tudják érezni mit élt meg a másik, igaz a filmben a pofon után John átkarolja Pault..de fura hogy megütötte. A másik dolog nekem itt ott jön le a 1970 ill. 1980 szeretet hirdetõ Lennon. Igaz akkor már érettebb férfi lett és itt ott a filmben is megmutatkozik az érzékeny léte. Õ maga egy interjúban mondta hogy falat épített maga köré, fõleg miután meghalt az anyja, és vad volt. Valóban az volt de a filmbõl csak az jön le hogy arogáns, nagymenõ, beképzelt (ez az egy nem jellemzõ Lennonra, lehet 1966ban igen de egy 64es interjúban mondta nem szereti ha zseninek nevezik és hogy másokat kéne úgy nevezni). Szóval ok hogy még tini volt, még vad, még nagymenõ DE ENNYIRE olyanná változtatni a figurát hogy egy "ki vagyok én" fazonnak tünjön, mert amikor a Beatles már sikeressé vált õ is kedvessebb és visszafogottabb embernek tûnt és a 70nes, 80nas évekrõl nem is beszélek - világbéke, szeretet, stb. Szóval mintha 180 fokot változott volna. EGY KICSIT visszakellet volna venni a figurából és nem beképzeltnek mutatni õt - szubjektív vélemény de talán egyett fogtok érteni velem (legalább VALAMELYEST).
James Dean 2012 szept. 09. - 19:26:16 Előzmény wrossi
Ha nem ilyen Lennon gyerekkora, akkor megkockáztatom nincs Beatles sem. Vadsága, kamaszos lázadása, problémákkal teli ifjú évei, anyjával való ambivalens kapcsolata, Mimi néni szigora mind-mind kellettek ahhoz, h Lennon az legyen aki, és h húszon párévesen már olyan dalokat írjon, amiket más egy életen hát hiába is próbálna. Számára a zene maradt az egyetlen választás - és élt vele.
A film tényleg nem túl jó, sokkal többet ki lehetett volna hozni belõle, az anyag érdekes és feldolgozható. Anno láttam egy másik filmet egy kicsit késõbbi idõszakról Lennonnak és a bandának, azt sokkal jobbnak találtam, noha most nézve az IMDB pontszám nem ezt igazolja vissza. A címe Backbeat.
wrossi 2012 szept. 08. - 22:06:25
Az ifjú John Lennon egy büdös bunkó volt,a zenei része elõtt le a kalappal - bár a korai években láthatóan nem õ volt a legképzettebb a bandában - de mint ember nem ütötte meg az elégséges szintet.Aztán késõbb pont a zene tette õt azzá amivé lett,de talán jobb lett volna nem tudni a korai évekrõl.
allmyloving 2012 jan. 02. - 20:10:06 Előzmény baz00kahu
te hol találtad meg? már mindenhol kerestem, de nincs sehol :(
5/10
baz00kahu 2010 jún. 02. - 08:35:24 5/10
Rákkenrolll!!!
Akinek bejönnek a zenészekrõl szóló mibõl lett a cserbogár stílusú mozik, annak tetszeni fog. Kedves, mindenkinek ajánlható matiné.
W O W
Nekem nem stílusom 5/10
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu