Két férfi a városban

Bakancslistához adom
Deux hommes dans la ville
francia-olasz krimi, 90 perc, 1973

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Egy bankrabló 10 év után szabadul a börtönből. A társadalomba való beilleszkedéséhez ugyan megkap minden segítséget, de egy zsaru a múltjából állandóan ott van a nyomában. A film egy olyan ember története, aki egyetlen hiba elkövetése miatt soha többé nem kap esélyt az igazságszolgáltatás oldaláról és a társadalomtól a tiszta lappal történő újrakezdéshez.
Alain Delon filmbéli szerepformálása pályája egyik kiemelkedő pontja, míg Jean Gabin életművének egyik utolsó állomása ez az alkotás.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Liza94 2019 júl. 09. - 12:23:46 Előzmény spinabifida79
Teljesen egyetértek, nekem is ezek jutottak eszembe.

Egyébként pedig nem tudom, hogy miért kellett újra szinkronizálni a filmet. Úgy érezték, hogy Páger Antal és Ruttkai Éva munkája nem elég jó?
10/10
Viharsziget 2016 szept. 03. - 19:56:22 10/10
Egy remek film volt!

spoiler: nagyon felkavartak a dolgok! Sosem állnék egy gyilkos pártján, de itt a végén neki drukkoltam, ugyanis mérhetetlenül arcátlanul viselkedtek vele, a rendõrfelügyelõ egyszerûen az õrületbe kergette, nem hagyta élni, és Delon csak tûrte, majd amikor zaklatta a párját, zsarolni próbálta és simogatta, Delon dühbõl nekiesett, majd megölte.

Ha a rendõrfelügyelõ nem akarja csõbe húzni, akkor az egész nem történik meg, és Delon jó útra tér....Az igazságszolgáltatás meg egyenesen vicc volt!
dvdstar 2016 márc. 07. - 17:49:15
Nagyszerû film és a zene is! Delon egyik legjobb filmje,de bevallom
Jean Gabin emelte igazán magasba ezt a filmet.A film mondanivalója
nagyon tanúlságos.
spinabifida79 2011 máj. 26. - 06:53:46
A film tényleg megrázó. Azonban nem egy tipikus történetet mutat be. Ez különösen napjainkra vonatkoztatva igaz.
A valóság nem az, hogy a szegény, egy alkalommal megtévedt embereket halálba szekírozzák a gonosz zsaruk. A valóság az, hogy a bûnözés él és virul és mindig mérföldekkel jár a bûnüldözés elõtt, egyik válfaja beépült a politikába, egy másik válfaja ellehetetleníti vidéken az életet.
A bûnözõk általában egyáltalán nem olyanok, mint Alain Delon, hanem inkább olyanok, mint Rafael Sándor, aki még meg is forgatja a kést áldozata szívében.
Amennyiben elvonatkoztatunk a valóságtól, akkor értem a lelkesedésedet. Valóban két színészóriás zseniális játéka a film.
10/10
Ayrton Corvus 2011 máj. 26. - 01:09:12 10/10
Szeretnék megosztani egy idézetet, amit egy oldalon találtam.

"Több elemzõ szerint van a mûnek némi politikai felhangja. Tiltakozás a halálbüntetés ellen. Ez nem jön át erõsen, ám kétségkívül így IS értelmezhetõ a filmvégi tragikus jelenet. Nézõje válogatja, hogy együttérez-e az elbukott fõhõssel."

Na én ezt az "egyént" nem sorolom az emberiséghez. Ez a lelkinyomorék lehet, hogy koránál fogva idióta, vagy csak ilyen érzelmi selejt. Azt írja, hogy "nézõje válogatja". Igen, igen vagyunk mi emberek akikben van érzés, és vannak a hozzá hasonló valóságsokk hõsök.
10/10
Ayrton Corvus 2011 máj. 05. - 21:15:56 10/10
99x 2010 okt. 31. - 21:33:15
Apám a nagy Delon rajongó :) és én is jó színésznek találom. Ebben nagyot alakít és Jean Gabin is. Egy percig sem untam. Meglepõdtem, hogy Gerard Depardieu itt milyen fiatal :) Régen tudtak filmeket készíteni!
10/10
Ayrton Corvus 2010 okt. 28. - 16:20:15 10/10
Le 19:30 - Interview d'Alain Delon (17 décembre 2009) http://www.youtube.com/watch?v=5AfbbZolonc

Remélem youtube linket enged a port. Ezt a videót még tavaly év végén láttam. Az utolsó pillanatok a filmbõl 36 év elteltével. Delon szemébõl és arcáról mindent lelehet olvasni. A mai napig megdöbbenti saját játéka.
TonySoprano86 2010 aug. 24. - 17:56:46
Tényleg jó film de a Gabin - Delon páros legjobb filmje azért A szicíliaiak klánja, de dráma szempontjából jó film ez is. Két színészóriás, minden mûfajban remekeltek, Jean Gabint én jobban szeretem gengszterszerepekben, az jobban áll neki mint egy rendõr vagy egy ügyvéd szerep. Delonnnak jól áll a zsaru vagy a gengszterszerepek is.
nellynemeth 2010 máj. 13. - 15:04:03
Tökéletesen igazatok van, a film zseniális!!!
Még annyit tennék hozzá, hogy úgy tudom, Gabin és Delon az életben is jóban voltak, és utóbbi valóban apjaként tisztelte az elõbbit.
Nekem errõl a filmrõl még az jut eszembe,hogy
egy gyilkosság sem jogosít fel senkit egy másik gyilkosságra.
A halálbüntetést teljesen eltörölném, mindenütt.
10/10
Ayrton Corvus 2010 febr. 01. - 12:52:16 10/10 Előzmény vintage_films
Szerintem is minden idõk egyik legjobb filmje. Nem véletlen, hogy a mai filmekbe (tisztelet néhány kivételnek) egyáltalán nincsenek érzelmek, hiszen a mai világ is teljesen értéktelen, és érzelmetlen. Az se véletlen, hogy kis hazánkba, egy legendás alkotáshoz összesen nyolcan szóltak hozzá, abból is én háromszor. Remélem a következõ évtizedek jó irányba viszik el, mind a világot, mind pedig a filmgyártást.
vintage_films 2010 jan. 31. - 13:20:55 Előzmény Ayrton Corvus
Én is pont ma néztem meg a filmet, legalább harmadjára. Elõttem már mindenki elmondta azt amit gondolok. Fantasztikus film, fricska az akkori francia társadalomnak. Megható számomra, hogy Gabin szinte fiaként szerette Delon-t a filmben. A zenéje szívszorító, kevés manapság az ilyen alkotás. Úgy érzem a technika fejlõdésével túlságosan a látványra mentek rá a filmekben és kevesebb érzés rejlik benne, én is érzelmes ember vagyok tehát mélyen érintett a film. Fantasztikus minden idõk top 10 filmjében nekem ez benne van!
10/10
Ayrton Corvus 2010 jan. 28. - 16:44:43 10/10
Na végre valaki, aki hasonlóan gondolja, mint én.
Én már az elõtt is nagy Delon rajongó voltam, de az utolsó öt perc Delon-t az egekbe emelte. Erre a filmre hetekkel elõtte lelkileg rákészülök. Rengetegszer láttam, de a hatása ugyanolyan, mint amikor elõször láttam. Túlzottan emocionális vagyok, de ennek örülök. Amikor Delon oda megy Gabinhez, és azt mondja "Félek" a szívem megszakad. Iszonyatos pillanatok, fõleg, amikor kísérik az õrök, és az egyik mellette haladó õr, a kissé elálló fülû, az arcáról valami félelmet olvasok le, ahogy figyeli Delont.
Az a legendás pillanat, amikor megitatják konyakkal, egy szippantás cigi, és néz az ismeretlenbe. Szerintem Delon teljesen a karakter hatása alá került, és elhitte az adott pillanatba, hogy megfog halni. A függöny elhúzása, Gabin és Delon szempárja. Az utolsó pillanatok, és nagy csönd. Amikor nézem és a bárd lecsapódik, még pisszenni, de levegõt se tudok venni, akkora a döbbenet nálam, majd Gabin utolsó mondata,"és mind e mögött ott áll egy gyilkos gépezet". Sarde eszméletlen gyönyörû zenéje, és a sötét kép, na ekkor belõlem elõjönnek, olyan érzelmek, amirõl azelõtt nem is tudtam. Nem hiszem, hogy csak a zene hozza ki belõlem. Néha órákkal a film megnézése után lefekvés elõtt az ablakon kinézve, is a film utolsó pillanatai jutnak eszembe, és még akkor is könnyes a szemem. Lehet, hogy túl szentimentális, érzelmes vagyok, de én ezt így látom.
BANDITAKIRÁLYFI 2010 jan. 28. - 08:08:10 Előzmény Ayrton Corvus
Én is ugyanígy gondolok erre a filmre,olyan,mintha én írtam volna...Számomra a világ egyik legjobb filmje...A két fõszereplõ meg a legnagyobb színészek közé tartozik.
10/10
myatom 2009 febr. 19. - 18:18:07 10/10
10/10-es lebilincselõ film, feszes történetvezetéssel, míves kidolgozással, pompás Sarde-i filmmuzsikával, elképesztõ 1970-es évekbeli feelinggel. Nagyon örülök, hogy végre láthattam, mert régóta fájt rá a fogam.
A fiatal Gerard Depardieu se semmi. :o)
Nekem nagyon rokonszenves, hogy nem elsõsorban a brutalitásra koncentráltak, hanem a lényegre, a drámára, az összefüggésekre, a részletekre.
Amúgy kézenfekvõen adódik a Nyomorultak analógia, pláne, hogy mindkét filmben Jean Gabin fõszerepet játszott. :o)
Must see!
10/10
Don Storto 2008 okt. 19. - 21:57:46 10/10
Egyszerûen zseniális.Két ekkora zseni,ráadásul egy filmben,ez hihetetlen.
Egyértelmûen 10-es.

És a legfurább az egészben,hogy eredeti DVD-ként vettem meg,minössze 345ft-ért.Ezek szerint a nagy kereskedlemi láncoknak csak ennyit ér meg egy ekkora alkotás.:(
10/10
Ayrton Corvus 2008 aug. 18. - 18:33:04 10/10 Előzmény fürmender
A film utolsó öt perce, szerintem Delon legnagyobb alakítása, de talán a filmmûvészet egyik legnagyobb alakítása. Nem kapott érte Caesar díjat, nem véletlenül, hiszen megmutatta, hogy az akkori francia társadalom, milyen mély morális válságban tengõdik. Aki az anyját megölte azt szó nélkül kiengedték, aki bankrabló volt az "rohadjon" a börtönbe. A film utolsó pillanati sokkolóak, fõleg egy olyan emocionális embernek, mint én. Amikor berakom a DVD-t és meghallom a zenéjét egybõl könnyes lesz a szemem. Ezt a filmet minden érzõ embernek látnia kell.
fürmender 2008 aug. 08. - 14:50:03
Jean Gabin és Alain Delon egy filmben ! Elgondolkodtató és felkavaró film, egy perc üresjárat nélkül. Szerintem Delon egyik leghitelesebb alakítása. Nyomasztó álmaimban a kivégzési jelenetrõl szoktam álmodni.