Kard és kalács - A Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 53 perc, 2021

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén helyett kapott hagyomány. Húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe. A „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város”-ban, Hajdúdorogon sajátos módja alakult ki az erre való emlékezésnek: Nagypéntektől, Jézus kereszthalálának napjától Húsvét Vasárnapig hagyományos viseletbe öltözött kardos legények teljesítenek szolgálatot a Görögkatolikus Székesegyházban. Ők a Krisztus-katonák. A fiatalokat összetartó közösségévé kovácsolta a férfias szolgálat. A dokumentumfilmet az "Örökségek útján" c. sorozat részeként, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága megbízásából gyártotta a Konkam Stúdió.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Konkam05 2021 máj. 23. - 19:13:52 9/10
[A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén helyett kapott hagyomány.
Húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe. Kereszthalálát követően „Föltámadt Krisztus halottaiból, Legyőzte halállal a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozott!”
A „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város”-ban, Hajdúdorogon sajátos módja alakult ki az erre való emlékezésnek: Nagypéntektől, Jézus kereszthalálának napjától Húsvét Vasárnapig hagyományos viseletbe öltözött kardos legények teljesítenek szolgálatot a Görögkatolikus Székesegyházban. Ők a Krisztus-katonák.
Fő feladatuk a Szentsírnak, Jézus szimbolikus nyughelyének őrzése. Ezen túl jelen vannak az éjféli feltámadási szertartáson, illetve a Húsvét vasárnapi ünnepélyes szent liturgián és pászkaszentelésen, az ünnepi eledelek megáldásán.
A dokumentumfilmet az "Örökségek útján" c. sorozat részeként, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága megbízásából gyártotta a Konkam Stúdió. Felelős sorozatszerkesztő, beszélgetőtárs: Csonka-Takács Eszter, szerkesztő: Ágics Gitta, kreatív vágó: Lőrinczy Zoltán, operatőr: Kovács László, Pallagi Dávid, zene: Unger Balázs vezetésével a Cimbaliband, rendező-vágó-producer: Kovács László]
] I de írd a spoileres tartalmat [/spoiler]
Ide írd a spoileres tartalmat [/spoiler]