Lola

Bakancslistához adom
NSZK filmdráma, 113 perc, 1981

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Anonym 2021 2021 ápr. 28. - 23:22:50 10/10
Először amikor láttam, nem lett a kedvencem. Zavart, hogy egy ilyen nőről szól a film, szemben az olyan valóban különleges (és nem közönséges) női karakterekkel, mint Maria Braun, a Lili Marleen főhőse, Veronika Voss, Effie Briest. .. De másodjára nézve már sokkal jobban tetszett a film, szépek a képek, az operatőr jó munkát végzett.
Sajnos az tény, hogy az ilyen nők a való életben is sikeresek tudnak lenni bizonyos értelemben, ahogy a film főhőse is kihasználja a lehetőségeket... De hogy valóban boldogok is? Az kérdéses.
Mindenesetre ez a film egy kritika is ezzel a erkölcsileg romlott világgal szemben.
Barbara Sukowa elsőre nem volt annyira szimpatikus. Közben láttam a Berlin Alexanderplatzban is és megkedveltem. Így másodjára nézve már tetszett a Lolában is, passzolt hozzá ez a szerep.
asanisimasa 2009 jan. 10. - 17:10:19
Lola, Rainer Werner Fassbinder BRD-trilógiájának harmadik s egyben befejezõ része. A rendezõ ebben az alkotásban is kérdéseket tesz fel és magyarázatokat keres arra, hogy a német társadalom a II.Világháború után hogyan rendezõdött és formálódott újra, milyen társadalmi, kultúrális mechanizmusok szilárdultak meg. A nemzetszocialista ideológia helyébe lépett, a gazdasági növekedés ideológiája. Ez a jelenség - gazdasági-csoda- a „Maria Braun házássága“ c. filmben az újjáépítésben teljesedett ki, a „Lola“-ban pedig az anyagi luxusjavak felhalmozásába torkollott. A film egy szubjektív kép, mely más német-társadalom kritkus Fassbinder alkotásokhoz hasonlóan, egy elszalasztott újjászületés (1945) lehetõsége után sóhajt…