Klasszikusok tükrében - A hegedű

Bakancslistához adom
magyar koncertfilm, 110 perc, 2010

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A vonósok közül talán a legnépszerűbb, de mindenképpen a leggyakrabban előforduló és legkeresettebb hangszer a hegedű. Rendkívül sokoldalú: mind a zenekarokban, mind szóló- vagy kísérőhangszerként megállja a helyét. Csodálatos muzsikáját számos virtuóz művész képes már évszázadok óta előidézni. Éppen ezért a Duna Televízió egy teljes napot szentelt 2010 nyarán erre a titokzatos világra és mesterségre: a hegedűkészítésre. Hét kiváló magyar mester mérte össze a tudását, a szakmai zsűri szerinti győztes hegedű pedig a Zeneakadémia által kiválasztott tehetséges fiatal művész, Banda Ádám kezébe került. Hogy mindez létrejöhessen, négy Kossuth-díjas zeneszerző Kocsár Miklós, Petrovics Emil, Szokolay Sándor és Vajda Miklós összefogott és megvásárolta a hegedűt, amit odaajándékozott a fiatal hegedűművésznek. Ennek záróaktusaként jött létre az a koncert, melynek programjában a klasszikus mesterek mellett a négy mecénás szerző műveit hallhatta a közönség Banda Ádám és a Budapesti Vonósok előadásában.
Közreműködik:
Banda Ádám hegedűművész és Bánfalvi Zoltán hegedűművész, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar (Művészeti vezető: Botvay Károly, Hangversenymester: Bánfalvi Béla)
Műsorvezető és beszélgetőtárs: Fazekas Gergely zenetörténész.
Műsor: Vajda János: Tempo di Ciaccona hegedűre; Purcell: g-moll Chaconne zenekarra; Kocsár Miklós: Concerto da Camera; Vivaldi: a-moll Concerto két hegedűre.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?