Liszt Ferenc: Krisztus

Bakancslistához adom
magyar színházi felvétel, 161 perc, 2008

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére a katolikus, a református és az evangélikus egyház a 2008. esztendőt a Biblia évének nyilvánította. A debreceni Csokonai Színház egy nagyszabású zenei-színházi eseménnyel kapcsolódott a jeles év eseményeihez. Liszt Ferenc: Krisztus című oratóriuma Advent utolsó vasárnapján szólalt meg a színház nagyszínpadán.
A teljes Krisztus oratóriumot eddig nagyon ritkán lehetett élőben látni-hallani. Ennek egyik oka, hogy a tizennégy tételes mű csaknem három órás. Komoly gyakorlati nehézségeket okoz zenei apparátusának felállítása is. Tisztán nagyzenekari tételek váltakoznak benne ugyanis kórusra, szólistákra és zenekarra, csak szólóra és zenekarra, illetve orgonakíséretes kórusra írott számokkal. Liszt húsz évig dolgozott az oratóriumon, melyet élete egyik főművének tekintett, és melynek első bemutatója 1873-ban volt a weimari Herder-templomban a szerző vezényletével.
A Csokonai Színház méltó vizuális keretet adott a műnek. A közönség attól a pillanattól kezdve, hogy átlépte a színház kapuját, egy összefüggő rituális térbe került. Az est során a Csokonai Színház és a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház kiváló színészei által előadott koreográfiák, látványos díszlet, vetített álló- és mozgóképek, valamint különleges fény- és pirotechnikai hatások segítették az elmélyülést, és adtak korszerű olvasatot az örök történetnek.
Az előadás és a televíziós változat rendezője a televíziós és játékfilmjeiről ismert Mispál Attila, koreográfusa Gemza Péter, aki a világhírű Nagy József Társulat (Companie Josef Nadj/Orleans) meghatározó tagja, vezényel Kocsár Balázs.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2011 ápr. 23. - 19:30:55
Õszintén bevallom, nem nagyon kedvelem Liszt zenéjét, de a Krisztus mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Igazi csodazene ez, felemelõ érzés hallani. Minden bizonnyal valódi élmény lehetett jelen lenni az elõadáson, ilyesmi nincs minden évben. Gratulálok a Dunának, hogy ilyen nemes mûsorszámot szállított ma estére, az ünnephez méltó programok sorát sikerült tovább bõvítenie.