Királyi harc a Napért

Bakancslistához adom
The Royal Hunt of the Sun
angol-amerikai kalandfilm, 108 perc, 1969

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

A spanyol konkvisztádor, Pizarro az inkák mesés kincséért, egyben a kereszténység terjesztése céljából vezet expedíciót Peruba. Bár ő a hódító, a magát istennek hívő inka uralkodó legyőzése sem hozza meg számára a győzelmet.

Stáblista:

Szereplők

Francisco Pizarro
Hernando de Soto
Fiatal Martin

Hozzászólások

Szerinted?
Kaliff 2022 dec. 14. - 07:45:06 Előzmény olahmiki1959
1969-ben sötét kontaktlencse???? LoL
10/10
leander1 2016 febr. 21. - 17:24:57 10/10
Szerintem nagyon jó fim! Ahogy a vallást a bigottságot, és a hit nevében való gyilkolást ábrázolja tökéletes! Ma is nagyon idõszerû ! A szinészi játékok kitûnõek ( talán nem a szemek szinével kellene foglalkozni, hanem az alakításokkal )
E-gon 2016 febr. 20. - 00:22:21 Előzmény napraforgó
Ezt a filmet az akkori angol-amerikai közönség ízlésére szabták. Fehér színészek, fehér rendezõk, fehér írók.Õk így képzelték el az akkori hódításukat. Ma ez nem tudom politikailag minek is minõsülne? Az angol, portugál, spanyol, francia hódítások nagy hasznot hoztak a hódítóknak,a jelenkori problémákat viszont egész Európára kiterjesztenék.

Ami nekem nem tetszik benne, hogy miért kellett Atahualpa-t ilyen hisztis, idegbeteg karakterbe bújtatni. Így, ilyennek képzelték el az õslakosságot? Ennyire lenézték õket?
A magyar szinkron is egy magas, visítozó, fülbántó férfihang.
szevacica 2016 jan. 09. - 09:00:59
jav.: "fiatalkori megjelenésekor sötét a szeme, majd idõs korára megkékül..."
szevacica 2016 jan. 09. - 08:59:31
És az milyen, amikor egy szereplõ fiatalkori megjelenésekor sötét, majd felnõtt (idõs) korára megkékül... épp a napokban volt alkalmam találkozni ezzel a jelenséggel (megjegyzem, nem elõször). A nemodafigyelés tipikus példája, engem eléggé zavar.
napraforgó 2015 márc. 03. - 05:21:16
Ha egy film valamelyest is törekszik a történelmi hûségre, akkkor nem operál azzal, hogy kék szemet ad az inkáknak - akik biztos, hogy nem európai származásúak. Attól, hogy kék szeme van egy szereplönek, nekem biztos nem lesz szimpatikusabb,

Sajnos a Jézus filmeknél is sokszor látni, hogy Jézus kékszemü, holott zsidó lévén nyilván sötét szeme lehetett...
olahmiki1959 2015 márc. 02. - 21:35:12
"Kicsit levont a film értékébõl, hogy mind a "spanyoloknak", mind az inkának és fõpapjainak kivétel nélkül kék szeme volt... Egy ilyen nagy költségvetésû filmbe belefért volna néhány sötét kontaktlencse."

Azt hiszem, pont fordítva történt.
Szerintem a film készítõi - nem tudom, milyen meggondolásból, talán, hogy rokonszenvesebbnek ábrázolják a szereplõket, bár nem tudom, egy kék szemû ember miért szimpatikusabb, mint egy sötét szemû, - minden színésznek kék színû kontaktlencsét adtak, ami idõnként kifejezetten groteszkül hat.
Egyébként ezt a trendet a mostani amerikai filmekben is észrevettem, mindenkinek - vagy a szereplõk döntõ többségének - kék szeme van, annak kifejtésébe viszont most nem megyek bele, hogy ennek mi lehet a hátterében...:)
napraforgó 2015 márc. 02. - 01:59:29
Sajnos nem láttam a teljes filmet, pedig jó lett volna. Érdekes volt látni két eszme összecsapását, meg a keresztény vallás terjesztését a "szeretet" nevében. Remélem, hogy leadják még, és ha lehet, emberi idõben, nem éjnek évadján.

Vajon miért vanm hogy az értékesebb filmeket csak éjjel vetítik, az esti idõszakban meg csak szemetet lehet/ne nézni?

Kicsit levont a film értékébõl, hogy mind a "spanyoloknak", mind az inkának és fõpapjainak kivétel nélkül kék szeme volt... Egy ilyen nagy költségvetésû filmbe belefért volna néhány sötét kontaktlencse.
orgyen 2015 márc. 02. - 00:12:08
A tehetségtelenség és a középszerûség korát éljük. Sajnos!
olahmiki1959 2015 febr. 28. - 22:14:03
Katasztrófa!
A film elején néhány képkocka erejéig mutatták, hogy milyen nagyszabású, szélesvásznú a film, - már kezdtem örülni, hogy végre, megfelelõ formátumban fogják leadni, - utána átváltottak 4:3-as képarányra, amivel sikerült teljesen agyonvágniuk az élményt.
Tényleg mindenhol buta, tehetségtelen emberek dolgoznak?...:)
olahmiki1959 2015 febr. 17. - 13:28:20
Az meg hogy van, - ez csak most tûnt fel - hogy a filmet kétféle címmel adják???
A tv újságban a "Királyi harc a napért" címen fut, itt a neten pedig "Az aranybirodalom bukása" címen.:D

A fejetlenség már itt is megjelenik?...:)
olahmiki1959 2015 febr. 17. - 13:03:55
Egyszer, régen láttam ezt a filmet, és úgy emlékszem, nagyszabású, látványos film, de nagyon zavart, hogy az eredetileg szélesvásznú filmet 4:3 arányban adta le a tv, emiatt pedig rengeteg minden lemaradt a képernyõ két szélérõl.
Bízom a Duna tv-ben, õk sokszor jó - tehát szélesvásznú - képaránnyal adják le a filmeket, reménykedjünk...