Joshua

Bakancslistához adom
amerikai thriller, 106 perc, 2007

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

Abby (Vera Farmiga) és Brad (Sam Rockwell) rendkívül sikeresek, és most született meg második gyermekük. Abby abban reménykedik, hogy kislányukkal könnyebb lesz majd, mint annak idején Joshuával (Jacob Kogan), aki teljesen felőrölte szülei idegeit. A kilencéves Joshuának feltűnik a megkülönböztetett bánásmód, és egy videófelvétel láttán rájön, hogy korántsem szerették őt annyira a szülei az állandó sírások miatt. A kivételes intelligenciájú gyerek a maga módján fizet meg a sérelemért.

Stáblista:

Szereplők

Abby Cairn
Joshua Cairn
Hazel Cairn
Chester Jenkins
Ned Davidoff

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
Rebbeka 2014 okt. 26. - 02:00:37
Egy gyerek szuletese utan, a csaladi hatter, a neveles befolyasolo tenyezoje mive valik egy gyermek. Akkor is ha a genjeiben van agresszivitas. Egy nyugott, egeszseges gyereket is agreszivva lehet valtoztatni es forditva is igaz. Sajnos a legtobb szulo nem tudja, hogyan kezelje. Hulye gyermekvedelmi torvenyek, (vannak amik jok es szuksegesek, de...) nem volt megfelelo pelda elottuk, tulterheltek. A tanarok tobbsege alkalmatlan es erdektelen, az ovonokrol nem is beszelve, "Tisztelet a kivetelnek" de ahoz mar csillagvizsgalo tavcso kell, hogy talajunk olyat. Ez nem a gyerekek hibaja.
tortura 2014 aug. 29. - 17:54:31
Az a szomorú, hogy az ilyen gyerekek sajnos nem csak a képzelet szülöttei. Létezõ "szörnyek". Ahogy valaki alant írja, az ilyenekbõl lesznek a pszichopata sorozatgyilkosok. Már ha eljutnak odáig, nem lesznek közben öngyilkosok, vagy nem nyírja ki õket valaki addig, vagy nem kerülnek börtönbe.
Pár éve egy hasonló kisfiút ütöttek agyon és mindenki marhára sajnálta. Na persze valóban nincs mentség a szülõ tettére, mert akármilyen egy gyerek, az nem megoldás, hogy az apja agyonveri. Talán ennyire szélsõségesen gonosz nem volt az a gyerek, de bármit kinéztem volna belõle, ha jobban meg tudja valósítani önmagát. Volt már velük interjú más mûsorokban is, mindenki irtózott tõle, egy renitens gyerek volt. Szép arcú kisfiú volt, de volt a tekintetében valami ijesztõ, valami rettenetes. Nem tudom már a nevét, de ha tudnám, se írnám ki kegyeleti okokból. Az a vicc, hogy sajnáltam is, hogy meghalt, de valahogy meg tudtam érteni az apját is, aki ezért kapott 15 évet.
Egyébként minden olyan gyermektõl irtózom a mai napig, aki pl. állatokat öldös a saját gyönyörûségére. Az ilyenekbõl mindent kinézek. És ne jöjjön senki azzal, hogy ez gyerekcsíny, mert nem az. Én sem voltam épp a jóság mintapéldánya, de eszembe se jutott volna, hogy egy ártatlan kis állatot, aki engem nem bánt, megöljek.
Katalin Wunderbar 2014 júl. 06. - 03:02:08
Klassz kis film,nem mondanám sima thrillernek vagy horrornak, inkább pszicho thrillernek.

*******SPOILER*******

A szereposztás tényleg nagyon jó, a színészi játék és a szinkron is,bár a férj magyar hangja annyira nekem nem tetszett, igaz illett a férj türelmes és kedves jelleméhez.
A kissrác viselkedése ijesztõen rafinált és megjátszott, végig azon mesterkedett, hogy kikészítse a szüleit, ugyanis egyedül a zongoramûvész nagybátyját tartotta nagyra (ez a végén derül ki), talán azért, mert azt gondolta hogy õ az egyetlen, aki felismeri és elismeri az õ tehetségét, a különc, a normától eltérõ lelkületét. Most másodszorra végignézve egyre több részletre figyelek fel, ami nagy mondanivalóval bír. Pl. a srác mikor kérdezgeti az apját, hogy az szereti-e...majd mondja neki, hogy nem kell hogy szeresse azért mert kötelezõ...igazából õ ugyanígy érez, nem szereti az apját hiába az édesapja. Produkálja magát mindennel: spontán elhányja magát mikor a kisbabát dédelgeti a család, disszonáns zongorajátékot ad le a nagyközönség elõtt ahol váratlanul elájul (bár ennék a jelenetnél utalnak arra a legjobban a filmkészítõk, hogy a srác szinte maga az ördög,egy gonosz szellem uralkodik a testében, és az elájulás után ahogy elhalkul körülötte minden, szóval ebbõl én arra gondolok, hogy itt nem megjátszottan ájult el...ahogy a zongorajáték közben áttért a másik dallamra, úgy uralkodott el rajta a gonoszabbik énje olyan szintig hogy szinte elveszítette fiú az irányítást a teste felett és elájult...). Ugyancsak árulkodó jelek, ahogy feltûnik egymás után a sok hulla, ahova a srác lép, ott élõ állat nem marad (az apa kutyája megdöglik, az osztályban a tengerimalacok is kimúlnak, a szétröppenõ vadkacsák ahogy beküldik a vitorlást közéjük..).
Joshua újabb figyelemfelhívó akciója a játékainak kibelezése, a mumifikálás szertartásának levezetése. El akarja borzasztania szülõket, fel akarja hívni a figyelmet, egyben utal gonosz és pusztító énjére is.
A férj is kezd kibukni, hiába türelmes és jóindulatú a feleségével, nem bírja sokáig. Flörtölget Joshua tanárnõjével, nõi kollegájával (felesége szinte házi boszorkánnyá vált, az otthona meg káosz, így kell neki egy kis megerõsítés a nõi nem részérõl). Pornó oldalakat is néz a neten a munkahelyén (gondolom szexuálisan is teljesen elhagyatott otthon).
A feleség szegény ki van készülve idegileg, nem tud soha aludni (Joshua rátalált a gyenge pontjára, a gyereksírás depresszióba és dühkitörésekbe hajszolja anyját, ahogy õ is kisbabaként tette-utalás szintén ördögi énjére ami már kiskorában is megmutatkozott). Azóta zavarja a kisbabát minden éjszaka, anyját halálra ijeszti éjjelente ahogy felbukkan mögötte, belelépteti az összetört üvegcserépbe, hangokat ad ki anyja szobája felett, a bújócskával meg szinte már végleg kikészíti az amúgy is túladagolt anyját, amit szintén Josh intézett el.
A film végére az apa szinte már fél a gyerektõl, szerintem ekkor a legnagyobb a feszültség, meg mikor a gyerek ártatlan, mégis cinikus hangon szólongatja az apját: Tetszik a házam? Mérges vagy rám? Szeretsz MÉG engem apu? Pedig NEM érzem betegnek magam apu…majd lerombolja a faházikóját egy mozdulattal…
Nem értettem mikor a szökõkútnál a gyerek ellopja a zsiráfot a kisbaba mellõl, és mond valami az apjának: Óvakodj a …-tõl…Lehet itt is egyfajta mitológia utalás lehetett, mint a Seth-es, a káosz Istenes részek is.
Illetve szintén a végén mikor már pakolnak a költözetõk, mutatnak egy fehér kesztyût az ágy alatt, ezzel mit csinálhatott vajon?
A gyerek célja így belegondolva eléggé érdekes: nagybátyjával akart lenni, ahogy mindig is kellett volna lennie, ahogy ülnek egymás mellett még hasonlítanak is, a szív alakú áll, a loboncos kettéválasztott haj, a fül fölött a meghagyott kis pajeszszerûség. Senki más nem érdekli igazából, apja sitten lesz, anyja intézetben, húgát nevelõnõ fogja dajkálni, szóval szabad a pálya.
A film végére a nézõ is tutti hogy megrángatta volna Joshuát, amikor pimasz módon utánozta apja szavait, majd kaján vigyorral a szemébe vágja apjának, hogy senki nem fogja szeretni.
A vérben úszó rajzok a film végén nem biztos hogy csak gyakorlások lehettek a pszichológus számára, hanem tükrözik Joshua lelkivilágát ahogy azonosítja magát Seth-tel, pusztítás és káosz. a rajzolás is egyfajta kiélése volt ezeknek a vágyaknak . Joshua a korát meghaladó intelligenciával bírt, tudta hogy nem szabad ezeket a képeket és a vágyait szülei tudomására hoznia. Néha pedzegette a témát, de inkább figyelemkeltés céljából. Nem az a kisfiú, aki küzd a benne rejlõ rossz ellen, hanem õ maga a rossz és a pusztítás megtestesítõje, aki boldogságát egyedül nagybátyja oldalán disszonáns zongorajátékok közben tudja kiélni.
Papp Sándorné 2014 júl. 01. - 16:57:20
Mivel nem beszélek angolul, nem értettem a befejezõ dal szövegét, így egy kis hiányérzet maradt bennem. Jó lenne, ha tudnám, mit énekelt.
olahmiki1959 2014 júl. 01. - 04:49:17
Nagyon vontatott volt, - ami nem lett volna baj, egy ilyen stílusú filmnél nem látványos akciókat vár az ember, de - engem az zavart a leginkább, hogy a film végén tulajdonképpen nem tudtuk meg, hogy a kissrác miért volt ilyen, miért viselkedett így.
Szeretethiánya volt, féltékeny volt az újszülött kistestvérére, vagy miért?
A színészi játék tetszett, a film hangulata is megkapó volt, és a befejezés miatt mégis hiányérzet maradt bennem...
kabalababa9 2012 márc. 18. - 22:38:52
Minden filmnél, ott van az IMDb link, amire ha rákattintasz, sokszor azt láthatod, amit már elõre, (vagy utólag) amúgy is megsejtettél! Itt Pl. ez van: Drama | Horror | Thriller | * Kár, hogy itt nem szerepel a film leírásánál eleve, hogy ez egy HORRORfilm, amiben a kis Joshua terrorizálja a családját... ;)
Eerf 2010 nov. 21. - 19:00:55
Ezzel a filmmel az a baj hogy nincs mondanivaója
10/10
7up7up 2010 okt. 29. - 02:05:32 10/10
Elképesztõ ! A szart is kirázta belõlem ez a kurva film - persze ez poz., mivel ezért ültem le megnézni -, holott a történet-építkezést nem siették el. Bár valószínûleg ez is kellett ahhoz, hogy az ember 1 óra után már erõteljesen viszolyogva kövesse nyomon a család hétköznapjait. Kétségkívül unalmasnak is mondható a film több mint 2/3-a, ha azt nézzük, hogy thrillerrõl van szó, mert a zenével és a képpel próbálnak folyamatos feszültséget teremteni, de ebbõl csak annyit lehet érezni, hogy valami nagyon nem kóser itt. Az utolsó 1/3-ért viszont bõven megérte megnézni, mert bár nem egy klasszikus "ijesztgetõs" thrillerrõl van szó, amikor is a karfát markolászod, hanem inkább egyfajta lélektani thrillerrõl, amit ha megnézel és utána végiggondolod az apró részletekkel, akkor a hideg fog rázni tõle egy ideig.
Az egészhez kell persze egy ilyen srác, aki hitetetlenül hiteles. Már ránézésre elfog egy furcsa, neg. érzés.
Szóval engem teljesen megfogott. Más kérdés, hogy a legtöbben nem néznek utána, hogy mire is ülnek le. Sokan azt várják thriller gyanánt, hogy akkor most be kell majd szarni, mert a srác elkezd Danny Torrance-esen "redrum"-ozni, aztán itt õ lesz az aki bedarál mindenkit.
Dius 2010 aug. 21. - 14:56:48 Előzmény Brandy16
Igen, nagyon ijesztõ a kissrác...
Szívesen elkaptam volna a fülét egy jó nagy tekergetésre, de komolyan...ilyenekbõl lesznek a pszichopata gyilkosok. Rohadt manipulátor.
Nagyon mérges voltam rá a végére (igaz, az elejétõl).
Brandy16 2010 máj. 27. - 01:19:38
lehet h mivel éjszakába nyúlt a film, azért volt ilyen hátborzongató, de még mindig a hatása alatt vagyok. csak remélni merem h az én gyerekem nem ilyen lesz :D

***SPOILER***

a végén a felboncolt hörcsög és a dal, amiben j. mindent elmond egyszerûen ijesztõ...
ill. az a manipulálás, ahogy pl az anyját rávette a bújócskára, ahogy mindenkinek az elhanyagolt kissrácot adta vagy ahogy a gyerekpszichológussal elhitette amit akart hihetetlen és h önmagamat ismételjem, ijesztõ!

***SPOILER VÉGE***
Sugar!! 2010 jan. 07. - 14:40:05
Számomra hátborzongató volt.
annoa 2009 okt. 19. - 14:25:34
Ennek a filmnek se füle, se farka.
A végét pedig jobban is befejezhették volna.
Azt hittem, egy jó thriller lesz, de csalódtam.
6/10
real_madrid 2009 okt. 01. - 17:50:00 6/10 Előzmény Szissssz
nekem sem jött be annyira :S a vége is kicsit érdekes, ettõl jobb befejezésre számítottam.
4/10
Szissssz 2009 szept. 25. - 23:15:10 4/10
Unalmas, semmitmondó, nagyon gyenge film volt! Végig sem tudtam nézni! :(
Dius 2009 szept. 25. - 22:47:11
Sziasztok!

a film nézése közben sajnos ki-be kellett járkálnom, ezért nem voltam jelen minden részletnél....épp ezért, nekem nem is teljesen világos a vége...

*******SPOILER! SPOILER!***********
A végén, mikor a nagybácsival énekelgeta kissrác, és a szállítók pakolgatják a beteg képeket, meg a felboncolt állat terráriumát, meglátnak valamit? ...és mit értettek azalatt, hogy Apuka túlgyógyszerezte Anyukát? Ezek szerint a csajszi meghalt??? A végén pedig Apuka ment gyermekbántalmazásért börtönbe..? vagy?

SPOILER VÉGE

Szóval, aki tudja, írja meg legyen olyan kedves priviben, mi lett a történet vége!
Elõre is nagyon hálás köszönet!
D.
6/10
Cinderella23 2009 szept. 25. - 21:53:19 6/10
Érdekes volt.. Lehet, hogy az én hibám, de nekem nem volt kerek. Kicsit mintha befejezetlen lenne, és volt egy csomó dolog amire vártam a választ de nem kaptam meg. Pedig a történet jó lett volna..
bourne 2008 szept. 04. - 18:15:28
nagyon nagyon jó kis film, akinek alkalma nyílik rá, mindenképpen nézze meg ...

spoiler

én totál ledöbbentem, h milyen hitelesen csinálták meg ezt az egészet, ahogy a kisgyermek tulajdonképpen õrületbe kergeti az egész családját csak azért mert féltékeny a kistestvérére ...
valami brutális az a lépés, ahogy rájönnek, h minden bajt a kisgyerek csinál ...

spoiler vége ...

nagyon jó a film, a színészek nagyon jól játszanak benne és hihetetlen megdöbbentõ a vége ...