Kabul fecskéi

Bakancslistához adom
Les hirondelles de Kaboul / The Swallows of Kaboul
15 éven aluliak számára nem ajánlott francia-luxemburgi-svájci animációs film, 78 perc, 2019

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

1998 nyara, Kabul. A romos várost megszállták a tálibok. Mohsen és Zunaira fiatalok, szerelmesek, és az erőszakkal teli hétköznapok, minden sanyarúságuk ellenére még hisznek a jövőben. De egy nap Mohsen meggondolatlanságot követ el, ami felborítja a terveiket.
Forgalmazó: HBO

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sexykex 2020 nov. 11. - 20:07:25 6/10
Mohammed Moulessehoul egy algériai katonatiszt, aki Yasmina Khadra álnéven írta a Kabul fecskéit (2002). Ebben – magyar kiadója szerint – briliánsan leplezi le a különbséget vallásosság és az életveszélyes vallási fanatizmus között. (Szerintem a közös tőről fakadó három világvallásban annyira szűk ez a mezsgye, hogy az emberiség jövőjére nézve egyaránt veszélyesek.)

A tálibok 1996 és 2001 között voltak hatalmon Afganisztánban. Amerikai segítséggel erősödtek meg és az amerikai megszállás vetett véget uralmuknak. Az iszlám radikálisok természetesen nem oszlottak fel, legfeljebb a taktikájuk változott meg. Jelen voltak, vagy vannak az Al-Káida és az Iszlám Állam terrorszervezetekben, a vahhabita mozgalomban és nagy valószínűséggel jelenleg rendkívül sikeresen telepítik át sejtjeiket Nyugat-Európába.
„Az emberi szabadság és a jogok tekintetében a Szovjetunió egy paradicsom volt bármelyik iszlám kalifátushoz képest.” – írta Bill Warner és sajnos tökéletesen igaza van. Ebben a környezetben játszódik ez a szerelemmel megspékelt mű.
Már többször megemlítettem, hogy nekem nem szívügyem a rajzfilmek világa, bármilyen technikával készüljenek is, de tény, hogy a Kabul fecskéi nemcsak a tegnap, hanem a holnap veszélyeire is figyelmeztet.
10/10
Unknown artist 2020 júl. 02. - 11:16:58 10/10
Fantasztikus!
8/10
itsme1 2020 jún. 18. - 10:19:30 8/10
Az akvarell technikával megoldott animáció zseniális. Minden egyes kép egy műalkotás. A pasztell színek ellenére átjön a tálib rendszer sötétsége.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu