Kávé és szerelem

Bakancslistához adom
The Girl in the Café
angol-amerikai vígjáték, 94 perc, 2005

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Lawrence (Bill Nighy), a magányos hivatalnok a pénzügyminiszter bizalmi embere. Egy nap, társkeresés útján megismerkedik Ginával (Kelly Macdonald), a rejtélyes szépségű lánnyal, s ettől alapjaiban felborul az élete. Amikor a kormányküldöttséggel Reykjavikba utazik egy nemzetközi program megvitatására, a lány is elkíséri. A mindig szótlan Gina váratlan lépést tesz: nyilvános helyen szócsatába bocsátkozik a pénzügyminiszterrel, akit érzéketlennek nevez. Lawrence bizalma meginog, Gináról ugyanis egyre különösebb dolgok derülnek ki.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Edmond Dantes 2017 okt. 23. - 17:53:44
Tüneményes hangulatú, szerethetõ film úgy a film 2/3-3/4-éig, az utolsó szakaszban -hogy egy élõ nem-mûvész klasszikusunk bonmot-ját idézzem- sajnos sok szempontból túltolták a biciklit. És hát hol van már a régi szép idõ = 2005, amikor a Kávé és szerelem készült!? A filmben felvetett világméretû problémák azóta sem oldódtak meg, ezzel szemben olyan újak keletkeztek, amik láttán hõsnõnk csak kapkodná a fejét és a levegõt. Vagy ezekre az új bajokra is lenne tuti megoldása? Sosem fog kiderülni.
4/10
zsorzsika 2016 márc. 30. - 13:30:32 4/10
Kicsit gyermeteg,egyszer megnézhetõ,de akkor is minek-típusú film. Amerika mindenhatósága ellen szól, de az amerikai csöpögõsség filmes kliséivel dolgozik. Nyomasztóan steril környezetben. Számomra kifejezetten irritáló volt, hogy a két fõszereplõrõl szinte semmit nem tudtam meg, pedig sokat beszélgettek. A semmirõl. Nyelvgyakorlásnak kezdõknek jó, mert szép standard British English-t beszél Bill Nighy és bájos, skót akcentussal Kelly.
7/10
Sadenal 2014 dec. 24. - 21:34:22 7/10
Nighy játéka üdítõen hatott de egyszerûen imádom azt a színészt. A film nekem is túl idealista volt és közhelyes. A Lost in Translation-hoz nem hasonlítanám mert azt én jobbnak tartom, Kevin Shields meg a tokyoi atmoszféra miatt. Ez remekül indult de amit írtak korábban, az nekem sem jött be, hogy a politika szállt bevonták, de sejthetõ volt.


7/10
9/10
NADALFAN 2013 okt. 08. - 21:47:35 9/10 Előzmény mobello
csatlakozom. sokan kritizálják a politikai hátteret , nekem meg pont ezért még érdekesebbé tette.
kicsit futurisztikus ahogy , a kis buta pipi bejut egy G 8 -as csúcstalálkozóra,de az okfejtései nagyon ültek.
így többet adott a film mintha ,csak a vén pacák meg a sexi csaj románcánál ragadott volna le...
10/10
mobello 2011 aug. 12. - 17:46:23 10/10
Régen láttam már ilyen fantasztikus filmet. Vígjátéknak azért nem mondanám, igaz rengeteg megmosolyogtató szituációval bõvelkedik a film. Bill Nighly zseniális, Kelly Macdonald sem marad le mellette. A film vége olyan hirtelen jött, elnéztem volna még...
Mindenkinek szívbõl ajánlom, jó kikapcsolódás!
6/10
bitlisz 2010 aug. 08. - 22:18:35 6/10
Sajnos egyet kell értsek azzal aki azt írta túl idealista a film, mert ezzel rendesen tönkre vágták... Mellesleg a szerepek kényszeredett játéka is túlontúl felborzolta az idegeimet. Ezzel csak azt érték el, hogy újranézem az "Elveszett jelentés"-t :)
Siliana 2010 márc. 28. - 11:07:35 Előzmény Omachel
megnéztem tegnap az elveszett jelentést, pont amiatt, hogy itt ilyen sok szó esik róla.
hát... majdnem végigaludtam. nem éreztem semmiféle feszültséget, sem érzelmet. Scarlett Johansson (remélem, jól írtam) játéka sem tetszett, nem hittem el neki semmit. ennek ellenére itt nagyon profi volt a színészi játék meg az esetlenség. de nem vagyunk egyformák:)
principessa1121 2009 júl. 30. - 11:47:14
Tegnap láttam, csodálatos film, lenyûgözõ alakításokkal. A politikai vonal szerintem is kissé idealistára sikerült a végére, de ezt leszámítva Richard Curtis fantasztikus forgatókönyvet hozott össze. Fõleg, mivel több kritikával ellentétben szerintem nem elsõsorban a társadalmi mondanivalóért, hanem sokkal inkább a két fõszereplõért, a köztük kialakuló kapcsolatért, és mindenekfelett kettejük játékáért érdemes megnézni a filmet. A párbeszédek nagyon jók, és az alapvetõ drámaiság ellenére igen viccesek is, a non-verbális kommunikációt pedig a színészek, ahogy Tulipan19 írta, mesteri szintre fejlesztették. Igazi gyöngyszem, csak ajánlani tudom.
Tulipan19 2009 febr. 16. - 10:51:26
Ez nem a legjobb film, amit valaha láttam, de nagyon tetszett a színészek játéka. Amit az angolok a non-verbális kommunikációról tudnak, az mind rajta volt a képkockákon.

Az elõzõ esti Állítsátok meg Terézanyut c. magyar mûhöz képest pont itt látom, hogy mennyivel jobb filmeket csinálnak. Ónodi E. - már bocsánat - de végig vigyorog, mint egy vadalma az estélyi jelenetben, ami maga is egy tanulmány a magyar úrhatnám polgárokról. Passzívak a színészek a jelenetekben, gondolom, ez rendezõi mulasztás. Kéky Kata hosszú percekig mereng kifelé a teherautó ablakából és semmitmondó képeket látunk a mezõrõl, úszik az egész és nem tudjuk meg, mit gondol. Ehhez képest az angol film képsorai mellbevágóak, pl amikor Lawrence ül egy szögletes széken a terem közepén azzal a jellegzetes testtartással, ami egyszerre az elutasítottság, a megbántottság és a lázadás, és egy mondatot mond a sors igazságtalanságáról. A kompozíció magáért beszél és ezt az érzékenységet tanulhatnánk az angolszász kultúrából.
DRusza 2007 júl. 01. - 19:37:39
Az Elveszett jelentés meg a Kávé és szerelem összehasonlítása márcsak azért is sántít, mert az egyik mozifilm, a másik meg tévéfilm, más képi világ, más eszközök és persze más pénügyi feltételek.
DRusza 2007 júl. 01. - 19:25:59
A fenti "Egy nap, társkeresés útján megismerkedik Ginával (Kelly Macdonald)" kommenthez annyit, hogy ez a társkeresés útja valójában egy olasz kávéház Londonban, ahol leül a lányhoz és elkezdenek ügyetlenül ismerkedni.

Azért annél több igényesség kellene, mint a film közben kifejteni a véleményed, gondolj bele, hogy hány filmet le lehetne húzni a közepén vagy fordítva. Azért azt a fél órát már kivárhattad volna.... Tegnap láttam a BBC Prime-on és meg kell hagyni, hogy ez a "Bill gyerek" tényleg nagy szinész. Sajnos nekem is mindig az Igazából szerelem ugrik be róla, és pont ezért volt jó látni egy ilyen szürke hivatalnoki szerepben. A film nem romlott el, csak túlságosan átcsapott az idealista vágányra miután felvillantotta az összekacsintó politikusok világát. Gondolod, hogy a G8-ra beengednek úgy embert, hogy elõtte ne csekkolnák le alaposan a nemzetbiztonsági szolgálatok?! A mondanivalója viszont így sokkal erõteljesebb lett: Megéri-e egész életünkben keményen dolgozni olyan célokért, amely sikere attól függ, hogy mások jobb vagy bal lábbal ébrednek?
És igen, többnyire ennyire idegesítõen ügyetlenül közelednek egymáshoz a párok kapcsolatuk elején. Mindenki ezt csinálja a maga módján és még örülhetünk, hogy nem kell visszanézni videóról. ;-) Az idealizmusba egyébként néha egy kis realizmus is belefér....
Omachel 2007 jan. 21. - 13:09:31

Nono!
Ez azért már enyhénszólva igen-igen komoly túlzás...
Én ilyet nem írtam!
Omachel 2007 jan. 21. - 12:59:43

Sajnos azt kell, hogy mondam, hogy igen nagyot tévedtem...
Fentebbi a véleményemet, mint ez hozzászólásomból ki is derült, a film egy bizonyos pontján írtam, ahol igenis az egész sokkal bíztatóbbnak, hitelesebbnek, profibbnak tûnt, mint az Elveszett jelentés kezdése...

Annak a filmnek zsenije valóban vitathatatlan, és ezt nem az Oscarok miatt mondom, hanem mert valóban nagyon új, nagyon mély és nagyon különleges érzéseket tud olyan módon a vászonra varázsolni, hogy ezzel azonnal bevonult a filmtörténetbe...

A bíztatóbb kezdés alapján még ennél is jobbat vártam el ettõl a filmtõl: mert Bill Nighy igenis zseniális színész, aki még nem jött rá, majd észre fogja venni! Nem az õ hibája, hogy sajnos egyáltalán teljesítette be a hozzá fûzött reményeimet: a legnagyobb bajom a szerelmi szál lezárásával és talán még nagyobb a nemzetközi politika világának ügyetlen ábrázolásával volt...

Mert eleinte úgy tûnt, hogy az Elveszett jelentés hibáit (igenis vontatottabban indul, mint egy Tarkovszkij film) sikerül semlegesítenie és valami igazán különleges filmalkotással van dolgunk...
Bár ne tévedtem volna...

Igen, így most már azt kell, hogy mondjam, hogy az Elveszett jelentés milliárdszor jobb film, még fentebb említett hibái ellenére is szinte tökéletes alkotás...
A Girl in the café meg valahol, a cselekmény egy bizonyos pontján teljesen elromlott és hiteltelenné vált...
baltasar kormakur 2007 jan. 19. - 16:18:20
lehet, hogy csak nem értem jól a filmet, de egy kicsit ügyetlenkének érzem. én nem tudnám pontosan besorolni, hogy ez most szerelmes film, vagy pátoszos-szentimentális-politikai-küzdõs film. ugyanis a nagyobb politikai célokért folyó harc eléggé felületesen van ábrázolva és számomra ugyanolyan hiteltelen, mint a hasonló filmekben (a film végén a Mandela idézet is csak ezt az érzést keltette bennem). szerelmi vonalon szintén furcsának tûnik a film, bár ha az volt a cél, hogy ennyire idegesítõen ügyetlenül közeledjen egymáshoz a két pár, akkor sikerült elérni, csak nekem ez nem tetszik. számomra idegesítõ még Gina beleszólásai a politikai ügyekbe, és sajnos tényleg túl idealizáltnak tûnnek a világ megmentésére törõ vágyai. mindenesetre a Bill Nighy által alakított angol "csinovnyik" lét eléggé hiteles, annak ellenére, hogy a számomra a Szerelem igazából rocksztárjaként megismert figurához képest ez eléggé merész váltás :) (de ez már csak az én mûveletlenségemnek köszönhetõ).
azért nekem az Elvesztett jelentés sokkal jobban tetszett, szerintem sokkal jobb film. és bár hasonló mindkét filmben, hogy az európai emberek számára egy távoli világban játszódnak (azért Izland sem sorolható az átlag európai helyszínek közé), az Elveszett jelentésben jóval nagyobb hangsúlyt kap Tokyo, tartalmi része a filmnek, nem csupán pár poén és tájkép erejéig van jelen.
ja, és annyit még had jegyezzek meg, hogy Kelly Macdonald még mindig gyönyörû annak ellenére, hogy a Trainspotting óta már eltelt 11 év :)
zsouzs 2007 jan. 19. - 14:23:51
..háát, szerintem is érthetetlen, hogy miért nem esti fõmûsoridõben játszották. Bezzeg az a sok szemét népbutító ócskaság annak jut hely!

Tetszett a film, csak nem világos, hogy miért jelezték vígjátékként?!
Omachel 2007 jan. 19. - 13:29:09

Tényleg nagyon szép film, érzékeny és pontos, engem leginkább Sophia Coppola Elveszett jelentésére emlékeztet, csak egy csöppet kevésbé vontatott, egy kicsit reálisabb is és meglehet, talán még annál is mélyebb gondolatokat ébreszt életrõl, világról, szerelemrõl...

Nagyon izgulok azon, hogy hiteles maradjon végig. Bill Nighy az egyik kedvenc színészem: minden szerepkörben fantasztikus, de itt különösen kiemelkedõ alakítást nyújt...
Cowek 2007 jan. 19. - 13:18:17
Komlolyan mondom, nem értem...
Egy ilyen filmet délután 13:35-re rakni nagyon nagy butaság. IMDB 7.3-at kapott, ami sokmindent elárul.
Aminek van mondani valója, stílusa, és szórakoztató is...
Esténként meg népbutítás... Bocsánat a véleményemért...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu