Kismaszat és a Gézengúzok

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar ifjúsági film, 72 perc, 1984

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

Tragikomikus félreértés folytán elvész egy külföldi házaspár kisgyermeke. Fiúk-lányok, a gézengúzok veszik pártfogásba, s kezdik el keresni - elsősorban taxisok segítségével - a mit sem sejtő szülőket...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Rojita 2020 szept. 27. - 22:55:38 10/10
Néhány év késéssel botlottam ma a filmbe és néztem meg. Először is érződik a film pergő ritmusán, h egy neves kalandregény-író és sok, kiváló forgatókönyvet írt író dolgozott együtt. Sőt, a dramaturgjuk is, a kor sokat publikált krimiírója (Békés József) volt. Sok burleszkszerű jelenetük is volt (Fogócska a kórházban, ahol minden felborult, eldőlt, mindenki mindent kiejtett a kezéből.)
A 80-as évek Bp-jének a látványán túl, a kor kiváló színészei tűntek fel, olykor csak 1-2 percre (Bánhidi László, Halász László). A színészek közül emlékezetes az ismét intrikáló szerepet játszó Pásztor Erzsi és az önzetlenül segítő taxisofőr (Bodrogi Gyula).
A film tényleges történetéről akaratlanul az jutott az eszembe, h tényleg ilyen segítőkészek voltak az emberek? És mi történne, ha ma játszódna a film? Lenne, aki ma segítené a gyerekeket? Lenne ilyen taxis?
Csak utólag jöttem rá, h az egyik gyerekszereplő Csőre Gábor volt. (Nem ismertem fel).
Ami teljesen furcsa, h a filmcímben kiemelt Kismaszatot a port.hu is "szereplőként" tartja számon, (bár soha többé nem került egy film közelébe se). A kis "főszereplő" (Ságodi Bence) ekkor másfél - két éves lehetett. Értelemszerűen néma szereplő volt, állandóan cipelték kézben, nyakban, kiskocsiban. Természetesen, nagyon helyes, szőke kisfiú volt (svéd gyereket személyesített meg), aki mindig kész volt a szájába nyomni csokit, kekszet, túrórúdit.
A film még egy kis rögtönzött idegenvezetést is adott Bp-ről.

10/10
Spooner 2011 nov. 06. - 18:37:35 10/10
ez egy nagyonjó film, kiváló színészekkel, Pásztor Erzsi ebben is hatalmas :))
10/10
Von Schwartz 2011 márc. 08. - 05:01:19 10/10
Gyermekkorom messzeringó világa...
A VI. ker.-ben nõttem fel!
eroberter 2008 jún. 25. - 19:19:29
Hofi vicce: 2 moly jön ki a moziból a film végén. Megszólal az egyik: Te, azért a könyv jobb volt...
Hát valahogy én is ezt éreztem... Mindössze a jó kis cuculista Budapestet volt érdemes újra nosztalgia ürügyén felidézni...