Legyek ura

Bakancslistához adom
Lord of the Flies
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 90 perc, 1990

Értékelés:

80 szavazatból
Szerinted?

Miután repülőgépük lezuhan, a gyerekek egy lakatlan szigetre vetődnek. Eleinte megpróbálnak valamiféle demokratikus rendet fenntartani, ám a megpróbáltatások, az éhség, az elhagyottság érzése fokozatosan kikezdi a józan, egyben játékos gyermeki gondolkodást. A rend felbomlik, és a fiúk két táborra szakadnak. Az egyik parancsnoka, Ralph félelemmel tapasztalja, ahogy az ellentábor tagjai elvadulnak, az erőszak a józan ész fölé kerekedik. A két csoport között megkezdődik a küzdelem. William Golding regényének filmváltozata.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
horkoló 2023 okt. 14. - 18:40:03 2/10 Előzmény 521478963
Szégyen, hogy ezt kötelező olvasmánynak követeled! Gyerekek kezébe ilyen könyvet TILOS adni, mert a világ így is tele van kegyetlen dolgokkal, amivel nem kell kisdiákként szembesülniük, és ezáltal (is) szoronganiuk. Ez felnőtteknek szól, akik formálhatják a gyerekeket. (Te nem tartozol közéjük.) A Pál utcai fiúk gyerekolvasmány, ami finoman, mutatja be a fiúközösségek erejét. Az remekmű a Fábri-filmmel együtt, ez a modern kor thrillere, amit ráadásul gyengén csináltak meg...
1/10
Balu__ 2023 okt. 12. - 10:18:15 1/10
Nem értem mitől 7,8 pont, nem érdemli meg. Ez egy sz@r. A könyv jobb.
kimbin01 2021 márc. 21. - 07:07:58
A könyv nagyságrendekkel jobb! Ahogy visszaemlékezés, az jobban sokkolt, mint a film.
10/10
L. Judit 2021 márc. 21. - 00:05:22 10/10
Nagyszerű a film és a regény is.
offtopic
Midnight67 2020 jún. 06. - 18:30:30 Előzmény 521478963
Bizony, gyerekkoromban kötelező olvasmány volt a gimiben és meg kell mondjam, azok közül való, amiket valóban szívesen olvastam ki. Nemrég felelevenítettem és most is megdöbbentett. A filmet még nem volt szerencsém látni.
ilali 2017 nov. 18. - 19:36:25
„Született optimista vagyok – írja Golding -, de a fogyatékos logika… pesszimistát formál belõlem.” D.T.
***SPOILER***
„És Ralph mosdatlan, piszkos kis testével, összegubancolódott hajával, taknyos orrával hangosan siratta ártatlanságának elvesztését, az emberi szív sötétségét…” W.G./D.T.
„… az értelem, az emberség, az ésszerû társadalom az ember elemi szükséglete; de ha az értelem nem eléggé érett, az emberség nem eléggé erõteljes, feltámadhatnak az alantas ösztönök, az öncélú hatalomvágy, a kegyetlenség.” D.T.
***SPOILER VÉGE***
10/10
521478963 2017 okt. 09. - 21:17:00 10/10
Nem olvastam a regényt, és a 63-as filmet sem láttam, de ha játszanák nagyon szívesen megnézném... Úgy hallottam vannak iskolák, ahol kötelezõ vagy csak ajánlott (?) irodalom a könyv. Én kötelezõvé tenném, és a filmet is.... ez itt 7,8 pontos amikor ezeket a sorokat írom. Kissé alulértékeltétek....
offtopic
szalapala 2016 aug. 21. - 20:55:05 Előzmény Nagy1A
Off

Ugye ez csak vicc, amit írsz ?

Mert ha nem, akkor csak megjegyzem, hogy bárkinek, aki valamilyen okból törli magát a port.hu-ról, annak az elõzõ hozzászólásai "Törölt Felhasználó" néven olvashatóak onnantól.
Tehát ha Julika és Dezsõke is törli magát - és vakarcs2 és Jolán36 is, akkor az õ összes addigi hozzászólásuk "Törölt Felhasználó" néven olvashatóak.
Te már sose tudod eldönteni, hogy most éppen a "néhai" Julika vagy Dezsõke vagy vakarcs2 vagy Jolán36 írta-e azt oda bele.

De hát csak vicceltél, nemdebár
Nagy1A 2015 dec. 16. - 12:31:58
OFF/ Kedves Törölt Felhasználó!! Rengeteg hozzászólásodat olvastam már, nem csak itt, hanem egyéb fórumokon is és általában úgy tapasztaltam, hogy lehet adni a véleményedre, jó programokat csinálsz, ha a tied az Adiii nick, ezért itt is végigolvastam az összeset és rettentõen megrökönyödtem! Egyszerûen nem értelek, mert csupa ellentmondás amit írsz!!

Törölt Felhasználó 2008. aug. 13. 01:42 | 8/68

Sajnos még nem volt szerencsém a regényhez, és az eredeti filmváltozatot sem láttam, de ez a film nem volt semmi. Igen, ez a jó szó rá, iszonyú (szerencsére pozitív értelemben). Kicsit olyan öngyilkos hangulata lesz tõle az embernek. Van benn egy-két nagyon szép kép, a gyerekszínészek jók, és voltak benn olyan helyzetek, ahol köpni-nyelni nem tudtam a megrökönyödéstõl, vagy már szabályosan én féltem a szereplõk helyett. Ajánlom mindenkinek.

Törölt Felhasználó 2008. aug.22. 08:12 | 17/68
" Erdekes,mert bar a filmet nem lattam, a konyv olvasasa hasonlo erzeseket valtott ki: volt ahol megrokonyodtem, felhaborodtam (Simon halalkor), volt ahol mar en is feszulten es ketsegbeesetten olvastam (Ralph uldozese); szerintem a legjobb szo ra a sokkolo. Ajanlom a konyvet mindenkinek :D (bar ha a film is ennyire hasonlo erzeseket valt ki, akkor bizonyara az is jo)"

Törölt Felhasználó 2009. feb. 17. 22:38 | 23/68

Nekem a könyv után hatalmas csalódás volt a film.Nagyon sok lényeges eltérés van.......

Tehát, a könyvet olvastad, az 1990-es film nem tetszett!!

Majd ezek után itt kijelented:


Törölt Felhasználó | Válasz | Elõzmény (Dudlicsek)
2010. feb. 18. 09:57 | 32/68
Lehet, azt a változatot nem láttam, és a könyvet sem olvastam, de azért ez a film messze nem érdemli meg, hogy ennyire lehúzzák, mint ahogy itt alább jónéhányan tették. Szerintem ez egy rendkívüli erejû alkotás, nagyon mély mondanivalóval. Lehet, hogy tökéletesebben is meg lehet csinálni, nincs viszonyítási alapom. Nekem nem volt hiányérzetem, az egyik legnagyobb filmélményem volt.


Törölt Felhasználó | Válasz | Elõzmény (Dudlicsek)
2010. feb. 23. 16:11 | 34/68

Köszönöm, igyekszem majd pótolni a hiányosságokat. Akad még persze sok más pótolnivaló is ezeken kívül, muszáj egy fontossági sorrendet tartani...:)

2011. ápr. 30.-án ismét érthetetlen!!

Nagyon-nagyon régen többször leadta a Legyek urát a tévé. Csak arra emlékszem, hogy rohan-rohan az egyik gyerek, a másik meg üldözi a dzsungelben, majd a végén leesik egy kisebb szakadékba. De, hogy mi ez az egész, azt csak sejtem a filmleírásokból.

Lehet, hogy csak Mr. Cavinton a probléma, vagy már annyi helyen és témában vagy, hogy már azt sem tudod, hogy hol vagy és mikor, láttad - nem láttad, olvastad - nem olvastad??
Nem bántani akarlak, csak egyszerûen nem értem!!
Igaz............miért kell nekem mindent érteni???
eIemes 2015 dec. 14. - 17:15:37 Előzmény szalapala
gyerekekrõl is szól, egyébként.

meg van a szituációnak feloldása is, szerencsére.
fleismandoki 2015 dec. 14. - 16:41:48
volt szerencsém látni és olvasni is ....igaz a könyv átfogóbb,de a film is remek csak ajánlani tudom
k_saci@freemail.hu 2014 máj. 09. - 21:21:06
Hasonló témájú Orwell Állatfarmja. Ezek a mûvek csak látszólag gyerekeknek szóló könyvek. Komoly, minden társadalomra és minden korra jellemzõ témát boncolgatnak. Mindig is voltak, vannak és lesznek olyan emberek, akik "egyenlõbbeknek" gondolják magukat másoknál. És, egy kis hatalommal a kezükben szörnyeteggé képesek válni.
filoszemitabélus 2014 máj. 09. - 19:11:07
Biztosan mindenki hallott már a kísérletrõl, amikor amerikai egyetemistákat bezártak és felosztották õket rabokra és börtönõrökre. Igen hamar kialakult a regénybõl ismert szituáció.
szalapala 2014 máj. 09. - 18:50:44
"Egy rakás idióta, hülye gyerek."
Nem nagyon érted Te A Legyek Urát, ugye ?

Nagyon sajnálom, de aki olvasta a könyvet, az jobban megérti, mint az, aki csak a filmet látta, hogy ez a mû nem gyerekekrõl szól.
A könyvben - és a filmben a gyerekek csak szimbólumok, - a Legyek Ura felnõttekrõl szól, az emberiségrõl, - csak gyerekek személyesítik meg a háborús feleket, mert az emberiség Golding szerint még csak a gyerekkorában tart - lásd a világháborút, mert nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy mikor írta a regényt s tapasztalatai bele vannak ivódva a könyv lapjaiba.
A regényben az Isten által magára hagyatott emberekrõl ír, akik Isten nélkül csak gyerekek, Isten nélkül nem tudnak normálisan élni és szörnyû dolgokat követnek el egymás ellen.

Goldingnak lesújtó véleménye van az emberiségrõl, mert olyat tudott elkövetni, amit elkövetett - mondom, nem lehet elvonatkoztatni a kortól - és visszavárja Istent, hogy megmentse az emberiséget, mint a regény végén ahogy történik.

Ez nem egy megtörtént eset, nem thriller, nem horror, hanem ez egy allegória..

Egyébként a Peter Brook-féle több, mint 50 éves film szerintem is sokkal jobb, és ha valaki 10 év múlva megint leforgatja, akkor is fekete-fehérben kellene... (bergmani téma)
Multitoxikomán 2014 márc. 08. - 12:36:18
Hát ez sajnos nagyon rosszra sikerült, nem is bírtam végignézni... A 63'-as verzió ennél fényévekkel jobb, pedig attól sem voltam elájulva. A zenék és az operatõri munka pedig sokkal hangulatosabb lett szerintem ebben, szóval kár érte. Marad a könyv.
perry 2013 nov. 30. - 00:21:17
"de hogy ezek a normális gyerköcök mitöl fordulnak át egymást hidegvérrel gyilkolászó barbárokba
na az nem kristálytiszta számomra..."

Ez a mondat indított arra, hogy leírjam gondolataimat mitõl is alakulnak át.
A téma nem újdonság igaz más és más szögbõl jut kifejezésre a világirodalomban. Példának okáért Jules Verne A kétévi vakációjában is lakatlan szigetre jutnak gyermekek, de Vernénél a kornak megfelelõen a heroizmus az ami átlengi a mûvet, boldog és révbe érõ befejezéssel.
De itt van William Golding és a Legyek ura, pesszimista mû és be kell valljam lesújtó véleménnyel van az emberi viselkedésérõl. A mû az emberben rejlõ gonosz jelenlétét boncolgatja, ami ott szunnyad bennünk és csak arra vár,hogy olyan
élethelyzetbe kerüljünk amikor választanunk kell a jó a rossz a helytállás, behódolás vagy hõsiesség, önfeláldozás -és még folytathatnám az emberi megnyilatkozásokat- között.
Fantasztikus belsõ monológokat olvashatunk a regényben átélve a szereplõk belsõ világának percrõl percre változó viharait.
Mert talán elcsépelt közhely, de a mû a felnõtteket modellezi, ahogy alakulnak a társadalmi helyzetek, jelesül mi történik ha kiemelünk embereket, gyerekeket a jól mûködõ társadalmi korfontzónájukból mivé válhatnak, lefoszlanak-e róluk a társadalmi szabályok és marad az ösztönéletet élõ csoport?
Tovább menve lehet-e ez diktatúra amely felül írja a demokráciát?
A gyermekek szerepeltetése teszi igazán ütõssé a mondanivalót, hiszen a kép amit róluk alkotunk idill, a gyermek nyílt és jó, szófogadó és ragaszkodó, de az idilli kép mögött felsejlik a rabolni képes gyermekbandák, az iskolai lelki és nem egy esetben testi terror közöttük.
A kérdés, már ilyenek vagyunk és milyen felnõtté leszünk?
A regény szuggesztív erejû és amint haladunk elõre az olvasásában egyre riasztóbb érzelmi és lelki viharba kerülünk annyira brutális az a gyermek kép amit Goldingtól kapunk.
A filmben viszont ez az üzenet szétforgácsolódik a képi megjelenítésen, lehet, hogy tehetségesek a gyermekszereplõk, de számomra az írott jellemábrázolást a pontos karaktereket vizuálisan vissza adni rettenetesen nehéz, igaz számon kérni sem igazán illõ, de nem tehetek mást nekem nem jött be.
Míg a regény nagyszerû kettõssége a társadalmi dráma bemutatása összekapcsolva a lélektani drámával, addig a filmben jóformán illusztráció szintén jelenik meg mindkettõ.
Amiért még is a Peter Brook féle verziót ajánlanám - bár lassan 40 éves - az az, hogy mesterien ábrázolja a bûnbakképzést, amint ki kiálthatunk valakit bûnösnek a kollektív félölesség elhárítása ürügyén.
Bár az is tény , hogy ez a film sem tudja visszaadni a regény kegyetlen õszinteségét.
perry 2013 nov. 29. - 23:29:58
Ha az adaptáció igazán drámai "arcát akarja valaki látni akkor a Peter Brook adaptációt ajánlanám.

http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=1477
perry 2013 nov. 29. - 23:24:40 Előzmény Hú dejó a habos sütemény
Nem gond, majd bele növekedel a világba.
Hú dejó a habos sütemény 2013 nov. 29. - 16:47:04
hümm nem tom jól indult, nagyon pergö volt az eleje
de hogy ezek a normális gyerköcök mitöl fordulnak át egymást hidegvérrel gyilkolászó barbárokba
na az nem kristálytiszta számomra...
5/10
Bob19 2013 júl. 23. - 10:46:57 5/10
Jó sztori, gyenge film, idegesítõ gyerek nyávogásokkal. 5/10
Mondjuk azt nem értem, hogy miért adtak nõi hangot pár gyereknek...
Összes hozzászólás