Magonia

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott holland filmdráma, 113 perc, 2001

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Magonia egy nem letéző, földöntúli hely, valahol a felhők birodalmában. A legenda szerint a boszorkányok okozta vihar és jégeső elveri a termést, melyet a levegőn át érkező hajókon egy Magonia nevű országba szállítanak. Mikor a felhők ellepték az eget, azokat nevezték a magoniaiak hajóinak. Egy burjánzó szigeten a sajátos fantáziavilágban élő magányos apa történeteket mesél fiának, aki mindennap meglátogatja őt. Közös álmuk, hogy megépítsenek egy magoniai repülő hajóhoz hasonlatos papírsárkányt. A három rövid történet a felhők világától kezdve egészen a mély bűnökig tartó utazásról és zuhanásról mesél. Az út elején megismerkedünk az idős mollah Abdullal, aki különleges hangján, minden reggel zsoltárokat énekel a falu lakóinak a mecset tetejéről. De hangja napról-napra kezdi elveszíteni régi erejét, ahogyan gazdája is. A második történetben egy diplomata házaspár egy magányos házra bukkan, kinn a hegyekben, a semmi közepén, ahol egy afrikai fiú éldegél idős apjával. A fiú különös vonzalmat érez a nő iránt, majd végül elhagyja a szülői házat. Az utolsó történet egy holland kikötőváros fogadójába repíti a nézőt, amely olykor sötét és bűnökkel terhes. Egy neurotikus lány várja vissza évekkel ezelőtt elhajózott szerelmét, aki egy titokzatos helyről mesélt neki, melynek neve Magonia. A lány egészen addig hisz a hely létezésében, míg a fiú egy napon visszatér, és szembesíti őt a rideg valósággal. A történetmesélés közben az apa megépíti Magonia névre keresztelt papírsárkány hajóját, amely a lélek útján felszáll a magasba.

Díjak: Isztambul - "Arany Tulipán" - díj a legjobb filmért, Trója Nemzetközi Filmfesztivál a Zsűri Különdíja, Bogotá Film Fesztivál: a legjobb film díja.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
géGyula 2011 márc. 12. - 00:59:54
Nekem tetszett, de nekem is meg kell még néznem párszor. Eleinte féltem, hogy túl patetikus lesz, esetleg gicccses, de végül egyáltán nem. Fõkérdések: 1.Mi a közös a 3 történetben?;2. Mi a szerepe kerettörténetnek?
Az mindeneetre biztos, hogy az ismertetésben elõadott történet köszönõ viszonybn sincs azzal, amit a filmben látunk, Magonia afféle boszorkányosan elátkozott ”vidék”, pedig a leírás alapján valami “csodaország” tipusú meseelemre gyanakodhatnánk.
Hol vélt a leírás fogalmazója “bûnöket” találni a 3 történetben(tán cask nem a 3.-ban lévõ dugásra gondolt? - Ejnye már!)
far vik 2011 márc. 10. - 23:21:07
Jó film. Még megnézem párszor, mire megértem a legtöbb mondanivalót, de már elsõre is értékes rezgések jöttek át. A zene pedig tetszik, talán itt-ott túlságosan erõs, de nem zavaró. Értékes mozi.
zottyo534 2011 márc. 10. - 22:07:11
Az elsõ történet kifejezetten kellemes volt, de eddig a másodikat sem nevezném kellemetlennek, bár még messze a vége.
Mianserin 2009 máj. 15. - 22:16:24
Én sajnos nem tudtam megnézni, csak a zenéjét hallgattam, az nagyon tetszett... http://www.youtube.com/watch?v=8KAwXiyf-E4
ikoo 2009 máj. 15. - 11:39:31
Szerintem is az elsõ történet érdekes volt,de utána valahogy zavarosnak tûnik az egész.
7szünyü 2009 máj. 14. - 22:37:28
Na kész, eddig bírtam.
Az elsõ történet tetszett.
A második és a harmadik nem.
Az elsõ történetben megvolt az a líra és dráma, élõ karakterek, ami egy ilyen filmeben elvárható/kötelezõ.
A második és a harmadik történet viszont színtelen és erõtlen közhelyhalmaz papírmasé figurákkal, szájbarágós és unalmas. A kerettörténet a levegõben lóg és sehogy sem sikerül összefognia a három történetet. Hiába a felerõsödõ zene is, csak a film sablonosságát képes hangsúlyozni, valami kiherélt mûvészieskedõ allûrként.

A magam részérõl lehántolnám az elsõ történetrõl a többi locsogást, és önmagában csak azt tartanám meg. A többit takarja az elfeledettség és érdektelenség könyörtelen homálya.

Elsõ történet 7/10, a többi 4/10.
szubjektív 2009 máj. 14. - 21:04:24
Érdekesnek tûnik, na nézzük!