Júlia kisasszony

Bakancslistához adom
Miss Julie
angol filmdráma, 103 perc, 1999

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

A gazdag gróf gyönyörű lánya kikezd apja inasával, Jeannal, aki mellesleg a szakácsné jegyese. A társadalmi és vallási szabályok tiltják, hogy gazda és szolgálója között bármiféle viszony létrejöhessen, így szükségszerűen el kell válniuk egymástól.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Dudlicsek 2010 nov. 25. - 21:58:10 8/10
Nálunk '88 ban adta a magyar TV.
Fülledt kiskamaszkori trauma volt. ;-)
8/10
Dudlicsek 2010 nov. 25. - 21:45:36 8/10
Ismerem és szeretem az eredeti Strindberg darabot. Valóban egy kissé hatásvadász-néhol-a film. De ezzel együtt is nagyszerû. A színdarab is ugyanilyen meredek. Nekem a legjobb feldolgozás, amit láttam a Sandra Prinsloo (Az Istenek a fejükre estek) és John Kahi fõszereplésével készült, 1986-os Dél-Afrikai Fok-Városi színház elõadásának felvétele.
http://www.baxter.co.za/images/julie.jpg
feketevipera 2010 nov. 25. - 20:50:27
Jómagam nem estem hasra ettõl a filmtõl, és az itteni 9,5-es átlagot is túlzónak tartom. Számomra kicsit hatásvadásznak és kommersznek tûnt az egész. Persze jó lenne ismerni az eredeti Strindberg-darabot is. Nem tudom, hogy csak nekem volt-e ilyen jellegû érzésem, de pl. a mulatozó szolgák mintha ír/kelta népzenét (vagy valami ahhoz hasonlót) játszottak volna, legalábbis engem arra emlékeztetett.
Egyébként a film sok mindenrõl akar szólni: a társadalmi különbségekrõl, az "emancipált" nõrõl, az elcsábítható férfiról, a lesüllyedõben lévõ nemesség álszent világáról. Sokatmondóak a szereplõk álmai: Júlia kisasszony világát a félelem határozza meg (álmában is a lesüllyedéstõl fél), a szolgáét pedig a feltörekvés. Ha így nézzük, akkor a történet a régi és az új küzdelmérõl is szólhat. Ugyanakkor a szexualitás is igen erõs a darabban. Júliát hajtják a vágyai, Christine tüzelõ kancához hasonlítja õt, ugyanakkor viszont sokszor majdnem esendõvé válik a nézõ szemében. Jean pedig mindenre képes a felemelkedésért, de neki is szüksége lenne a nõre (mind a testére, mind a nem létezõ pénzére). Alapvetõen lennének a filmben potenciális konfliktushelyzetek, de úgy éreztem, hogy helyenként kicsit leült a sztori, talán kevésbé sikerült megteremteniük a feszültséget, mint ahogyan azt vártam volna.